Newsflash
Internaționale

Harvard: directorul morgii de la Medicină, inculpat pentru trafic de rămășițe umane

de L. Budin - iun. 16 2023
Harvard: directorul morgii de la Medicină, inculpat pentru trafic de rămășițe  umane

Cedric Lodge este acuzat că a făcut parte, între 2018 şi 2022, dintr-o reţea de indivizi care cumpărau şi vindeau rămășițe umane furate.

Cedric Lodge (55 de ani), soţia sa, Denise Lodge (63 de ani), şi alte patru persoane au fost inculpate pentru, între altele, „complicitate la furt şi transport de bunuri furate”, potrivit unui comunicat care confirmă o informaţie apărută în cotidianul Boston Globe.

Cei doi soţi Lodge şi o a treia persoană, Katrina Maclean (44 de ani), din Massachusetts, au fost arestate miercuri, au anunţat autorităţile.

Anumite infracţiuni depăşesc puterea de înţelegere, a declarat procurorul federal din Pennsylvania, Gerard Karam, citat în comunicatul care anunţă inculpările şi arestările în acest caz, informează AFP și Agerpres.

Cedric Lodge este acuzat că a făcut parte, între 2018 şi 2022, dintr-o „reţea naţională de indivizi care cumpărau şi vindeau rămășițe umane furate de la Harvard şi de la o morgă din Arkansas”, arată justiţia federală.

Lodge fura „organe şi alte părţi din cadavre donate ştiinţei pentru cercetare şi educaţie medicale, înaintea incinerării lor”.

Conform procurorilor, Lodge - care era angajat la Harvard din 1995 - îi lăsa uneori pe potenţialii cumpărători să intre în morga şcolii spre a examina cadavrele şi a alege anumite organe. În cele mai multe cazuri, cumpărătorii le revindeau.

„Furtul şi traficul de rămăşiţe umane ating esenţa însăşi a ceea ce face din noi fiinţe umane”, a subliniat procurorul Gerard Karam, care a promis dreptate pentru victime.

Cedric Lodge a fost concediat la începutul lunii mai, au precizat responsabilii universității, care au mai subliniat că ceilalți inculpați în dosar nu au „nicio legătură cu Harvard”.

Rămășițele umane sunt donate voluntar Facultății de Medicină Harvard în scopuri educaționale. După au fost întrebuințate în acest sens, rămășițele sunt incinerate și fie sunt înapoiate familiei donatorului, fie îngropate într-un cimitir din Tewksbury, Massachusetts, informează CNN

AFP aminteşte că în Franţa a izbucnit, la sfârşitul lui 2019, un scandal asemănător, după ce presa a dezvăluit condiţiile îngrozitoare în care erau conservate cadavre donate ştiinţei la Universitatea Paris-Descartes. Mai multe persoane, printre care fostul preşedinte al universităţii, au fost inculpate.

 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe