Newsflash
Știri

Masă rotundă despre progresele din programul de vaccinare anti-HPV

de L. Budin - mar. 3 2023
Masă rotundă despre progresele din programul de vaccinare anti-HPV

Societăți medicale de referință și ONG-uri din domeniul sănătății au trecut în revistă, alături de oficiali din Ministerul Sănătății, progresele realizate în cadrul programului de vaccinare anti-HPV.

Discuțiile au avut loc în cadrul unei mesei rotunde cu tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, se arată într-un comunicat.

mihaela-geoana-rafila

Au fost identificate o serie de soluții și recomandări menite să crească rata de acoperire vaccinală în rândul populației, astfel încât să se elimine în viitor cancerele determinate de infecția cu HPV.

Este nevoie de parteneriat și de dialog deschis. Nicio entitate nu poate controla de una singură această provocare majoră de sănătate publică, fiind nevoie de sinergie între societatea civilă, autorități, profesioniștii din domeniul sănătății. (...) Angajamentul sectorului privat a fost și este esențial pentru obținerea de rezultate și felicit compania MSD pentru eforturile sale și pentru că transformă sănătatea femeilor într-o prioritate pe termen lung”, a spus Excelența Sa Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.

Ministerul Sănătății este un promotor activ al vaccinării și alocă resurse foarte mari în această direcție, a subliniat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila

Cu resursele acestui Minister am vaccinat peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți”, a adăugat prof. dr. Alexandru Rafila.

Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel ca serurile să poată fi incluse pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice, a mai spus ministrul.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Fundației Renașterea au pus accentul pe acțiunile de informare și conștientizare în rândul părinților. Activitățile din cadrul Campaniei de promovare a programului de vaccinare anti-HPV –  #HotărăștePentruViitor – desfășurate în județele Constanța, Bacau, Iași și Vrancea au fost apreciate de către părinți ca binevenite și utile. Conform declarațiilor părinților, participarea la atelierele infomative a contribuit la accelerarea deciziei de vaccinare anti-HPV a copiiilor lor.

Peste 80% dintre părinți au spus că și-au îmbunătățit cunoștințele privind infecția HPV și rolul vaccinului. De asemenea, 75% consideră că intervenția i-a ajutat să decidă privind vaccinarea, iar 56% au raportat că intenționează să își vaccineze anti-HPV copilul.

Existența acestei campanii de vaccinare gratuită, implicarea instituțiilor și a medicilor de familie sunt extrem de importante pentru ca procesul de vaccinare să fie eficient. Toate aceste eforturi, de facilitare a vaccinării și a screeningurilor, trebuie să fie, însă, precedate de campanii de informare documentate și adaptate publicului țintă. (...) Ne aflăm într-un punct fără precedent în istoria imunizării în România, în care cererea din partea părinților este într-un trend pozitiv, pornind de la lansarea programului din 2020. Această campanie a permis întâlnirea medicilor cu părinții, față în față, și, creșterea gradului de informare și acceptanței imunizării anti-HPV”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Tot sub patronajul Ministerului Sănătății, Societatea Națională de Medicina Familiei și Societatea Română de HPV au implementat în paralel o intervenție de informare - educare țintită pe furnizorii de servicii din prima linie – medici de familie, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari. Discuțiile purtate au condus la o serie de idei privind soluțiile de optimizare a programului național de vaccinare, comunicate cu acest prilej de dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Îmunătățirea vaccinării s-ar putea putea face prin extinderea elegibilității  la băieți, a declarat dr. Gindrovel Dumitra – care și-a exprimat intenția de a continua Caravana pentru medici și în alte județe unde rata de vaccinare este scăzută. 

Vom continua să oferim sprijinul nostru tuturor celor implicați în eliminarea acestor tipuri de cancere”, a declarat Marcelo Pascual Morales, director general MSD România şi Republica Moldova.

Reprezentanții organizațiilor nonguvernamentele, al societăților profesionale și structurilor guvernamentale participante, precum și ai industriei farmaceutice – Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcții de Sănătate Publică Județene, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Națională de Epidemiologie, Asociaţia Medicilor de Familie București-Ilfov, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie,  Fundația Renașterea, Asociația Mame pentru Mame și MSD România au recunoscut progresele și în domeniul vaccinării anti-HPV în România, exprinându-și disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea în continuare a programului. Totodată, a fost subliniată importanța asigurării unui finanțări adecvate a intervențiilor cu caracter preventiv, care trebuie văzute nu ca o cheltuială, ci ca investiție în sănătatea societății românești.

Deputații propun trecerea Spitalului Militar în subordinea ministrului Apărării

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe