Newsflash
Internaționale

Poate reduce cafeaua riscul de boală renală?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 8 2022
Poate reduce cafeaua riscul de boală renală?

Cercetătorii au încercat să afle care sunt efectele cafelei asupra riscului de insuficienţă renală acută.

cafea

Se pare că un consum de cafea zilnic, în orice cantitate, reduce riscul de insuficienţă renală acută, însă două-trei căni pe zi este cantitatea responsabilă de cele mai mari beneficii. Cafeaua conţine substanţe benefice pentru sănătate, cafeina, acidul clorogenic și diterpenele numărându-se printre acestea. Studiile au arătat că un consum zilnic de cafea previne apariţia bolilor cronice și degenerative, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și boala Parkinson.

Cafeina, cea mai studiată substanţă din cafea, are efecte pozitive asupra funcţiei renale. Deși acidul clorogenic și trigonelina au fost mai puţin studiate, și ele reduc inflamaţia și stresul oxidativ. Studiul „Atherosclerosis Risk in Communities” a inclus 14.207 adulţi cu vârsta între 45 și 64 de ani, care au completat un chestionar privind consumul de cafea. Printre aceștia, au fost identificate 1.694 de cazuri de injurie renală acută.

După ajustarea datelor demografice, cercetătorii au descoperit că indivizii care au consumat cafea au avut o rată cu 11% mai mică de a dezvolta leziune renală acută, comparativ cu cei care nu consumau cafea. De asemenea, au identificat și o relaţie dependentă de doză între injuria renală acută și consumul de cafea: cei care consumă două-trei căni de cafea pe zi au avut o reducere semnificativă a riscului.

Teoriile care stau la baza efectului protector sunt încă în dezbatere, se pare că anumite substanţe bioactive din cafea îmbunătăţesc perfuzia și utilizarea oxigenului la nivel renal. Băuturile care conţin cafeină pot avea un efect protector similar.

 


Notă autor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/2-3-cups-of-coffee-a-day-may-reduce-kidney-injury-risk-by-23#What-about-other-caffeinated-beverages

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe