Newsflash
Internaționale

COVID lung poate afecta sugarii și copiii mici

de L. Budin - iul. 6 2022
COVID lung poate afecta sugarii și copiii mici

COVID de lungă durată, patologia cronică care apare ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, nu-i ocolește nici pe cei mici, arată un studiu științific danez.

Publicată în revista specializată The Lancet Child & Adolescent Health, cercetarea daneză este cea mai mare de acest gen. A monitorizat simptomele de COVID lung la copiii de 0 – 14 ani, și confirmă că, pe acest segment de vârstă, micuții pacienți pot acuza diverse neplăceri, preț de cel puțin două luni după infectare, arată publicația Santé Magazine.

copii-covid-lung

Studiul a cuprins 43.000 de subiecți, repartizați în două grupuri: cazurile pozitive și grupul-martor.

La anchete au răspuns părinții și au raportat prezența, la copiii lor, a 23 de simptome curente pentru COVID lung, timp de cel puțin 2 luni după boală, conform definiției date de Organizația Mondială a Sănătății. Simptomele cel mai frecvent semnalate au fost schimbările bruște de dispoziție, tulburări de memorie sau de concentrare, erupții cutanate, dureri de stomac și oboseală.

Rezultatele arată următoarele:

  • pe segmentul de vârstă 0-3 ani, 40% din copiii diagnosticați cu COVID-19 (478 din 1.194 copii) au prezentat simptome de COVID lung o perioadă de peste 2 luni, comparativ cu 27% din grupul martor;  
  • pe segmentul 4-11 ani, procentul era de 38% din cazuri cu COVID lung (1.912 din 5.023 copii), comparativ cu 34% din grupul martor;
  • pe segmentul 12-14 ani – 46% din cazuri (1.313 din 2.857 copii), comparativ cu 41% din grupul martor.

Rezultatele noastre sunt în conformitate cu studiile precedente, realizate în rândul adolescenților, și arată că, deși riscul de COVID lung la copiii mici este scăzut, mai ales în raport cu grupurile martor, simptomatologia trebuie recunoscută și tratată cu toată seriozitatea”, a comentat, într-un comunicat, profesorul Selina Kikkenborg Berg, co-autor al studiului.

Cercetătorii subliniază că efectele indirecte ale pandemiei – izolare, restricții, anxietate – asupra copiilor par a cântări mai mult chiar decât cele legate de boală.

Pandemia a afectat toate aspectele vieții celor mai tineri dintre noi. Cercetări aprofundate, despre consecințelor pe termen lung ale pandemiei asupra copiilor, vor fi importante pe viitor”, a estimat Selina Kikkenborg Berg.

Primul spital privat de dermatologie și chirurgie oncologică se deschide în 2024

Descoperire crucială în lupta contra cancerului de prostată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe