Printre cauzele bolii abortive se numără şi anumite infecţii. Două din acestea – listerioza şi bruceloza – sunt aduse, cu numeroase detalii, în atenţia specialiştilor în articolul semnat de dna dr. Dana-Magdalena Caplan.

"> Implicaţiile listeriozei şi brucelozei în boala abortivă - Viața Medicală
Ars Medici

Implicaţiile listeriozei şi brucelozei în boala abortivă

de Dr. Dana-Magdalena CAPLAN - oct. 25 2012
Implicaţiile listeriozei şi brucelozei în boala abortivă

Printre cauzele bolii abortive se numără şi anumite infecţii. Două din acestea – listerioza şi bruceloza – sunt aduse, cu numeroase detalii, în atenţia specialiştilor în articolul semnat de dna dr. Dana-Magdalena Caplan.

LISTERIOZA

   Boală infecţioasă de origine alimentară, cu grad înalt de patogenitate, listerioza are ca agent cauzal un germen ubicuitar,Listeria monocytogenes.
   Germenii genului Listeria sunt clasificaţi în şase specii: L. monocytogenes (specia-tip a genului), L. ivanovii (cu două subspecii: ivanoviişi londoniensis), L. innocua, L. seeligeri, L. welshimeri, L. grayi. Listeria monocytogenes este singura specie patogenă pentru om şi animale.
   L. monocytogenes este divizată în serotipuri, pe baza antigenelor somatice O şi flagelare H. Implicate în patologia umană sunt serotipurile 1/2a, 1/2b şi 4b.
   Listerioza este o boală emergentă în ultimii 15–20 ani, cu o incidenţă crescută determinată atât de numărul mare de pacienţi imunodeprimaţi, cât şi de practicile noi în prepararea alimentelor, precum şi de consumul mare de produse de tipul ready-to-eat. Listerioza este o boală infecţioasă cu transmitere alimentară, de o severitate deosebită – infecţia cu L. monocytogenes poate cauza boală abortivă, meningită sau septicemie. În sectorul veterinar, boala afectează în special erbivorele.
   L. monocytogenes este larg răspândită în mediul înconjurător. Germenul este frecvent întâlnit în sol, apă, canale de scurgere, vegetale, carne din comerţ, produse lactate. Dat fiind caracterului lor ubicuitar, listeriile pot contamina produsele alimentare şi modalităţile de procesare a acestora. Rata poate ajunge de la 15 la 70% pentru vegetalele neprelucrate, lapte nepasteurizat, brânza moale proaspătă şi carnea de pasăre sau vacă insuficient sau deloc tratată termic (inclusiv cea refrigerată/congelată sau procesată din supermarketuri).
   Transmiterea se efectuează, în principal, prin ingestia alimentelor contaminate, în special produse de carne consumate ca atare („fructe de mare“), „hot dog“, pateu; laptele pasteurizat inadecvat (sau laptele contaminat după pasteurizare), brânze­turile moi şi produsele lactate provenite din lapte nepasteurizat sunt, de asemenea, incriminate.
   Femeile însărcinate pot transmite infecţia fetusului pe cale hematogenă sau după naştere.
   Pot apărea cazuri de transmitere nosocomială, în special în serviciile de neonatologie, prin mâinile personalului medical sau de îngrijire.
   Procesul patogenic este multiplu şi se desfăşoară în mai multe etape: germenul este ingerat odată cu alimentul contaminat; pentru mamifere, doza infectantă este de cel puţin 109 germeni. Bacteriile trec din stomac în intestinul subţire; alcalinitatea stomacului poate favoriza infecţia (substanţe antiacide, rezecţia gastrică). L. monocytogenes traversează bariera intestinală prin endocitoză activă la nivelul celulelor endoteliale. Bacteria, odată intrată în citoplasma celulei gazdă, poate disemina în ţesuturi direct dintr-o celulă în alta, prin internalizare, sustrăgându-se mijloacelor de apărare imunitară ale organismului gazdă, cum ar fi anticorpii circulanţi, complementul sau neutrofilele; odată ce listeriile au pătruns prin acest mecanism, infecţia sistemică este posibilă.
   În viaţa intrauterină, L. monocytogenes are tropism pentru placentă, boala putându-se declanşa odată cu formarea acestui ţesut; germenul poate străbate bariera placentară, determinând astfel infecţia fetală.
   În viaţa extrauterină, L. monocytogenes are tropism pentru sistemul nervos central (SNC) şi poate cauza bacteriemie, infecţii SNC (meningită, encefalită, abcese cerebrale), endocardite şi infecţii localizate.
   Perioada de incubaţie pentru boala invazivă nu este bine stabilită, variind între trei şi 70 de zile, cu o medie de trei săptămâni. Debutul este cel mai adesea frust, cu o simptomatologie frecvent paragripală (febră moderată – 38°C, astenie, adinamie), cu fenomene ce trec în 48 de ore. Boala este autolimitantă, rămânând ca răspuns numai anticorpii anamnestici, care pot persista timp îndelungat (luni, ani), reinfecţia fiind oricând posibilă.
   Infecţia în cursul sarcinii. Boala poate apărea în orice fază a sarcinii, dar mai frecvent în trimestrul al treilea, cu manifestări asemănătoare gripei, cu sau fără simptome gastrointestinale.
   Riscul femeilor gravide de a face bacteriemie cu Listeria este crescut de 17 ori, dar infecţia la nivel SNC, comună altor cazuri, este rar întâlnită fără prezenţa altor factori de risc.
   Infecţia intrauterină apare în urma bacteriemiei materne şi poate duce la infecţia lichidului amniotic, avort spontan, naştere înainte de termen, copil născut mort sau infecţie neonatală.
   22% din infecţiile perinatale cu Listeria monocytogenes serovar 4b (serotipul agresiv) au drept rezultat copil născut mort sau deces neonatal prin diseminarea infecţiei. Două treimi din copiii care supravieţuiesc manifestă listerioza neonatală, dar listerioza diagnosticată devreme în timpul sarcinii şi tratată poate duce la naşterea unui copil sănătos.
    Infecţia neonatală este întâlnită sub două forme: • boala apărută imediat la naştere – ca rezultat al infecţiei intrauterine, se prezintă cu sepsis (similar infecţiei cu streptococ de grup B); nu apar semne meningeale. Cel mai adesea, este asociată cu pre­ma­tu­ritatea. Manifestările includ disfuncţii respiratorii, febră şi anomalii neurologice. Moartea survine prin diseminarea infecţiei (granulomatosis infantiseptica)boala apărută la două săp­tămâni de la naştere – ca rezultat al infecţiei la naştere, în timpul operaţiei cezariene sau prin transmisie nosocomială. Această formă este însoţită de meningită. Rata fatalităţii de caz în infecţia neonatală cu L. monocytogenes 4b este înaltă, de 20–30%.
   Diagnosticul de laborator se bazează pe mai multe procedee.
   Diagnosticul bacteriologic este diagnosticul de referinţă, de confirmare a suspiciunii clinice, în urma izolării şi identificării prin metode culturale sau teste biochimice a germenului cauzator de boală (Listeria) din produse patologice sterile in situ: hemocultură, LCR, lichid pleural, lichid pericardic sau leziuni focalizate. Listeria mai poate fi izolată din probe de materii fecale sau, în cazul nou-născuţilor morţi, din placentă sau ţesutul fetal. În supravegherea bolii abortive, investigaţia se bazează pe examenul din secreţia vaginală înaltă (secreţie de la nivelul colului uterin).
   Recoltarea probelor. Probele clinice (sânge, LCR, lichid amnio­tic, secreţie col uterin) vor fi recoltate cât mai devreme posibil de la debutul bolii. Totodată, Listeria poate fi izolată din ali­mente recoltate aseptic (până la 100 g/probă), în containere sterile.
   Condiţii de transport: probele clinice pot fi păstrate la 4°C timp de 24–48 de ore; probele de alimente vor fi refrigerate, însă produsele alimentare congelate (ex. îngheţata) vor rămâne îngheţate până la momentul investigării.
   Identificarea se bazează pe morfologia culturală şi pe acţiu­nea biochimică. Pentru metodele culturale, probele clinice sterile in situ (LCR, lichid amniotic) pot fi direct însămânţate pe mediul geloză – 5% sânge defibrinat de berbec (pe care se observă mor­fologia coloniilor şi aspectul hemolizei); probele pentru hemo­cultură vor fi inoculate pe medii convenţionale pentru hemo­cultură; probele recoltate nesteril (ex. alimente, probe de mediu sau secreţia de col uterin) vor fi îmbogăţite pe medii spe­ciale pentru Listeria, înainte de a fi însămânţate pe mediul geloză-sânge. Morfologia microscopică evidenţiază bacili scurţi, subţiri, Gram pozitivi. Identificarea prin teste biochimice – metabolizarea diferită a zaharurilor, precum şi alte proprietăţi biochimice, pot fi utilizate în diferenţierea L. mono­cytogenes (singura specie patogenă pentru om) de L. innocua, cea mai frecvent întâlnită dintre speciile patogene.
   Diagnosticul serologic se bazează pe determinarea serotipurilor de Listeria monocytogenes, ştiindu-se că infecţiile pot fi determinate, în principal, de două dintre serovaruri: L. mono­cytogenes 1a şi L. monocytogenes 4b. Serovarul frecvent întâlnit în România este L. monocytogenes 1a, rar implicat în infecţii intrapartum, în timp ce L. monocytogenes 4b, serovarul circulant în Europa de Vest şi SUA, determină frecvent fenomene severe de boală.
   L. monocytogenes fiind unul dintre germenii cu afinitate pentru placentă în viaţa intrauterină, este indicat ca gravida să intre sub supraveghere activă începând din trimestrul al doilea de sarcină, prin controale periodice la patru-şase săptămâni (recomandabil, lunile IV şi VI–VII de gestaţie), cu un ultim control cu două săptămâni înainte de data probabilă a naşterii. Aceste controale au în vedere eventualul tratament antibiotic cu ampicilină/amoxi­cilină/amoxi­cilină + acid clavulanic pe o durată de 14 zile, urmat de control la minimum 15 zile de la data terminării tratamentului. Investigaţia efectuată în luna a opta are drept scop naşterea sub protecţie de antibiotice, dacă este cazul (creşterea titrului anticorpilor în dinamică).
   Întrucât frecvenţa infecţiei cu Listeria monocytogenes este sporadică (2-8%ooo), mulţi indivizi sunt purtători sănătoşi (2–10%), iar rezultatele serologice pot fi frecvent fals pozitive, deter­mi­nate de reacţii încrucişate în infecţii concurente/recente cu germeni Gram pozitivi (Staphylococcus, Streptococcus etc.) – se recomandă ca titrurile pozitive (peste 1/320) să fie urmărite în dina­mică, cu un interval minim de două-trei săptămâni între investigaţii.
   Factorul major de virulenţă produs de toate tulpinile patoge­nice de Listeria monocytogenes este listeriolizina O (LLO), ce poate fi utilizată ca antigen în testele serologice; determinarea anticorpilor anti-LLO în serul pacienţilor poate releva diagnosticul de boală, mai ales atunci când germenul nu poate fi izolat în culturi din produs patologic (hemocultură, LCR, lichid amniotic), din cauza prezenţei intermitente în sânge şi a imposibilităţii de a surprinde momentul replicării bacteriene.
   Investigaţia de rutină în Laboratorul zoonoze – Centrul Naţional de Referinţă Listeria din INCDMI Cantacuzino, privind diagnosticul serologic al listeriozei, constă în executarea reacţiei de aglutinare în tub, cu antigen L. monocytogenes (serovar 1a / serovar 4b), reactiv preparat in house. Reacţia este de tip anti­gen-anti­corp şi evidenţiază aglutininele anti-L. monocytogenes. Testul este utilizat atât pe probe de ser (cca 2 ml, recoltat indiferent de orarul mesei), pentru depistarea listeriozei şi urmărirea eficienţei tratamen­tului, cât şi pe probe de LCR, pentru confirmarea meningitei/encefalitei la pacienţii cu serologie pozitivă. Reacţia se execută semicantitativ (diluţii binare de ser în soluţie salină fiziologică), în tuburi. Aprecierea rezultatelor – titrul minim pozitiv este considerat 1/320, iar titrul 1/160 este con­si­derat neconcludent (indeterminat), având indicaţia repetării tes­tu­lui după 14 zile (în dinamică); rezultatul testului serologic nu are semnificaţie în cazul unei infecţii recente cu germeni Gram pozitivi.
   Limitele testului serologic: antigenul poate da reacţii încrucişate (5–6%) cu seruri provenite de la bolnavii cu infecţii concurente/recente cu B. cereus, Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Candida.
   Sensibilitatea la antibiotice şi tratament. L. monocytogenes are un pattern relativ stabil de sensibilitate şi rezistenţă la antibiotice. Este sensibilă la: penicilină, ampicilină, gentamicină, eritromicină, tetraciclină, rifampicină, cloramfenicol şi moderat sensibilă la chinolone. Multe dintre speciile de Listeria au o rezistenţă naturală la cefalosporine, mai ales la cele cu spectru larg.
   În tratament, este preferată ampicilina, deşi antibioticele beta-lactam sunt doar bacteriostatice pentru Listeria. Se recomandă administrarea orală sau pe cale intravenoasă a ampicilinei, în doze corespunzătoare, şi tratament de lungă du­rată (două-şase săptămâni, în funcţie de tipul bolii). Pentru paci­enţii cu disfuncţii severe ale celulelor T, precum şi pentru pacien­ţii cu meningită sau endocardită, se administrează con­comitent aminoglicozide (gentamicină). Pacienţilor alergici la penicilină li se va administra eritromicină sau cotrimoxazol (trimetoprim-sulfametoxazol). Cefalosporinele, având o activitate limitată faţă de Listeria, nu sunt recomandate.

BRUCELOZA

   Boală infecţioasă bacteriană comună omului şi animalelor, bruceloza este determinată de specii ale genului Brucella: B. abortus (specie eradicată în România, în urma vaccinării bovinelor), B. melitensis (întâlnită în bazinul mediteranean, în special la caprine), B. suis, B. canis. Principalul impact este economic, în cazul animalelor, unde boala determină moartea fătului sau nou-născutului. La om, boala are, în principal, un caracter profesional, în urma contactului cu animale bolnave, aerosoli sau ingestia de produse lactate nepasteurizate.
   Bruceloza este o boală sistemică, cu debut insidios sau brusc (ca o boală acută febrilă), cu durată inconstantă şi cu simptomatologie polimorfă, care întârzie diagnosticul, ajun­gându-se în faza complicaţiilor supurative osteoarticulare, neurologice sau genito-urinare. Endocardita este una din cele mai serioase complicaţii şi, totodată, cauză de deces.
  Particularităţile clinice ale acestei boli latente şi, în consecinţă, dificultatea tratamentului derivă din parazitismul facultativ intracelular al germenului, brucelele sustrăgându-se astfel mecanismelor de apărare imunitară ale organismului gazdă, putând supravieţui în celulele fagocitare şi ale sistemului reticulo-endotelial, ceea ce conferă brucelozei potenţialul de boală granulomatoasă. Imunitatea se instalează tardiv, atât prin componenta umorală, cât şi prin cea mediată celular. Numărul infecţiilor inaparente îl depăşeşte pe cel al infecţiilor clinic manifeste: 10/2 – 10/1.
   Bruceloza este transmisă la om, în majoritatea cazurilor, prin contactul nemijlocit al conjunctivei sau pielii lezate cu produse de origine animală contaminate (sânge, secreţii, ţesuturi infectate) ori cu animale infectate, în sectorul veterinar sau în cazul fermierilor. În laboratoare sau abatoare, brucelele pot fi transmise prin aerosoli.
   Transmiterea pe cale digestivă se realizează fie prin consumul cărnii insuficient preparate termic, „în sânge“ (mai rar, deoarece brucelele sunt în număr redus în ţesutul muscular, dar pot fi întâlnite în „măduvioare“), fie prin ingestia de lapte şi preparate de lapte nepasteurizate (mai ales B. melitensis, mai rezistentă decât B. abortus la inactivarea prin sucul gastric).
   Bruceloza congenitală este rară şi pare să fie rezultatul transmiterii transplacentare, sau în urma contactului copilului cu sânge, urină, fecale în timpul naşterii, sau în urma ingestiei laptelui matern. De aceea, infecţia congenitală are o simptomatologie variabilă. Unii dintre copiii infectaţi sunt născuţi prematur, în timp ce alţii sunt născuţi la termen, iar simptomele pot include greutatea scăzută la naştere, febră, hepatosplenomegalie, detresă respiratorie, în timp ce alţi copii au o simptomatologie moderată.
   Incubaţia durează obişnuit între cinci şi 60 de zile, dar poate ajunge şi la câteva luni.
   Testele de diagnostic se bazează pe examinarea morfologiei culturale, a morfologiei microscopice şi pe investigaţii serologice.
   Produsele patologice (sânge şi măduvă osoasă prelevate în stadiile de început ale bolii, LCR, urină), recoltate în condiţii aseptice şi transportate în cel mult două ore, în containere izoterme, la laboratorul de bacteriologie, vor fi cultivate pe medii selective pentru Brucella sau vor fi tratate prin tehnici de îmbogăţire, în vederea obţinerii coloniilor specifice. Majoritatea speciilor de Brucella se caracterizează printr-o creştere lentă, până la şapte-zece zile. Morfologia microscopică evidenţiază bacili scurţi, subţiri şi cocobacili Gram negativi. Confirmarea se face la nivelul Centrului Naţional de Referinţă pentru Zoonoze din Institutul Cantacuzino.
   Majoritatea infecţiilor umane se diagnostichează, însă, serologic, prin teste ce includ serum aglutinare sau reacţii imunoenzimatice ELISA. Proba de ser (cca 2 ml) se recoltează indiferent de orarul mesei şi se trimite Laboratorului zoonoze din Institutul Cantacuzino.
   Reacţiile de aglutinare – Huddleson (reacţie rapidă, cu citire în ziua efectuării reacţiei) şi Wright (reacţie lentă, cu citire la 24 de ore de la efectuare) – se interpretează ca fiind slab pozitive la un titru minim de 1/100 şi cu titru net pozitiv la 1/200–1/400.
   Tratamentulcazurilor cu rezultate pozitive se realizează prin combinaţii antibiotice, administrate timp îndelungat, cel puţin şase săptămâni: tetraciclină + streptomicină sau doxiciclină + rifampicină sau tetraciclină + streptomicină + cotrimoxazol.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe