Newsflash

Protecţia penală specială a personalului medical

de Av. Cristian BĂRCAN - mai 15 2015
Protecţia penală specială a personalului medical
   Separat de protecţia oferită de Codul Penal în ce priveşte infracţiunile reglementate de acesta şi care protejează personalul medical, Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii asigură o protecţie specială personalului medical, reglementându-se astfel:
   „(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă.
   (2) Lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
   (3) Vătămarea corporală săvârşită împo­triva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la şase ani.
   (4) Vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani“.
   Prin urmare, protecţia penală priveşte cazurile în care personalul medical este supus unei ameninţări, direct sau indirect, este victima unei loviri sau unui alt act de violenţă sau dacă a suferit o vătămare corporală sau o vătămare corporală gravă.
   Ameninţarea reprezintă fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere. Lovirea sau alt act de violenţă presupune o faptă prin care se produc leziuni traumatice, suferinţe fizice sau este afectată sănătatea unei persoane, gravitatea faptei fiind evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile. Vătămarea corporală este fapta prin care se produc leziuni traumatice, suferinţe fizice sau este afectată sănătatea unei persoane cauzând astfel o infirmitate, leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul, punerea în primejdie a vieţii persoanei şi se pedep­seşte cu închisoare de la doi la şapte ani.
   Deşi normele speciale din Legea sănătăţii fac trimitere la reglementările din Codul Penal, trebuie precizat că aceste infracţiuni speciale îşi produc efectele doar dacă săvârşirea infracţiunilor s-a întreprins împotriva unei persoane aflate în funcţiune sau pentru fapte îndeplinite de personalul medical în timpul funcţiunii. Cu alte cuvinte, pentru a opera protecţia penală specială, medicul, asistentul medical, şoferul de autosanitară, ambulanţierul sau oricare alt fel de personal din sistemul sanitar trebuie să fi fost victima unei infracţiuni ca urmare a unui act sau fapt în legătură cu atribuţiile sale medicale. În caz contrar, se vor aplica dispoziţiile prevăzute de Codul Penal şi nu dispoziţiile speciale prevăzute de Legea nr. 95/2006.
   Importanţa aplicării unei norme legale sau a alteia este determinată de gravitatea sancţiunilor. Infracţiunea de ameninţare reglementată de Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, în timp ce dispoziţiile speciale reglementate de Legea nr. 95/2006 prevăd o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. Infracţiunea de lovire sau alte violenţe, reglementată de Codul Penal, prevede o pedeapsă cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, în timp ce dispoziţiile speciale reglementate de Legea nr. 95/2006 prevăd o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la trei ani. Infracţiunea de lovire sau alte violenţe ce necesită îngrijiri de până la 90 de zile reglementată de Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani, în timp ce dispoziţiile speciale reglementate de Legea nr. 95/2006 prevăd o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la şase ani. Infracţiunea de lovire sau alte violenţe cu consecinţe grave, reglementată de Codul Penal, prevede o pedeapsă cu închisoare de la trei la zece ani, în timp ce dispoziţiile speciale din Legea nr. 95/2006 prevăd o pedeapsă cu închisoare de la trei la 12 ani.
   Prin urmare, aplicarea unei dispoziţii speciale ce prevede sancţiuni mai drastice vine în ajutorul personalului medical, printr-o protecţie mai bună, fiind astfel instituită o siguranţă aparte în cazul în care s-ar săvârşi fapte de natură penală asupra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe