Newsflash
Știri

Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical

de L. Budin - mai 31 2023
Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical

La Guvern au avut loc consultări cu reprezentanții Federației Sanitas, pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical și cel de asistență socială.

La data de 30 mai a.c. au avut loc la Guvern consultări ale reprezentanților Federației Sanitas cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical și cel de asistență socială. Deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi elaborarea noului sistem de salarizare au fost prioritățile asupra cărora au fost agreate soluţii. 

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, dr. Nelu Tătaru.

Consultările au avut loc în contextul în care sindicaliștii a notificat autoritățile competente că există premisele declanșării conflictului colectiv de muncă atât în sănătate cât și în asistență socială, au notat reprezentanțlii Federației Sanitas din România pe pagina de Facebook.

Prioritățile asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților din Legea 153/2017 și construcția noului sistem de salarizare:

  • Prin memorandum promovat de Ministerul Sănătății, respectiv de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, în perioada imediat următoare.
  • Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem.
  • Se va adopta un act normativ prin care se va asigura pentru toți salariații din sănătate și asistență socială atingerea salariului de bază maxim prevăzut în grilele din Anexa II la Legea 153/2017.
  • Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi făcute demersurile necesare pentru a elimina toate inechitățile și a repoziționa, în viitoarea grilă, asistenții medicali și alte categorii de personal care necesită această corecție. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.
  • Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR  care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale.
  • Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru semnarea noului contract colectiv de muncă în sectorul de negociere colectivă sănătate.

Dialogul va continua pentru implementarea soluțiilor necesare rezolvării revendicărilor sindicaliștilor și pentru a îmbunătăți atât situația salariaților din cele două sisteme cât și situația serviciilor oferite de acestea”, se mai precizează în postare.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Guvernul României

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe