Newsflash

Mesaje de îmbărbătare

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - aug. 29 2016
Mesaje de îmbărbătare
Este foarte plăcut să nu te simți profesor, ci doar un coleg mai mare, doar că, din păcate, aceasta se petrece atât de rar. Viitorii colegi nu înțeleg aceasta și nici nu cred că așa ceva poate să fie posibil. Se creează un „cerc vicios“ pe care de aproape un sfert de veac încerc să îl rup. Îi observ și pe colegii mei care au crescut și au intrat în rândul colegilor mai mari, explică sau predau viitorilor colegi. Și ei încearcă să transmită noțiunea de colegialitate fie prin vorbe, dar mai ales prin fapte. Reacționează la solicitările studenților și de multe ori identifică aceste nevoie înainte ca ele să fie exprimate. Tot ei, pe măsură ce timpul trece și fac tot ce e posibil să își ajute colegii mai mici, vin adesea și mă întreabă: „Oare ce nu am făcut noi bine de ei nu au învățat și nu știu să răspundă la întrebări? Ce să facem ca să îi putem ajuta mai cu folos?“. Iar eu nu știu ce să le răspund, pentru că aceste întrebări mi le pun și eu de aproape douăzeci și nouă de ani. De un sfert de veac lucrez în domeniul microbiologiei, dar am lucrat aproape patru ani ca voluntar și la catedra de anatomie a facultății noastre. Eram în sala de disecție cu grupa sau cu grupele mele și explicam. Sala fiind mare, în același timp predau încă doi-trei colegi la alte șase grupe. Ceilalți luau deseori pauze, când studenții vorbeau atât de tare încât eram nevoit să ridic foarte mult glasul pentru ca studenții mei să mă audă. Terminam lucrarea practică „stors“ de vlagă. Ajungeam acasă și până în ziua următoare nu mai puteam vorbi deloc. Eu, în schimb, dacă alți colegi vorbeau și aveam noi o pauză, aveam grijă ca studenții mei să nu facă niciun zgomot pentru a nu deranja. Este important să îți pese de ceilalți, intră și aceasta în noțiunea de colegialitate.
   Când scriu, am grijă să nu indic cititorului identitatea personajelor, încerc să păstrez confidențialitatea. Cu toate acestea, uneori este posibil să se descopere despre cine istorisesc. De curând am primit un mesaj de la un fost student despre care am scris, cu mâhnire (pentru că a reapărut printr-un mesaj, doar atunci când a avut nevoie de ceva). „Domnule profesor, m-am regăsit în cele ce ați scris și îmi este rușine. Nu regret că v-am cerut ajutorul, regret că am luat-o for granted, având în vedere nenumăratele dăți în care mi-ați oferit, necondiționat, un alt ajutor, o părere, un sfat, îndrumându-mă.
Sper să am/«îmi fac» ocazia de a nu rămâne pentru totdeauna în sfera «necolegialității». Mă bucur că mi s-au deschis ochii: trebuie să muncești cu adevărat atunci când îți dorești ceva și să câștigi acel ceva în mod corect. Iar cel mai important aspect al mesajului dumneavoastră din respectivul articol a fost lecția despre colegialitate și despre cum oamenii (ca mine) sau în general uită multe fapte bune făcute de cei din jur și uită să întoarcă ceva pozitiv. Nu vreau să fiu un astfel de om și mi-am propus să schimb ceva la mine începând de-acum. Vă mulțumesc.“
A semnat și a adăugat: „PS: «Textul care laudă o activitate de ani și ani trecută» a fost real și sincer...“; eu mă întrebasem dacă, în mesajul în care vorbea elogios de activitatea mea, era sau nu legată lauda de ... solicitare. Mesajul primit este de îmbărbătare – schimbarea în bine este posibilă.
Să rămânem în sfera exemplelor bune, am să citez un alt mesaj primit de curând: „Acum că am terminat facultatea, mă gândeam la colegii mei. Ţinând cont de durata facultății de medicină și de orarul care ni se impune, de multe ori cu ferestre lungi între cursuri și laboratoare, ajungem să petrecem destul de mult timp cu colegii noștri. Dacă mai punem la socoteală și faptul că mulți suntem din afara Bucureștiului și ne lăsăm prietenii mai vechi acasă, până și timpul liber tot cu colegii îl petrecem. Am auzit câteva povești despre răutățile dintre colegi, unele mai mici, altele mai mari. Din fericire, în experiența mea directă colegii mei nu au făcut așa ceva. Cu excepția câtorva contraziceri mai aprinse pe grup sau mici tachinări, în toți acești ani nu am experimentat ceva mai neplăcut de atât. În privința cursurilor/cărților, cum găsea cineva ceva interesant sau primea un document de interes pentru serie, imediat posta pe grup și oricine avea acces la informație. Poate că nu a fost mereu așa la nivel de serie, dar cel puțin în grupă mereu am fost uniți. În șase ani am mai avut noi păreri diferite, dar de fiecare dată când era vorba de facultate sau chiar și mai mult de atât, ne ajutam, prin distribuirea cursurilor, anunțarea tuturor activităților, explicații la orice tip de întrebare, fără răutăți, ca între colegi. Faptul că am fost membră într-o grupă serioasă m-a ajutat foarte mult. La începutul facultății nu eram prea silitoare, dar când îi vedeam pe restul cum discută ce au citit, ce nu au înțeles sau în ce carte au găsit ceva explicat sau desenat mai bine, mă motiva și pe mine să învăț și să discut cu ei. Și acum îmi aduc aminte, cu drag, cum în pauzele dintre stagii veneam la biblioteca de la «Cantacuzino», pentru că acolo puteam vorbi. Eram de obicei patru-cinci colegi. Ne așezam în jurul mesei cu cărțile și cursurile în față și începeam să citim fiecare informație din curs, apoi o completam cu ce am mai scris în plus fiecare dintre noi, o comentam, ne întrebam ce nu am înțeles și abia apoi treceam mai departe. Nu apucam să citim prea multe cursuri, dar cele pe care le parcurgeam chiar le înțelegeam. Singurul lucru pe care îl regret este că nu ne-am întâlnit și mai des.
De multe ori, colegii ne sunt și prieteni – depinde ce înțelege fiecare prin cuvântul prieten, prieten de Facebook, prieten de ieșit seara în oraș. Pentru mine, prieten este cel care te ascultă când ești necăjit, dar și când îi povestești ceva amuzant, prieten este acela pe care îl poți suna în miez de noapte, pentru că nu îți iese un grafic sau pentru că vrei să știi ceva despre un curs opțional, dar în același timp să îi spui și lucruri mai personale, mai intime, prieten este cel pe care știi că te poți baza, prieten este cel cu care simți nevoia să vorbești, prieten este cel lângă care te simți bine exact așa cum ești. Datorită dumneavoastră am avut șansa să cunosc câțiva colegi, prieteni de care am fost mai apropiată în comparație cu cei cu care am stat zilnic.
În urmă cu puțină vreme ar fi trebuit să merg la un eveniment seara și ar fi trebuit să rămân peste noapte în București, dar nu știam cum să mă descurc pentru că este vacanță și nu mai puteam merge la gazda mea din timpul anului universitar. În timp ce mă gândeam cum să fac, cea care m-a invitat m-a sunat și i-am zis care-mi sunt problemele. Răspunsul a fost instantaneu: «O să rămâi la mine, cum să te gândești că mă deranjezi?». Când am povestit și unui coleg mai mare și acesta mi-a spus: «Poți rămâne și la noi.» Seara când am povestit unei a treia colege că nu merg acasă și că rămân la altcineva, răspunsul a fost plin de entuziasm: «Ah, poți rămâne și la mine oricând vrei și am putea sta împreună și am lucra împreună». Poate că pentru unii ar părea ceva minor, dar tot ce s-a petrecut m-a făcut să mă simt ca într-o ... familie“.
Este tare plăcut să vezi că există și copii care reacționează așa. Cât de agreabil ar fi ca sentimentele de colegialitate și de prietenie să primeze. Este oare doar un ideal?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe