Newsflash
Internaționale

OMS dorește finanțare privată prin intermediul noii sale fundaţii

de L. Budin - oct. 18 2022
OMS dorește finanțare privată prin intermediul noii sale fundaţii

Într-un context marcat de numeroase crize, nevoile financiare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sunt mari, iar contribuţiile financiare ale statelor membre au devenit insuficiente.

Lansată în plină pandemie de coronavirus, Fundaţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vizează „mobilizarea unui sprijin sporit pentru OMS, din partea publicului, a companiilor şi a filantropilor”, a declarat directorul său general, Anil Soni, într-un interviu acordat pentru AFP, citat de Agerpres.

oms-simbol-fb
Sursă foto: World Health Organization (WHO)

 

Nicio organizaţie nu poate să rezolve de una singură provocările cu care se confruntă omenirea”, a adăugat Soni.

OMS dispune de un buget bienal de 5,8 miliarde de dolari, iar independenţa sa financiară a scăzut constant. Statele membre asigură doar 16% din finanţare, restul fondurilor provenind din contribuţii voluntare asociate unor condiţii restrictive.

 Guvernele se află sub presiune şi trebuie să facă arbitraje dificile în privinţa ajutoarelor financiare pe care le distribuie”, a subliniat Anil Soni.

Acesta este motivul pentru care OMS trebuie să colaboreze mai mult cu sectorul privat.

De când Fundaţia OMS şi-a început activitaea, a reuşit să strângă 30 de milioane de dolari, mai ales pentru a susţine răspunsul OMS la criza COVID-19 şi la războiul din Ucraina.

Anil Soni recunoaşte că anumite persoane - inclusiv din cadrul OMS - se tem de o influenţă prea mare a sectorului privat asupra organizaţiei, care se pronunţă cu regularitate în privinţa omologării de medicamente, vaccinuri şi tratamente medicale.

Însă directorul Fundaţiei OMS semnalează că mai multe mecanisme au fost implementate pentru a evita situaţia în care o companie ar avea o anumită influenţă asupra deciziilor adoptate de această agenţie pentru sănătate din cadrul ONU.

Pe 19 septembrie, Fundaţia OMS a anunţat că s-a asociat cu o societate cu capital de risc pentru a lansa un fond de investiţii de 200 de milioane de dolari, axat pe tehnologii din domeniul sănătăţii. OMS va primi o parte din profiturile acelei companii. În plus, firmele în care fondul va face investiţii vor trebui să se angajeze ca anumite pieţe să beneficieze de un acces echitabil la tehnologiile lor.

Una dintre preocupările majore ale OMS în timpul pandemiei de COVID-19 este aceea de a se asigura că ţările sărace beneficiază de acces la vaccinuri şi la tratamente.

Pe 22 septembrie, Fundaţia OMS a anunțat lansarea unui parteneriat, denumit Alianţa pentru Urgenţe de Sănătate, conceput cu scopul de a reuni companiile şi filantropii care doresc să susţină această organizaţie într-o manieră regulată. Producătorul farmaceutic francez Sanofi este primul membru al său, a anunţat Anil Soni, care nu a dorit să dezvăluie deocamdată numele celorlalte companii interesate de parteneriat.

Membrii noului program vor plăti o sumă stabilită în fiecare an către Fundaţia OMS, fără ca acea contribuţie să fie condiţionată de o situaţie specială. În schimb, atunci când o ţară sau o regiune se va confrunta brusc cu o urgenţă în materie de sănătate, acele companii vor putea, dacă doresc, să strângă în 24 de ore fonduri suplimentare, graţie unui program implementat de Fundaţia OMS, de la clienţii şi angajaţii lor.

Prin intermediul acestei alianţe, „companiile vor putea să reacţioneze încă şi mai rapid la urgenţele sanitare, oferind în acelaşi timp o mai mare flexibilitate acţiunii de finanţare a OMS”, a explicat Soni.

FDA a autorizat un medicament împotriva insuficienţei cardiace

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe