Newsflash
Știri

Osteoporoza, în câteva cifre

de Constanţa MARINESCU - nov. 1 2012
Osteoporoza, în câteva cifre
   Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză este forul sub egida căruia, anul acesta, Ziua mondială a osteoporozei, pe care săptămânalul nostru a consemnat-o deja, s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, cu axarea subiectelor pe incidenţa alarmantă a fracturilor osteoporotice.
   La o conferinţă de presă organizată joi, 18 octom­brie, de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România, dnele dr. Ildiko Gasparik, preşedintă, şi Salvina Mihalcea, vicepreşedintă, au vorbit despre ,,boala tăcută“, evidenţiind că, la nivel mondial, sunt cifre îngrijorătoare referitoare la răspândirea ei; câteva exemple şi cifre sunt necesare: una din patru femei, dar şi unul din cinci bărbaţi care au avut o fractură, într-o perioadă mai mică sau mai mare de timp se vor confrunta cu aceeaşi problemă; de asemenea, la fiecare trei secunde, în lume, se produce o fractură osteoporotică şi, poate cel mai important, aproximativ 200 de milioane de femei suferă de osteoporoză, dar numai o parte au fost diagnosticate şi tratate. Despre situaţia din ţara noastră a venit cu informaţii dl conf. dr. Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoschele­tice, care, fără a considera-o laudă, a vorbit despre contribuţia medicilor români la dezvoltarea FRAX-ului românesc, o metodă prin care sunt identificaţi pacienţii cu risc mare de fractură. Dna dr. Olivera Lupescu, ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, a arătat că la urgenţe ajung în fiecare zi opt-zece pacienţi cu fracturi de şold şi nu numai.
   România se află printre ţările cu risc moderat de fracturi osteoporotice. În 2010, într-o cercetare epidemiologică, care a totalizat 600.000 de pacienţi europeni, doar 15.000 au fost din ţara noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe