Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Noul vaccin monovalent anti-COVID, aprobat de EMA

de Dr. Mariana MINEA - sept. 8 2023
Noul vaccin monovalent anti-COVID, aprobat de EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat, la începutul săptămânii trecute, noul vaccin monovalent produs de Pfizer și BioNTech.

Noul vaccin ARNm este adaptat pentru a ţinti subvarianta XBB.1.5 Omicron. Acesta se administrează în doză unică persoanelor cu vârsta de peste 5 ani, indiferent de istoricul vaccinării lor anti-COVID. 

În ceea ce privește copiii cu vârsta între 6 luni și 4 ani, noul vaccin va fi administrat în funcţie de istoricul vaccinării. Astfel, vor primi o singură doză micuţii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 și cei care au primit deja seria completă de vaccinare anti-COVID (cu trei doze de vaccin produs de Pfizer). Cei care au primit mai puţin de trei doze de vaccin anti-COVID (Pfizer), precum și cei care nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor primi un număr de doze astfel încât, împreună cu 
precedentele, să completeze o serie de trei.

La 15 iunie a.c., Comitetul Consultativ privind vaccinurile și produsele biologice asociate din cadrul Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) s-a întrunit pentru a discuta și a face recomandări privind vaccinarea anti-COVID din toamna acestui an. Membrii au votat în unanimitate ca vaccinul să fie updatat la un vaccin monovalent, care să ţintească o subvariantă din seria XBB a Omicron. Analizând evidenţele, comitetul a preferat varianta XBB.1.5.

La 18 aprilie 2023, FDA acorda autorizaţia pentru utilizare de urgenţă vaccinului bivalent produs de Pfizer-BioNTech, care acţionează împotriva variantei originale, Delta, a virusului SARS-CoV-2, și împotriva variantelor Omicron BA.4/BA.5.

 


Notă autor:

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-receive-positive-chmp-opinion-omicron-2
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/updated-covid-19-vaccines-use-united-states-beginning-fall-2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe