Newsflash
Internaționale

Metodă inovatoare pentru tratamentul mușcăturilor de șarpe

de Dr. Alina SIMACHE - mai 15 2020
Metodă inovatoare pentru tratamentul mușcăturilor de șarpe

Un grup de cercetători din Marea Britanie a descoperit noi utilități în cazul unui medicament folosit în cazul altor patologii, acesta putând fi administrat cu succes în tratamentul anumitor mușcături de șarpe.

În urma analizării unor compuși care ar putea fi utilizați în tratamentul mușcăturilor de șarpe, o echipă de savanți de la Liverpool School of Tropical Medicine a constatat că dimercaprol și derivatul acestuia, DMPS (2,3-dimercapto-1-propanesulfonic acid), inhibă in vitro activitatea enzimelor din veninul de șarpe, informează Science Daily. Prin intermediul experimentelor realizate pe model animal, cercetătorii au observat efectul protector al DMPS împotriva efectelor potențial letale ale veninului de viperă (Viperidae: Echis).

Intervenția terapeutică precoce, esențială pentru supraviețuire

Veninul viperei studiate poate cauza hemoragie sistemică și coagulopatie, reprezentând o cauză majoră de morbiditate și mortalitate în Africa și Asia. Autorii studiului subliniază că tratamentul clasic pentru mușcătura de șarpe, respectiv antiveninul, este dificil de utilizat în afara contextului clinic din cauza administrării intravenoase și a ratei înalte de reacții adverse.

Prin urmare, accesul la tratamentul specific este limitat în regiunile slab dezvoltate ale lumii, iar utilizarea unui medicament cu administrare orală, precum DMPS, care este un agent chelator folosit în tratamentul intoxicațiilor cu mercur, ar putea fi soluția salvatoare. „Avantajele utilizării unui compus precum DMPS, care este un medicament deja autorizat, sunt reprezentate de siguranța și accesibilitatea acestuia. Faptul că poate neutraliza eficient veninul viperei saw-scaled evidențiază potențialul acestui medicament de intervenție terapeutică precoce, înainte de sosirea la spital, pentru mușcăturile de șarpe amenințătoare de viață”, susține prof. dr. Nicholas Casewell, unul dintre autorii studiului.

Rezultatele lucrării recent publicate în Science Translational Medicine sprijină posibilitatea de utilizare a DMPS ca preparat medicamentos oral pentru tratamentul mușcăturilor de șarpe în urgență, chiar înainte de prezentarea la cel mai apropiat centru de îngrijiri medicale. Deși asocierea antiveninului convențional este în continuare necesară, administrarea DMPS precoce ar putea salva numeroase vieți în întreaga lume, în special în regiunile defavorizate.

Deoarece DMPS este un medicament cu administrare orală, acesta ar putea fi utilizat în comunitate de voluntari antrenați, imediat după o mușcătură de șarpe. Acesta ar putea reprezenta un avantaj semnificativ pentru ameliorarea debutului patologiei, fiind necesare numeroase ore până când victimele mușcăturilor de șarpe ajung la un centru de îngrijiri medicale”, a declarat pentru Science Daily dr. Laura-Oana Albulescu, principalul autor al studiului.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe