Newsflash

Coplata serviciilor medicale. Regimul deşeurilor

de Alexandru NEAGU - dec. 13 2011
Coplata serviciilor medicale. Regimul deşeurilor
   Coplată pentru servicii medicale „gratuite“. Prin Legea nr. 220/28.11.2011 publicată în Monitorul Oficial nr. 851/30.11.2011, au fost modificate şi completate dispoziţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii mult mediatizatei, deja, taxe privind coplata pentru unele servicii medicale. Coplata este definită de legiuitorul român ca plata contribuţiei băneşti a asiguratului, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru şi prin normele de aplicare a acestuia, pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de bază, în cadrul sistemului naţional de asigurări sociale de sănătate. Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale, aşa cum sunt prevăzute în contractul-cadru, şi este încasată suplimentar faţă de cea decontată din fond. Obligaţia coplăţii este limitată, neputând depăşi media aritmetică anuală a veniturilor nete realizate. Plata acestui plafon prin intermediul serviciilor medicale va da dreptul asiguraţilor de a primi serviciile medicale gratuite în condiţiile contractului de asigurare. Ne întrebăm, firesc, dacă asta a fost intenţia parlamentarilor care au votat această lege, anume de a culpabiliza încă o dată pe cel care are mai multe venituri şi care, bineînţeles, plăteşte taxe şi impozite mai mari: de a fi obligat încă o dată la achitarea unei taxe (coplată) mai mari…
   Veniturile rezultate din coplată vor fi păstrate de furnizorii de servicii medicale pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate, document ce se doreşte a fi un instrument de decontare şi plată în sistemul medical românesc. Categoriile de asiguraţi scutite de la coplată sunt: • copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse • pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună. În temeiul prevederilor nou introduse prin prezenta lege se reglementează, inclusiv pentru acoperirea coplăţii, posibilitatea asigurării private de sănătate.
   Actele normative necesare în vederea modificării şi completării atât a contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cât şi a normelor de aplicare a acestuia se vor adopta până la 1 februarie 2012.
  Regimul deşeurilor. În M. Of. nr. 837/25.11.2011 a fost publicată Legea nr. 211/15.11.2011 privind regimul deşeurilor. Deşi poate trece neobservată, legea este totuşi un act normativ cu implicaţii în activitatea oricărei persoane fizice sau juridice, generând o serie întreagă de obligaţii pentru instituţii publice sau private. A fost, astfel, redefinit cadrul privind măsurile necesare pentru protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea şi gestionarea deşeurilor şi prin reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor şi creşterea eficienţei folosirii acestora. Producătorii şi deţinătorii de deşeuri persoane juridice sunt obligaţi să încadreze fiecare tip de deşeu generat din propria activitate în lista deşeurilor aprobată de Comisia Europeană şi preluată în legislaţia naţională prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, aceştia sunt obligaţi să efectueze şi să deţină o caracterizare a deşeurilor periculoase generate din propria activitate şi a deşeurilor care pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compoziţiei, în scopul determinării posibilităţilor de amestecare, a metodelor de tratare şi eliminare a acestora. Având în vedere obligaţia valorificării deşeurilor, suntem obligaţi să colectăm separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. În conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte“, costurile operaţiunilor de gestionare a deşeurilor se suportă de către producătorul de deşeuri sau, după caz, de deţinătorul actual ori anterior al deşeurilor. Autorităţile publice şi operatorii economici au obligaţia furnizării datelor necesare elaborării planurilor de gestionare a deşeurilor.
   Persoana juridică ce exercită o activitate de natură comercială sau industrială, în temeiul rezultatelor unui audit de deşeuri, este obligată să întocmească şi să implementeze, începând cu anul 2012, un program de prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri generate din activitatea proprie sau, după caz, de la orice produs fabricat, inclusiv măsuri care respectă un anumit design al produselor, şi să adopte măsuri de reducere a periculozităţii deşeurilor.
   Ministerul Sănătăţii, ca autoritate competentă a administraţiei publice centrale, are următoarele atribuţii: • evaluarea, prin structurile competente, a posibilului impact asupra sănătăţii populaţiei determinat de funcţionarea obiectivelor generatoare de deşeuri de orice fel şi/sau a obiectivelor care procesează deşeuri • elaborarea strategiei şi a programului de gestionare a deşeurilor rezultate din activitatea medicală şi orice alte activităţi care generează deşeurile, la nivel naţional • elaborarea reglementărilor specifice pentru gestionarea deşeurilor provenite din activităţile medicale şi orice alte activităţi care generează deşeurile, cu avizul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului • monitorizarea şi controlul activităţilor de gestionare a deşeurilor • coordonarea implementării prevederilor legislative în domeniul gestionării deşeurilor rezultate din activitatea medicală şi orice alte activităţi care generează deşeurile • aprobarea fondurilor autorităţilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru monitorizarea şi controlul activităţilor legate de gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea medicală la nivel local • gestionarea bazei de date a deşeurilor rezultate din activitatea medicală şi orice alte activităţi care generează deşeurile • asigurarea, la nivelul fiecărei unităţi sanitare, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a fondurilor necesare pentru gestionarea deşeurilor.
   Legea mai reglementează, cum era de aşteptat, şi o serie întreagă de sancţiuni contravenţionale şi chiar penale pentru cazurile în care nu sunt respectate normele vizate. Recomandăm tuturor persoanelor direct interesate lecturarea cu atenţie a întregului act normativ, având în vedere importanţa şi complexitatea acestuia.
   Desfiinţare. Prin HG nr. 1.140/16.11.2011, publicată în M. Of. nr. 849 din 30 noiembrie 2011, a fost decisă desfiinţarea Spitalului de Boli Infecţioase Singureni, aflat în reţeaua sanitară a Consiliului Judeţean Giurgiu. Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, cu sediul în municipiul Giurgiu, str. Bucureşti nr. 82, va prelua structura medicală, inclusiv aparatura medicală, din spitalul desfiinţat, iar personalul de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, tehnic, economic, administrativ şi de întreţinere va fi preluat de Căminul pentru persoane vârstnice Singureni, cu încadrarea în normativul de personal stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare, sau, după caz, se redistribuie la alte unităţi sanitare, cu menţinerea drepturilor şi obligaţiilor avute.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe