Newsflash

Accesul pacientului la documentele medicale

de Av. Cristian BĂRCAN - iun. 11 2015
Accesul pacientului la documentele medicale
    Pentru accesul pacientului la actele şi documentele medicale ce îl privesc, trebuie să avem în vedere ca temei juridic principal Legea pacientului – Legea nr. 46/2003. Aceasta prevede expres două aspecte importante în ce priveşte actele medicale: pacientul are dreptul să solicite şi să primească, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării; pacientul are acces la datele medicale personale. Prin urmare, unui pacient nu i se pot refuza dreptul de a intra în posesia actelor şi documentelor medicale ce îl privesc şi dreptul de a i se comunica aceste acte şi documente medicale.
    Un alt aspect important este că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia, şi necesită consimţământul pacientului pentru comunicarea lor către terţi. Însă, în cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului pentru comunicarea informaţiilor nu mai este obligatorie, la fel ca în cazurile în care legea prevede expres situaţii similare. Mai mult, orice amestec în viaţa privată, familială a pacientului este interzis, cu excepţia cazurilor în care această imixtiune influenţează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate şi numai cu consimţământul pacientului (excepţii fiind cazurile în care pacientul reprezintă un pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică).
    În cazul în care comunicările s-ar face cu încălcarea dispoziţiilor legale, pe lângă sancţiunile prevăzute de lege, persoana responsabilă poate fi trasă la răspundere atât pe cale civilă (în temeiul răspunderii civile delictuale, dacă se dovedeşte existenţa unor prejudicii), cât şi pe cale penală (dacă faptele ar îndeplini elementele constitutive ale unei infracţiuni).
    În ce priveşte comunicarea actelor către reprezentanţii pacientului, trebuie făcută o distincţie. În cazul în care pacientul este în viaţă şi are reprezentant legal, atunci reprezentantului legal i se pot comunica actele şi documentele medicale dacă există o astfel de cerere efectuată în numele pacientului. Dacă pacientul este decedat, deşi legea prevede expres că doar pacientul are acces la datele sale medicale şi nu familia sau apropiaţii săi, în cazul în care reprezentanţii pacientului decedat au demarat un procedeu legal, actele vor fi comunicate autorităţilor (parchet, poliţie, instanţă judecătorească) ce solicită aceste acte şi nu reprezentanţilor legali. Reprezentanţi legali pot fi părinţii unui minor, autorităţile tutelare, un mandatar, succesorii etc.
    Legea este destul de clară privitor la sancţiuni, în cazul în care pacientului i se refuză comunicarea actelor sau documentelor medicale, şi prevede că nerespectarea de către personalul medico-sanitar a acestui drept atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, conform prevederilor legale. Prin urmare, deşi condiţiile comunicării actelor sau documentelor medicale cu privire la un pacient par restrictive în raport cu informaţiile pe care aceste documente le conţin, nu există niciun temei legal prin care un spital, o clinică sau un membru al personalului medical ar refuza în orice condiţii comunicarea actelor sau documentelor medicale ale unui pacient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe