Newsflash
Internaționale

OMS avertizează cu privire la utilizarea AI în asistența medicală

de Dorina Novac - mai 17 2023
OMS avertizează cu privire la utilizarea AI în asistența medicală

OMS a îndemnat la prudenţă faţă de utilizarea AI în sectorul asistenţei medicale publice, afirmând că datele folosite de AI pentru a ajunge la anumite decizii ar putea fi părtinitoare sau utilizate în mod eronat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat entuziasmul faţă de potenţialul pe care îl deţine inteligenţa artificiala (AI), însă a precizat că are anumite îngrijorări legate de felul în care inteligenţa artificială va fi folosită pentru a îmbunătăţi accesul la informaţii din sectorul sănătăţii, în calitatea sa de instrument care sprijină deciziile medicale şi care ameliorează serviciile de diagnosticare.

Citește și: Studiu: ChatGPT, mai empatic decât doctorii?

De asemenea, OMS a precizat într-un comunicat că datele utilizate pentru a „antrena” AI ar putea fi părtinitoare şi generează informaţii înşelătoare sau inexacte, iar modelele cibernetice ar putea fi utilizate în mod eronat pentru a genera dezinformare, scrie Agerpres.

Este imperativ să se evalueze riscurile privind utilizarea instrumentelor de tip „modele de mare limbaj generat” (LLM), precum ChatGPT, pentru a proteja şi a promova bunăstarea oamenilor şi pentru a apăra sănătatea publică, au declarat reprezentanţii acestei agenţii specializate din cadrul ONU.

Avertizarea emisă de OMS intervine într-o perioadă în care aplicaţiile bazate pe inteligenţa artificială au câştigat rapid în popularitate, evidenţiind o tehnologie care ar putea schimba complet modul în care funcţionează afacerile şi societatea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe