Newsflash
Știri

Parcul Văcărești, model pentru alte cinci zone naturale din Capitală

de L. Budin - feb. 2 2024
Parcul Văcărești, model pentru alte cinci zone naturale din Capitală

Asociația Parcul Natural Văcărești anunță finalizarea cu succes a proiectului „Fabrica de Viață a Orașului”, un demers ambițios de dezvoltare instituțională care a durat 18 luni și a beneficiat de un buget de 80.542 euro.

Proiectul a adus realizări semnificative pentru Asociația Parcul Natural Văcărești:

  • Crearea unui departament de fundraising eficient; 
  • Mobilizarea a aproape 600 de donatori individuali; 
  • Elaborarea unei noi strategii de sponsorizare; 
  • Consolidarea viziunii în care Parcul Natural Văcărești devine un model replicabil pentru inițiative de conservare și refacere a biodiversității în mediul urban; 

În urma acestui proiect, Asociația Parcul Natural Văcărești își extinde scopul, transformând Parcul Văcărești într-un model pentru alte cinci zone naturale din București, se arată într-un comunicat. 

Prin implicare comunitară, parteneriate cu autoritățile publice și promovarea educației și accesului la natură, urmărim să oferim orașului cinci noi arii naturale protejate, care să servească drept spații de biodiversitate, recreere și educației”, se subliniază în document.

Pe lângă Parcul Natural Văcărești, alte „fabrici de viață” includ Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Bălțile de la Dobroiești și Valea Saulei, precum și Lunca Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii, totalizând 1.600 de hectare de spațiu verde.

 

Combaterea urbanizării accelerate

În ultimele decenii, urbanizarea rapidă a amenințat spațiile verzi ale Bucureștiului, înlocuind treptat păduri străvechi și zone umede vitale cu construcții. Această pierdere nu afectează doar peisajul și biodiversitatea, ci și sănătatea locuitorilor Capitalei. 

Prin strategia noastră, dorim să readucem aceste zone naturale în prim-planul dezvoltării urbane sustenabile”, arată reprezentanții Parcului  Natural Văcărești. 

 

O schimbare de viziune

Pentru Asociația Parcul Natural Văcărești, proiectul marchează o schimbare semnificativă a viziunii: de la o concentrare exclusivă pe Parcul Văcărești, la o abordare mai amplă care include și alte zone naturale și semi-naturale ale orașului, integrându-le activ în viața urbană.

Proiectul Fabrica de Viață a orașului este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Scopul proiectului este de a crește capacitatea Asociației Parcul Natural Văcărești de a atrage fonduri prin diversificarea resurselor financiare. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe