Newsflash
Internaționale Știri

Franţa: țigările se scumpesc și sunt interzise în parcuri şi pe plajă

de L. Budin - dec. 1 2023
Franţa: țigările se scumpesc și sunt interzise în parcuri şi pe plajă

Guvernul francez a prezentat un nou plan anti-tabac: noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea spaţiilor fără fumat pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare.

Acest nou program naţional de combatere a fumatului în perioada 2023-2027 se sprijină în principal pe „consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun”, a precizat ministrul francez al Sănătăţii, Aurélien Rousseau, citat de AFP și Agerpres.

Obiectivul este, în principal, acela de a preveni începerea fumatului, în special în rândul celor tineri, şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunțe la acest viciu.

Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial”, a subliniat Aurélien Rousseau.

Numeroase mărci ating în prezent preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa. Preţul plafon va fi crescut treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Spaţiile fără fumat, indicate prin panouri, vor fi generalizate la nivelul tuturor plajelor, parcurilor publice, pădurilor şi în proximitatea unor locuri publice, precum unităţile şcolare, a anunţat Aurélien Rousseau, evocând posibilitatea unor amenzi.

Spaţiile fără fumat - deja peste 7.200 în peste 73 de departamente - sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate pe plan local de către comune. Noi fixăm acest principiu, care devine regula în vigoare”, a explicat ministrul francez.

Și vânzarea de produse de unică folosinţă pentru vaping, populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunţat ministrul francez, denunţând o „aberaţie de sănătate publică şi de mediu”. Interdicţia va fi introdusă printr-un proiect de lege transpartinic, care va fi dezbătut în Adunarea Naţională a Franţei pe 4 decembrie. Interdicţia efectivă este aşteptată cel mai târziu în septembrie 2024.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe