Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

RASCI: legea pentru publicitatea suplimentelor alimentare are nevoie de norme

Viața Medicală
L. Budin joi, 2 decembrie 2021, ora 12:24

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) reiterează nevoia emiterii normelor de aplicare, pentru legea existentă.

Normele sunt necesare în domeniul legislației pentru publicitatea pentru suplimentele alimentare și dispozitive medicale, pentru a combate derapajele de marketing și consumul neadecvat, se arată într-un comunicat.

suplimente-alimentare-RASCI

În cazul medicamentelor OTC, reglementările privind publicitatea sunt foarte stricte, materialele publicitare fiind supuse aprobării de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 194/2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea şi avizarea publicității la medicamentele de uz uman”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI.

În cazul suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale, s-au făcut pași importanți spre îmbunătățirea cadrului legislativ.

La acest moment, lipsește ultimul element pentru ca procesul să fie complet, normele de aplicare. De-a lungul timpului, aceste problematici s-au bucurat de interes din partea autorităților competente și a factorilor de decizie și sperăm ca în contextul unei noi guvernări, acestea să revină pe ordinea de zi, pentru ca sănătatea populației să nu aibă de suferit în această privință”, subliniază Diana Mereu.

Legea Suplimentelor Alimentare nr. 56/2021 este în vigoare începând cu data de 4 aprilie 2021. Aceasta include și prevederi cu privire la publicitatea suplimentelor alimentare, stipulând că în comunicările comerciale pentru promovarea proprietăților suplimentelor alimentare se vor utiliza exclusiv informațiile prezente pe etichetă și prospectul suplimentului alimentar, aprobate de autoritatea competentă, fiind interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăți. Totodată, conform acesteia, materialele publicitare vor fi supuse avizării înainte de difuzare sau e publicare.

În privința dispozitivelor medicale, OUG 46/2021, aprobată de Guvernul României în 9 iunie anul acesta, stabilește că publicitatea pentru anumite categorii de dispozitive medicale va fi supusă unui proces riguros de verificare și avizare  de către ANMDMR.

Rolul primar al publicității pentru aceste categorii de produse este acela de informare și educare a consumatorilor și pacienţilor cu privire la rolul și utilizarea acestora în mod corect și complet. Pentru a ne asigura că toate comunicările comerciale ale produselor din categoriile pe care le reprezentăm respectă aceste principii, unul dintre principalele noastre obiective de la bun început a fost acela de a promova reglementări mai clare. (...) La  acest moment este necesar să asigurăm implementarea cadrului legal prin legislație secundară pentru a asigura mai mult control și monitorizare”, a precizat Diana Mereu.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată a acestor categorii de produse, prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.

Etichete: asociatia rasci publicitate pentru suplimente alimentare urgentare publicare norme consum neadecvat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.