Newsflash
Știri

O doză de vaccin în plus pentru persoanele imunocompromise

de Florentina Ionescu - oct. 15 2021
O doză de vaccin în plus pentru persoanele imunocompromise

Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat într-o conferinţă de presă că Agenţia Europeană pentru Medicamente a făcut o recomandare în privinţa vaccinării anti-COVID, care vizează persoanele sever imunocompromise.

       În cazul pacienţilor post-transplant, la pacienţii oncologici în tratament și la persoanele care au un status imun precar din diverse motive, datele știinţifice arată că, după primele două doze de vaccin, proporţia celor care dezvoltă anticorpi protectori este de circa 40%. Medicul a precizat că studiile din prezent au arătat că adăugarea unei doze suplimentare, pe lângă cele două iniţiale, duce la creșterea răspunsului imun. Așadar, la aceste persoane schema iniţială de vaccinare anti-COVID va avea trei doze, ultima doză urmând să fie administrată la cel puţin 28 de zile după cea de-a doua.

        Tot referitor la persoanele sever imunocompromise, col. dr. Valeriu Gheorghiţă a mai spus că este foarte probabil ca, după cel puţin şase luni, să aibă nevoie de un rapel: „În situaţia aceasta particulară vorbim despre o schemă de 3+1. Pentru aceste categorii de persoane este nevoie de recomandarea medicului specialist, care supraveghează și îngrijește boala respectivă”. Prin urmare, pacientul se prezintă cu recomandarea la centrul de vaccinare, și ulterior va beneficia de dozele de vaccin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe