Newsflash

Imunohistochimia

de Dr. Nicoleta-Monica FOTEA - mai 16 2016
Imunohistochimia
     Imunohistochimia (IHC) este o metodă de evidențiere și localizare a antigenelor celulare sau tisulare, de la aminoacizi sau proteine până la agenți infecțioși și populații celulare specifice. Deși este mai puțin sensibilă din punct de vedere cantitativ, comparativ cu celelalte metode imunologice precum ELISA sau Western blot, permite observarea fenomenelor într-un țesut intact, extrem de utilă mai ales în stadializarea unor tipuri de cancere, precum limfoamele, sau la diferențierea leziunilor maligne de cele benigne (1). Punerea în evidență a antigenelor în IHC se face prin utilizarea unor anticorpi ce recunosc situsul antigenic; cum anticorpii au specificitate înaltă, aceștia se vor lega numai de antigenul cercetat. Reacția antigen-anticorp este apoi vizualizată folosind fie detectarea cromogenă, în care o enzimă conjugată la anticorp clivează un substrat pentru a produce un precipitat colorat, fie detecția cu fluorescență, în care un fluorocrom este conjugat la un anticorp ce va fi vizualizat la microscopia cu fluorescență. În IHC se descriu trei etape: pregătirea lamelor (fixarea probelor și pregătirea țesuturilor); reacțiile imunologice specifice; interpretarea și cuantificarea expresiei antigenului în țesuturile investigate.
     În etapa inițială se pregătesc secțiunile tisulare prin fixare în formaldehidă și includere la parafină. Pentru aceasta, țesuturile ce urmează a fi analizate sunt secționate cu o grosime mai mică de 3 mm și fixate într-o soluție de paraformaldehidă 2% pe o durată variabilă ce diferă în funcție de țesutul analizat și protocolul urmat. Ulterior, țesutul se spală cu apă distilată pentru cinci minute și se deshidratează la trecerea prin soluții de etanol având concentrații crescătoare (de la 70, 80, 95 la 100%). Clarificarea țesutului se face cu xilen, alcool izopropilic, alcool amilic, benzen sau alte substanțe de acest tip. Urmează apoi imersia și includerea într-un bloc de parafină. Țesutul astfel parafinat poate fi păstrat ani de zile la temperatura camerei. Blocul de parafină este secționat la o grosime de 5 μm și se scufundă într-o baie cu apă distilată la 40°C. Secțiunile obținute se etalează pe lamă și se vor usca cel puțin peste noapte înainte de imunocolorare.
Țesut cerebral de șoarece colorat prin imunohistochimie ABC
 
     În a doua etapă urmează imunocolorarea propriu-zisă. Lamele cu țesutul de investigat se vor deparafina în xilen și rehidrata prin trecerea succesivă pentru cinci minute prin soluții de etanol de concentrații descrescătoare (de la 100 la 95, 70, 50%). Urmează etapa de blocare a activității peroxidazei endogene prin incubarea într-o soluție de peroxid de hidrogen 3% – metanol pentru zece minute la 24°C și spălarea cu soluție salină tamponată cu fosfat (PBS). Apoi, pasul de evidențiere a antigenului este extrem de important în cazul secțiunilor incluse la parafină și se realizează frecvent cu tampon citrat (pH 6,0), incubat  în funcție de indicațiile producătorului. Apoi se realizează blocarea situsurilor nespecifice cu un agent de blocare (de exemplu 10% ser fetal bovin în PBS) a enzimelor și a biotinei endogene. Deși anticorpii au o aviditate preferențială pentru anumiți epitopi, aceștia se pot atașa slab și la alte proteine nespecifice, ale căror situsuri reactive sunt similare cu cele ale proteinelor țintă. Legarea nespecifică creează un background puternic care maschează detectarea antigenului căutat. După blocarea atașării nespecifice, anticorpii primari diluați corespunzător sunt adăugați peste secțiuni și incubați într-o cameră umedă la 24°C timp de o oră. Se spală cu PBS de două ori și se incubează 30 de minute cu anticorpii secundari biotinilați diluați. Anticorpii secundari pot fi nebiotinilați, însă adăugarea acestei molecule permite o amplificare a semnalului și implicit o sensibilitate mai înaltă. Diluarea anticorpilor primari și secundari este o altă metodă care urmărește eliminarea colorării nespecifice a backgroundului. În continuare, dacă se utilizează o metodă imunoenzimatică, se incubează enzima atașată la avidină sau streptadvidină împreună cu substratul pentru a genera un precipitat ce va fi vizualizat la microscopia optică, iar dacă se optează pentru metoda imunofluorescentă, se incubează un conjugat conținând un fluorocrom atașat la avidină sau streptavidină cu detectare prin microscopie cu fluorescență. Opțional, lamele se pot contracolora cel mai frecvent cu hematoxilină, Hoechst sau DAPI. Se rehidratează în soluții de alcool etilic de concentrații crescânde, se clarifică cu xilen și se montează. Din etapele descrise reiese că există mai multe modalități de imunocolorare; cele mai cunoscute și utilizate metode sunt descrise pe scurt în continuare.
     Metoda directă este o colorare într-un singur pas și implică un anticorp marcat care interacționează direct cu antigenul din țesuturi. Este o tehnică rapidă și simplă, care utilizează un singur anticorp, dar cu o sensibilitate redusă din cauza amplificării reduse a semnalului; este rar utilizată în prezent, după introducerea metodei indirecte.
     Metoda indirectă implică un anticorp nemarcat care interacționează cu antigenul tisular și un anticorp secundar marcat care se leagă la anticorpul primar. Este o metodă mai sensibilă datorită amplificării semnalului prin reacțiile anticorpului secundar cu diferitele situsuri antigenice ale anticorpului primar. Este de specificat că anticorpul secundar trebuie să fie îndreptat împotriva anticorpului primar și pentru aceasta să fie obținut de la o specie diferită de cea în care s-a obținut anticorpul primar (de exemplu, dacă anticorpul primar este de șoarece, cel secundar este obținut la o specie diferită – iepure, oaie, maimuță). Pe lângă sensibilitatea mai înaltă, este și o metodă economică pentru că același anticorp secundar marcat poate fi folosit pentru mai multe tipuri de anticorpi primari cu situsuri antigenice diferite. Anticorpul secundar poate fi marcat fluorescent cu rhodamină, FITC, Texas Red definind metoda imunofluorescentă indirectă sau poate fi marcat enzimatic cu peroxidază, fosfatază alcalină sau glucozo-oxidază, metodă denumită imunoenzimatică indirectă.
     Metoda peroxidază–antiperoxidază este dezvoltată plecând de la metoda indirectă și utilizează un al treilea strat, un anticorp antiperoxidază, formând un complex mai stabil peroxidază–antiperoxidază. Sensibilitatea este de aproximativ o mie de ori mai mare pentru că peroxidaza nu este legată de anticorp chimic, ci imunologic și astfel nu își diminuează activitatea enzimatică. Aceasta permite și o diluție mai mare a anticorpilor primari, cu reducerea consecutivă a backgroundului nespecific.
     Metoda ABC (cu complexul avidină–biotină) este o metodă standard, în trei straturi. Utilizează avidina, o glicoproteină cu greutate moleculară mare, care se marchează cu peroxidază sau fluoresceină și are o afinitate mare pentru biotină. Biotina, vitamină cu greutate moleculară mică, este conjugată cu o varietate de anticorpi secundari. Primul strat este reprezentat de anticorpii primari nemarcați, al doilea este un anticorp secundar biotinilat, iar al treilea implică complexul avidină–biotină–peroxidază. Peroxidaza determină o reacție colorimetrică prin acțiunea asupra unui substrat ca 3-3’-diaminobenzidină.
     Metoda complexului strepavidină–biotină marcată. Streptavidina, derivată din Streptococcus avidini, este un substituent al avidinei. Aceasta este o moleculă neutră, neîncărcată electric, spre deosebire de avidină, eliminând astfel atașarea electrostatică. De asemenea, streptavidina nu are grupări carbohidrat care să se lege la lectine și să coloreze backgroundul. Este o metodă în trei straturi, ca metoda ABC. Primul strat este format de anticorpul primar nemarcat, al doilea este anticorpul secundar biotinilat, iar al treilea, conjugatul enzimă–streptavidină, care înlocuiește complexul avidină–biotină–peroxidază. Reacția este ulterior vizualizată prin aplicarea unui substrat reprezentat de o soluție cromogenă. Al treilea strat poate fi și streptavidină marcată fluorescent. Metoda strepavidină–biotină marcată este, conform unor studii, de cinci-zece ori mai sensibilă decât metoda ABC (2).
     Etapa finală, de interpretare, se face de cele mai multe ori calitativ și subiectiv, neexistând sisteme standardizate de cuantificare a pozitivării reacțiilor. Atunci când funcția unor markeri și distribuția lor este cunoscută, interpretarea rezultatului IHC este relativ mai simplă comparativ cu situația în care funcția markerului este incomplet cunoscută sau distribuția sa depinde de subcompartimentul celular în care se găsește (1).

Notă autor:

Bibliografie

1. Matos LL et al. Immunohistochemistry as an important tool in biomarkers detection and clinical practice. Biomark Insights. 2010 Feb 9;5:9-20

2. Rajendran A, Sivapathasundharam B. Shafer’s Textbook of Oral Pathology. Elsevier Health Sciences APAC, 2014

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe