Newsflash

Greșeli și îndărătnicii

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 13 2017
Greșeli și îndărătnicii
     Nu rareori mă lovesc de o dificultate inerentă, provenită din încercarea de a folosi un citat deosebit în scopul sublinierii unor idei ce țin de realitatea profesiunii noastre de medici și tămăduitori. Citatul alăturat, aparținând celebrului scriitor francez Romain Rolland, e de fapt o dedicație adresată nu mai puțin cunoscutului scriitor rus Maxim Gorki. În perioada în care această frază a fost transmisă personal de Rolland, ea avea o dublă semnificație. În primul rând, era o încercare de a atrage atenția celui care se afla pe atunci în grațiile lui Stalin că lucrurile nu stau întotdeauna așa cum le vrei sau le vezi, ci, din păcate, e mult loc pentru erori și interpretări greșite. Dar mai era ceva în această propoziție laconică. După părerea unora, ea reprezenta un avertisment legat de ororile unui regim care se voia uman și care se dovedise foarte repede odios și criminal. Ceea ce Rolland voia să spună e că, dacă un francez se înșală cu privire la actele guvernului său, nimeni nu moare și mai ales nimeni nu moare nevinovat. În ebraică există o expresie curentă care, tradusă foarte aproximativ, spune că cel avizat e cel care trebuie să înțeleagă aluzia. Și atunci, se poate întreba cititorul, ce învățăminte se desprind pentru noi medicii, din fraza alăturată? Paradoxal, de la prima citire, citatul mi s-a părut croit pentru meseria noastră. Cu toții greșim uneori, dar semnificația și repercusiunea greșelilor variază de la un individ la altul și de la o situație la alta.
     Celebrul lord Kelvin, președintele nu mai puțin celebrei Royal Society, se exprima, în 1883, în felul următor: „Razele X par a fi o simplă păcăleală”! O eroare ce poate fi considerată de dimensiuni incredibile și cu grave implicații. Și, cu toate acestea, invenția lui Röntgen a „prins” cu o rapiditate uluitoare, nimeni n-a suferit de pe urma acestei enorme erori de optică și, așa cum se spune în America, din acel moment totul a devenit istorie.
     La începutul carierei mele de medic ATI, nu o dată mi s-a cerut să anesteziez un pacient suferind de „apendicită cronică”. Această pseudoentitate diagnostică nu avea nicio bază anatomopatologică și a fost nevoie de mulți ani pentru a o anula complet și a evita astfel o intervenție chirurgicală prin care se extirpa de cele mai multe ori un apendice complet normal. Oare câte victime a făcut, de-a lungul anilor, această eroare clinică? Câte complicații intra- și postoperatorii a produs încăpățânarea chirurgilor de a pune, cu cele mai bune intenții, pe masa de operație pacienți sănătoși?
     În anii ʼ50 ai secolului trecut, cam la un deceniu de la prima folosire a curarei ca relaxant muscular (de către canadianul Griffith), a apărut, în cunoscutul jurnal american Annals of Surgery, celebrul raport aparținând lui Beecher și Todd, doi foarte cunoscuți medici anesteziști, care descriau așa-zisul efect cardiac al curarei, responsabil (după ei) de frecventele decese intraanestezice. Iată citatul: „În pofida ventilației artificiale [la folosirea curarei], insuficiența cardiovasculară pare a fi cauza decesului. Aceasta coincide cu rezultatele obținute de noi în laborator”. Ba, mai mult, cifrele prezentate aveau rolul de a convinge pe fiecare de pericolul utilizării relaxantelor musculare în anestezia generală: chiar pacienții fără risc prezentaseră în statistica amintită un procent de decese de 4,7 ori mai mare în cazul folosirii unui relaxant muscular! „Teoria” lor a prins imediat, iar implicațiile au fost clare: contraindicația absolută de a folosi curara la pacienții cardiaci. A fost nevoie de mult timp și de multe studii care să infirme concluziile lui Beecher și Todd și să ajungă la adevăratul efect secundar al drogului relaxant, și anume paralizia mușchilor respiratori, și de aici necesitatea absolută de a susține ventilația pacientului curarizat, pe cale artificială, de o manieră corectă și eficientă.
    Nu e ușor să-ți recunoști greșelile și să accepți că te-ai înșelat. Repercusiunile sunt deseori semnificative și nu are importanță în ce domeniu s-a comis eroarea. Romain Rolland se referea, fără discuție, la aspectele politice ale sistemului sovietic, el nefiind convins de justețea comunismului. Evenimentele care au urmat i-au oferit o perfectă răsplată pentru scepticismul său, iar faptul că Gorki foarte probabil nu a sesizat avertismentul inclus în dedicație nu a schimbat cu nimic cursul istoriei politice a întregului continent.
     În medicină, nerecunoașterea erorii poate duce la catastrofe. În primul rând, ignorarea erorii. Nu am intenția de a analiza în amănunțime etiologia acestei realități indubitabile. Mă voi limita doar la a aminti că, în multe cazuri, în ciuda celor mai bune intenții, în absența unei permanente griji pentru însușirea datelor și faptelor noi, profesionistul rămâne închistat în vechile teorii, pe care le aplică în dezavantajul pacientului. De multe ori, ignorarea unui fapt nou e acceptată tacit de subalterni, din frica de a fi în dezacord cu șeful și de a-l pune într-o situație nefavorabilă. Această stare de lucruri caracteriza pe vremuri așa-numita „medicină de tip feudal”, dar ea se mai întâlnește și în ziua de zi – din fericire, din ce în ce mai rar. În lunga mea carieră de medic ATI, am întâlnit chirurgi care, în anumite cazuri, nu s-au lăsat convinși de eșecul unei intervenții operatorii și au întârziat în redeschiderea abdomenului și tratarea complicației.
     În urmă cu câteva zeci de ani, ventilația artificială non-invazivă cucerise lumea medicală. Ideea că se poate ventila un pacient fără a fi nevoie de sondă traheală surâdea multora dintre noi, conștienți de efectele secundare negative ale intubației prelungite. Protocoalele de rigoare specificau indicațiile acestui tip nou/vechi de ventilație (spun „vechi” pentru că nimeni nu poate uita era plămânului de oțel!) și ea a devenit o noțiune de rutină în secțiile de terapie intensivă. Până în ziua de azi, există cazuri de insuficiență respiratorie acută care pot fi rezolvate în acest fel. Numai că, nu de puține ori, pacientul, din diverse motive, nu poate suporta prezența măștii faciale, nu cooperează, și situația sa se complică. În aceste momente, decizia care se impune e abandonarea ventilației non-invazive, intubarea traheii și continuarea tratamentului pe cale clasică. Orice amânare poate fi fatală. Însă am asistat și la „agonia” clinicianului aflat în dilemă și neputând recunoaște nevoia de a renunța la metoda inițială, de parcă eșecul acesteia îi putea fi pusă în cârcă! Inutil a descrie consecințele unei asemenea ezitări.
     Chiar dacă îndărătnicia recunoașterii unei erori e umană și de înțeles, ea trebuie combătută. Uneori, îndărătnicia capătă dimensiuni internaționale. Sunt convins că cele ce urmează sunt cunoscute oricăruia dintre noi, cei care au publicat lucrări și articole, prezentând concluzii care au fost infirmate de cercetări ulterioare. Exemplul care-mi vine în minte e legat de indicația păstrării normoglicemiei la pacientul internat în secția de terapie intensivă. La începutul anilor 2000, un articol care a făcut vâlvă în lumea „intensiviștilor” propovăduia coborârea nivelului glicemiei aproape de normal, în scopul reducerii mortalității la pacientul în stare gravă. Ideea a fost preluată imediat și pusă în aplicare, doar că, la numai câțiva ani, alte articole, bazate pe studii clinice complete și pe grupuri mari de pacienți, au indicat o concluzie exact opusă celei originale. Se pare că ultimii care au găsit datele noi ca fiind corecte și aplicabile au fost autorii articolului original.
     Sunt convins că mi se va imputa încercarea de a da sfaturi, pentru că sfaturile sunt de foarte multe ori bune pentru a scrie un articol, dar tot de multe ori ele devin foarte greu de aplicat. De aceea mă voi mărgini să mă întorc la unele din preceptele pe care le-am expus de mai multe ori la această rubrică. Ideea de bază constă în educația de pe băncile școlii (medicale și nu numai). Nu o dată, m-am întrebat cât de des în cariera mea de dascăl am adus în discuție propriile mele eșecuri și erori provenite nu din ignoranță, nu din rea-voință, ci din simplul motiv că medicina nu e robotică și organismul uman nu e un produs al unei fabrici. Discuția erorilor trebuie să facă parte din procesul de învățământ al oricărei instituții didactice, al oricărei secții clinice, al oricărui laborator sau departament de investigații. Studentul, medicul tânăr trebuie să se obișnuiască cu ideea că în medicină nimic nu e invulnerabil și că de aceea totul trebuie pus sub semnul întrebării, orice tratament supravegheat și analizat. Dar mai ales sunt interzise închistarea, îndărătnicia, refuzul de a recunoaște o greșeală și de a iniția imediat un sistem de corectare.
     Banalități? Propun cititorilor încă sceptici să arunce o privire spre trecutul lor profesional. Sunt convins că vor găsi cu relativă ușurință exemple care pot confirma cele expuse mai sus.
 
 
 

„Toți ne înșelăm, dar fiecare se înșală în felul lui.”
(Romain Rolland, 1866–1944)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe