Newsflash
Știri

Miercurea-Ciuc: la biblioteca județeană, oamenii pot împrumuta cărți și... semințe

de L. Budin - nov. 3 2023
Miercurea-Ciuc: la biblioteca județeană, oamenii pot împrumuta cărți și... semințe

Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc a lansat „Biblioteca de Seminţe” - un nou serviciu prin care oamenii sunt încurajați să împrumute bobițele roditoare, pe care trebuie să le returneze ulterior.

Acest tip de serviciu de bibliotecă, destinat educaţiei ecologice, funcţionează de mai mulţi ani în ţările occidentale, primele biblioteci de semințe fiind înființate în SUA, informează Agerpres.

Populaţia este din ce în ce mai concentrată în oraşele mai mari, pierzându-şi legătura strânsă cu natura, de aceea este foarte important ca biblioteca să funcţioneze ca un spaţiu comunitar care să faciliteze convieţuirea comunităţii cu natura. Colectarea de seminţe este o tradiţie veche, pe care oamenii din ţara noastră şi din judeţul nostru o practică de decenii, în special cei implicaţi în cultivarea plantelor. Prin urmare, scopul bibliotecii de seminţe este conservarea mediului înconjurător şi a plantelor autohtone, precum şi sprijinirea comunității interesate de grădinărit”, se arată în descrierea proiectului.

Noul serviciu, lansat cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, poate fi accesat de către utilizatorii înregistraţi ai bibliotecii judeţene, schimbul şi împrumutul de seminţe autohtone având loc într-un spaţiu special amenajat în bibliotecă. Singura condiție e ca utilizatorii să returneze, în primăvară, dublul semințelor împrumutate, de preferat din recolta lor proprie.

Semințele returnate contribuie la întreţinerea colecţiei bibliotecii de seminţe şi sunt apoi disponibile altor vizitatori sau grădinari amatori. Bineînţeles, biblioteca de seminţe este deschisă la primirea altor seminţe de plante autohtone, condimente şi legume, nu doar cele împrumutate în prealabil. (…) Rugăm cititorii să ne ajute cu colectarea de seminţe! Dacă aveţi seminţe de plante autohtone care au crescut bine anul acesta şi sunt adaptate climei locale, vă rugăm să le aduceți la bibliotecă pentru a spori colecţia de seminţe”, transmit reprezentanții Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

Semințele ar trebui să fie depozitate în plicuri de hârtie, iar vizitatorii sunt rugaţi să ataşeze câteva informaţii importante - specia, anul şi locul colectării, precum şi cerințele privind lumina şi apa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe