Newsflash
Știri

Foști șefi ai INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, acuzați de abuz în serviciu

de L. Budin - dec. 14 2022
Foști șefi ai INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, acuzați de abuz în serviciu

Fostul director medical al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului și fosta şefă a biroului achiziţii au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu.

Prejudiciul este de peste 1,1 milioane de lei, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA-fb
Sursă foto: Facebook Direcția Națională Anticorupție

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Florin-Nicolaie Brezan, la data faptelor director medical (2018-2021), ulterior manager (2022) al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu Rusescu”, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (șase acte materiale);
  • Lesne Monica-Mihaela, la data faptelor șefă birou achiziții în cadrul instituției publice menționate, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (trei acte materiale);
  • Ștefănescu Bogdan-Ioan, în prezent și la data faptelor purtător de cuvânt al instituției publice menționate și asociat al SC Media Strategy & Conferences SRL, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (șase acte materiale);
  • SC Media Strategy & Conferences SRL, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (șase acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

„În perioada octombrie 2018 - mai 2022, inculpatul Ștefănescu Bogdan-Ioan, purtător de cuvânt al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului «Alessandrescu - Rusescu», dar și acționar al SC Media Strategy & Conferences S.R.L., i-ar fi determinat pe directorul medical, ulterior managerul institutului, Brezan Florin și pe șefa biroului achiziții, Lesne Monica Mihaela, ambii coinculpați în cauză, să întocmească/avizeze/semneze, cu încălcarea legislației primare (OG nr. 119/1999 și Legea nr. 98/2016 ) o serie de documente pe baza cărora s-au încheiat șase contracte între institut și firma la care era acționar era purtătorul de cuvânt al aceluiași institut”.

Mai mult, în calitate de firmă prestatoare, inculpata SC Media Strategy & Conferences SRL nu ar fi avut capacitate profesională să onoreze serviciile contractate, respectiv „Servicii de organizare evenimente/conferințe” și „Servicii de promovare și publicitate”.

Ca urmare a activităților descrise, s-ar fi produs un prejudiciu de 1.107.512 lei în dauna Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu - Rusescu”, suma respectivă reprezentând folos necuvenit pentru inculpata SC Media Strategy & Conferences SRL.

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -  Rusescu” a comunicat faptul că se constituie parte civilă, se arată în comunicat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor tuturor inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii respective.

Ibrutinib crește riscul de insuficiență cardiacă și aritmii cardiace grave și letale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe