Newsflash
Știri

La cabinetul de Psihiatrie din SCJUT, pacienții vin zilnic și cer ajutor specializat

de Florentina Ionescu - oct. 10 2022
La cabinetul de Psihiatrie din SCJUT, pacienții vin zilnic și cer ajutor specializat

Societatea, în ansamblul ei, suferă din moment ce unii semeni aleg suicidul, afirmă specialiștii în Psihiatrie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara.

Pe parcursul a trei zile, începând de astăzi, 10 octombrie, în intervalul orar 8:00 – 17:00, în Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara (SCJUT), cabinetele de psihiatrie desfășoară o acțiune de screening. 

Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE 

Intenția este de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea și alte tulburări mintale, se arată într-o notă de presă transmisă redacției cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu alte spitale din Timișoara și cu UMF Timișoara. 

depresie rezistenta la tratament cercetare

Puncte stabile care astăzi nu mai sunt

Totodată, pentru a marca această zi, un medic primar psihiatru de la SCJUT a detaliat cum s-a schimbat viața românilor în prezent și de ce unii oameni ajung să își dorească să se sinucidă.

„S-a modificat ritmul în care ne trăim viața, se depune efort crescut pentru aproape orice și rămâne foarte puțin timp pentru a ședea cu noi înșine, pur și simplu. Ritmul de dinainte conținea rutine construite în timp, poate cu efort, omul se obișnuise cu ele, erau ca niște ancore. Aveam puncte stabile în întâlnirile cu prietenii, cu familia, la cumpărături, poate chiar și pentru produsele consumate. Și, dintr-odată acestea s-au modificat sau au dispărut. În acel moment o parte din noi a devenit confuză și, fără să știm, am ridicat bariere. Inconștient voiam să ne protejăm însă barierele ne-au pervertit sistemul relațional, dinamica familială, comportamentul. Nu este nimeni vinovat pentru că nu știm ce înseamnă să stabilim bariere sănătoase în toate ariile vieții noastre”, declară dr. Simona Tămășan, medic primar psihiatru.

La cabinetul de Psihiatrie din Ambulatoriul SCJUT, pacienții vin zilnic și cer ajutor specializat. Medicii spun că oamenii fac acest demers indiferent de evenimentele exterioare. 

Statistică depreHUB: 36% dintre cei cu vârste între 13 și 28 de ani au simptome de depresie 

„E adevărat că cele două componente, intern și extern, tind să acapareze deopotrivă preocupările de zi cu zi și, în cele mai multe dintre situații, de aici începe construcția unui comportament emoțional inadecvat, însă reașezarea în propria viață se poate reînvăța”, afirmă medicul psihiatru menționat mai sus.

Tot dr. Simona Tămășan spune că sunt persoane ce au potențial pentru orientare și adaptare, iar pentru cei care se simt vulnerabili în a reface drumul sunt soluții pe care medicii le dezvoltă, la consultații, pas cu pas. Omul are nevoie de siguranță. Este natural, însă odată cu diluarea granițelor vechi se pierde și starea de siguranță și avem create, deja, precedente pentru nesiguranță, am pierdut persoane, case, contacte. Societatea, în ansamblul ei, suferă din moment ce unii semeni aleg crima, suicidul, se arată în informarea de presă.

„Practic anulezi instinctul de supraviețuire după ce, prin diferite alegeri, acțiuni, l-ai pervertit. E un proces întreg pînă ajungi la actul final, extrem. Da, sunt situații în care omul construiește intern și vine externul, prin diverse instrumente, și îi deconstruiește tot. E un fir narativ personal care se rupe și nu se mai zăresc posibilitățile”, explică medicul psihiatru.

În situațiile în care simțim confuzie sau pur și simplu nu mai știm incotro să mergem, medicii recomandă să cerem ajutor. Să spunem ce avem nevoie, să reluăm legătura cu ceilalți, să ne descoperim autentici, onești. „Când ceri ajutor ești pe jumătate salvat!” 

Contactul social este foarte important. Fizic sau telefonic, dialogul cu semenii te ajută să îți regăsești locul. Nu ești singur, asta e sigur! Un alt palier comportamental dezechilibrat este cel al sincerității practicată dintr-un mecanism de apărare bolnăvicios. „A fi sincer nu înseamnă a fi autentic.

sinceritatea poate să existe în doze nepotrivite

Autenticitatea vine odată cu recunoașterea experiențelor trăite care te-au adus la un rezultat, la o soluție concretă. Sinceritatea, în doze nepotrivite, poate fi doar o revărsare a propriilor probleme în exterior, fără a dori neapărat soluții.

„Poate că o redeschidere către cei mai în vârstă și experiența lor de viață ar ajuta. Segmentul acesta al familiei este o țesătură de lecții, de înțelepciune, de soluții sănătoase.”

Una dintre temerile pacienților, des invocată la cabinet, este inadecvarea cu cerințele crescute ale urbanizării pe care le percep drept abrupte și generatoare de marginalizări, explică medicul psihiatru Simona Tămășan. 

timisoara pius brinzeu sanatate mintala screening

Screening în ambulatoriu

Pe parcursul a trei zile, începând de astăzi, în intervalul orar 08:00 – 17:00, în Ambulatoriul SCJUT, cabinetele de psihiatrie desfășoară o acțiune de screening cu intenția de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea și alte tulburări mintale. Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu alte spitale din Timișoara și cu UMF Timișoara.

Sunt prezenți profesioniști, medici psihiatri și medici rezidenți de psihiatrie ce vor interacționa cu toți cei care au nevoie de servicii de sănătate, altele decât cele psihiatrice. Pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică, se vor face evaluări complexe și recomandări de tratament în structurile de profil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe