Newsflash
Știri

Penurie de medicamente: apel pentru un răspuns „mai european”

de L. Budin - mai 12 2023
Penurie de medicamente: apel pentru un răspuns „mai european”

Lipsa de medicamente de pe teritoriul UE îngrijorează autoritățile din domeniu, care consideră că e nevoie de un răspuns „mai european” pentru rezolvarea problemei.

Antibiotice, paracetamol, antiepileptice, medicamente anticancerigene -  din ce în ce mai multe medicamente lipsesc din farmacii, în Franţa ca şi în alte părţi ale Europei, provocând îngrijorarea oficialilor din domeniu.

Trebuie să avem o politică franceză de suveranitate (...), dar şi o politică europeană” pentru a răspunde penuriei de medicamente, a subliniat ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, citat de AFP și Agerpres.

Comisia Europeană a propus o reformă la sfârşitul lunii aprilie menită să constrângă companiile farmaceutice să se protejeze mai bine împotriva penuriilor, să le încurajeze să dezvolte noi antibiotice şi să-şi lanseze medicamentele în întreaga UE.

Dar această propunere nu va rezolva întreaga problemă, au admis voci din cadrul Comisiei, amintind că UE lucrează, de asemenea, pentru a-şi consolida suveranitatea industrială şi a-şi asigura aprovizionarea cu materii prime critice.

François Braun recomandă mai multă transparenţă din partea laboratoarelor farmaceutice cu privire la producţia lor, o mai mare solidaritate europeană atunci când o ţară are stocuri şi îi poate ajuta pe cei care nu au şi elaborarea unei liste europene a acestor medicamente esenţiale, astfel încât să se garanteze producţia lor în Franţa şi în Europa.

Reprezentanții asociației Leem, care acționează în industria farmaceutică franceză, au subliniat dificultăţile legate de diversitatea reglementărilor în Europa şi pledează pentru o armonizare a reglementărilor naţionale pentru a facilita monitorizarea dificultăţilor de aprovizionare şi pentru „a evita suprapunerea legislaţiilor”.

Asociaţia consideră, de asemenea, că o consolidare a mandatului Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) ar putea permite „o reacţie coordonată la nivelul UE în ceea ce priveşte riscurile sanitare şi cele de penurie”. 

Potrivit senatoarei Sonia de La Provôté, care este și preşedinte al comisiei senatoriale de anchetă pe această temă, lipsurile „s-au înrăutăţit în ultimii 15 ani”. 

În 2022 au fost înregistrate 3.500 de rapoarte de epuizări de stoc şi riscuri de epuizare a stocurilor, în creştere bruscă faţă de cele 2.160 înregistrate în 2021, potrivit unui ultimul raport transmis AFP de către Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentelor (ANSM).

Problema nu există doar Franţa: la sfârşitul lunii aprilie, pediatrii din diferite ţări europene au avertizat despre un risc pentru sănătatea copiilor şi a tinerilor, din cauza penuriei de medicamente. Statele Unite sau Canada sunt, de asemenea, afectate.

Cauzele ar fi capacitatea de producţie insuficientă, complexitatea lanţurilor de producţie, nevoia crescută de medicamente pe fondul îmbătrânirii populaţiei, concentrarea producătorilor, dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime, defecte de calitate asupra medicamentelor, efecte ale crizelor internaţionale, inflaţie. 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe