Newsflash
Internaționale

Angajaţii din Sănătate protestează

de Dr. Mariana MINEA - feb. 17 2023
Angajaţii din Sănătate protestează

La nivel mondial, cadrele medicale resimt tot mai mult deficitul de personal și de alte resurse, precum și suprasolicitarea ultimelor luni.

Manifestaţii la Madrid

proteste madrid
Protest la Madrid, 13 februarie

 

Sute de mii de persoane – angajaţi în domeniul sănătăţii și susţinători ai lor – au protestat duminică, 12 februarie, faţă de ceea ce ei numesc distrugerea sistemului public de sănătate de către guvernul regional conservator. Aproape 500.000 de participanţi, potrivit organizatorilor, sau 250.000, potrivit autorităţilor madrilene, solicită alocarea mai multor resurse pentru sistemul public de sănătate, afectat major de lipsa de personal. „Ne-au redus salariile în loc să le crească. Suntem copleșiţi de muncă și nu avem nicio susţinere. Suntem în pericol de extincţie”, a declarat, pentru Reuters, Lilian Ramis, de 61 de ani, manager al centrului de sănătate El Molnar.

Este cel de-al treilea protest major organizat de profesioniștii în sănătate în ultimele trei luni în capitala Spaniei.

Greve în Franţa

În Franţa, cabinete medicale s-au închis la 14 februarie pentru a denunţa ceea ce medicii consideră a fi o atitudine de „dispreţ” (fr.: „mepris”) faţă de profesia medicală și o punere în pericol a pacienţilor. Medicii francezi sunt nemulţumiţi de noul proiect de lege al deputatei Stéphanie Rist, votat recent. Proiectul urmărește să „readucă încrederea în actorii locului și să simplifice parcursul pacienţilor”, „să lupte contra deșertificării medicale și să faciliteze accesul la îngrijiri”.

Printre prevederile sale se numără creșterea competenţelor pentru profesioniști în sănătate non-medici: de exemplu, asistentele medicale cu practică avansată (absolvente de cinci ani de învăţământ superior, faţă de durata obișnuită, de trei ani), kinetoterapeuţi și ortofoniști. Pentru pacienţii cu boli cronice, asistentele vor putea prescrie unele medicamente, iar kinetoterapeuţii – programe de activitate fizică adaptată.

Consiliul Ordinului Medicilor din Franţa este de partea sindicatelor medicilor în acest protest. Dr. Jean Thévenot, președintele Consiliului regional din Occitania, a declarat pentru La Dépêche:

„Nu sunt adeptul unui acces direct la toate profesiunile din sănătate. Medicul este cel mai format, el a făcut studiile cu durata cea mai mare, el este cel care cunoaște cel mai bine patologia completă a unui pacient. El trebuie să fie în centrul dispozitivului. Noi apărăm îngrijirile livrate de persoane competente. Suntem compleșiţi de muncă, nu căutăm să avem parte de mai multă, iar dacă îngrijirile nu sunt coordonate, volumul nostru de muncă riscă să crească pentru a recupera situaţii în care vom descoperi patologii în stadii avansate. Munca în deșerturile medicale – care ar trebui numite deșerturi societale – ar trebui făcută implicând la un loc partenerii dintr-un teritoriu, nu punând un petic care va crăpa în curând. Pentru că profesioniștii în sănătate care vor interveni pentru a compensa lipsa unui medic vor claca la rândul lor, vor fi confruntaţi cu decizii dincolo de competenţele lor”.

Canada investește

Guvernul canadian s-a angajat să mobilizeze aproape 200 de miliarde de dolari canadieni pentru a susţine sistemul de sănătate pe următorii zece ani. Suma reprezintă o creștere cu 61% a resurselor deja bugetate prin fondurile federale destinate sănătăţii, Canada Health Transfer. Decizia vine în contextul în care spitalele canadiene s-au confruntat în ultimele luni cu deficit de personal și cu timpi de așteptare prelungiţi, în defavoarea pacienţilor.

În Canada, guvernul federal şi guvernele provinciale şi teritoriale îşi împart responsabilităţile şi competenţele guvernamentale. Sistemul de sănătate canadian este finanţat prin taxe, de la nivel federal – aproximativ 25% – și de la nivelul provinciilor și teritoriilor, iar programele de sănătate și finanţarea sunt administrate la nivel local. Autorităţile locale au solicitat în repetate rânduri suplimentarea fondurilor federale.

În urma unei întâlniri la care a aparticipat alături de reprezentanţii provinciilor, prim-ministrul Justin Trudeau a anunţat că guvernul său „ia acţiune azi, astfel încât canadienii să poată avea în continuare încredere în sistemul nostru public de sănătate”. Suplimentarea respectivă nu va veni fără obligaţii, a adăugat premierul. Este o suplimentare mai mică decât cea așteptată, dar este un început, au declarat reprezentanţii provinciilor canadiene.

 


Notă autor:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/spain-health-workers-hold-huge-madrid-protest-over-state-health-system-2023-02-12/
https://www.ladepeche.fr/2023/02/12/en-greve-mardi-les-medecins-liberaux-defendent-la-place-du-medecin-traitant-pilier-du-systeme-de-soins-10990053.php 
http://stephanierist.fr/ma-proposition-de-loi/
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-64574072


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe