Newsflash
OPINII

Industria farmaceutică și prescrierea de medicamente în Statele Unite

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - feb. 3 2023
Industria farmaceutică și prescrierea de medicamente în Statele Unite

Odată cu apariţia, în 2010, a legislaţiei Affordable Care Act care include punctul numit „Physician Payment Sunshine Act”, s-a produs o mare schimbare în relaţia industriei farmaceutice cu medicii americani.

Drept urmare, companiile farmaceutice au fost obligate să publice pe Open Payments, un website guvernamental unde sunt trecute orice remunerări făcute medicilor, bani, prânzuri gratuite, fonduri pentru cercetare, cărţi de specialitate etc.

De atunci lucrurile au început să se schimbe gradual și constant. S-a constatat o scădere a procentajului de medici care acceptă atenţii materiale de la companiile farmaceutice. Până la lansarea programului Open Payments, jumătate din numărul doctorilor primiseră aceste compensaţii. În 2018, cifra lor scăzuse cu 14% (Marshall DC et al, JAMA 2020;324(17):1785-1788) și încă este în scădere. Se pare că medicii nu sunt interesaţi ca pacienţii lor să-i identifice și să știe că doctorul lor primește mese gratuite fiindcă le prescrie un anume medicament.

Un studiu recent a arătat că 58% dintre medici sunt tentaţi să prescrie un medicament după ce au fost remuneraţi de compania legată de acel medicament. Mai mult decât atât, nu trebuie să fie un mare cadou. Cadourile modeste pot schimba modul de prescriere aproape la fel de mult ca și cele mult mai consistente (DeJongC et al., JAMA Intern Med 2017;176(8):1114-1122). Cred că această constatare are legătură cu o trăsătură a naturii umane, și anume că simţim nevoia să facem ceva pentru acela care ne-a dat ceva. 

concediu medical

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe