Locuită de-a lungul timpului de Mihail Kogălniceanu şi George Enescu, „casa cu turn“ din Dealul Copoului este legată, în mod deosebit, de viaţa şi opera lui Mihail Sadoveanu. Despre istoria şi exponatele casei memoriale dedicate marelui scriitor, aflăm de la dl Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale” la Iaşi.

 "> File de istorie în „Casa cu turn“ - Viața Medicală
Știri

File de istorie în „Casa cu turn“

de Dumitru ŞERBAN - sept. 4 2012
File de istorie în „Casa cu turn“

Locuită de-a lungul timpului de Mihail Kogălniceanu şi George Enescu, „casa cu turn“ din Dealul Copoului este legată, în mod deosebit, de viaţa şi opera lui Mihail Sadoveanu. Despre istoria şi exponatele casei memoriale dedicate marelui scriitor, aflăm de la dl Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale” la Iaşi.

 

   Imediat ce ai păşit în Casa „Mihail Sadoveanu“ din Dealul Copoului, deasupra uşii din holul principal poţi admira, frumos înrămate, fotografiile celor trei mari personalităţi care au trăit o perioadă bună de timp în „casa cu turn“: Mihail Kogălniceanu, Mihail Sadoveanu, respectiv George Enescu. Acesta din urmă a locuit aici în timpul Primului Război Mondial, până la 14 mai 1918, când fraţii Mihail şi Vasile Sadoveanu au cumpărat casa cu suma de 86.334 de lei. „Actul de vânzare-cumpărare stipula că, deoarece clădirea e închiriată, noii proprietari «vor intra în stăpânirea sau folosinţa imobilului fie la expirarea contractului de arendă, fie prin buna înţelegere cu arendaşii, sau eventual prin judecată». Sadoveanu era, din 1909, director al Teatrului Naţional din Iaşi, dar locuia la Fălticeni, fiind nevoit să bată des drumul între cele două oraşe, aşa că, odată tranzacţia încheiată, îşi aduce familia la Iaşi, locuind pro­vizoriu în câteva camere din uzina teatrului. Întâm­plarea a voit ca Mihail Sadoveanu să păşească în noua sa casă de la Copou în pri­măvara lui 1919, într-un moment în care George Enescu (împreună cu soţia, Maruca Cantacuzino) era pe punctul de a se dezlipi de o reşedinţă care îi devenise dragă şi în care compusese şi cântase timp de trei ani, când se stabilise momentan în Iaşi, în urma refugiului din Primul Război Mondial. Aşadar, vreme de mai multe luni de zile, Euterpe şi Erato au prezidat amândouă în aceeaşi casă. În cele din urmă însă, muza lui Mihail Sadoveanu a rămas să stăpânească singură şi, timp de două decenii, a vieţuit nestingherită în acest cadru, inspirându-l pe marele prozator român“, după cum ne-a precizat poetul Liviu Apetroae. Sub teiul din curte, Sadoveanu a scris romanul Baltagul „în aproximativ 20 de zile“. Imediat ce am păşit în incinta muzeului, suntem întâmpinaţi de vocea prozatorului Mihail Sadoveanu, înregistrată, şi astfel începem periplul. Ne-a călăuzit poetul Liviu Apetroae.

Camera începuturilor

   – În prima cameră a muzeului observăm crâmpeie de copilărie, debutul, perioada liceului…
   – Mihail Sadoveanu s-a născut la Paşcani, la 5 noiembrie 1880, face şcoala primară tot aici, iar, în centrul atenţiei, în timpul şcolii primare este celebrul învăţător Mihai Busuioc, zis în scrierile lui „Domnul Trandafir“. Este îndrăgostit de Ion Creangă din povestirile mamei sale şi să spunem că din Creangă îşi trage fibra de prozator şi se duce către povestire. De aceea, este evidenţiat şi portretul marelui povestitor în prima cameră a muzeului. Mai putem vedea aici acte de-ale familiei din prima parte a vieţii. Perioada liceului (1897–1900) e bine conturată, cu foi matricole, cu primele lui apariţii în presa vremii. Şi, în acest context, să punctăm că a debutat în revista „Dracu“, însă a semnat cu pseudonimul M. S. Cobuz. În actualul Liceu Naţional din Iaşi, Mihail Sadoveanu împreună cu N. N. Beldiceanu şi Neculai Dunăreanu au pus bazele funcţionării unei reviste scrise de mână. Astfel, Sadoveanu debutează semnând cu numele real, nu cu proză, ci cu poemul Cântecele Galatei. De precizat că a scris imnul Liceului Naţional, cântat şi astăzi. De asemenea, în prima cameră mai putem vedea mobilierul original din perioada când Sadoveanu a locuit la Fălticeni şi a scris Povestiri, Şoimii, Dureri înăbuşite, Crâşma lui Moş Precu, primul volum premiat fiind de Academia Română.

Camera familiei

   Mihail Sadoveanu a fost căsătorit de două ori, a avut mulţi copii. Ne puteţi aduce câteva detalii concrete în acest context?
   Sadoveanu se căsătoreşte în 1901 cu Ecaterina Bâlu, Catinca, precum i se spunea, cu care are 11 copii. După ce prima soţie se stinge, în 1942, Mihail Sadoveanu, la doar câteva luni, se căsătoreşte cu Valeria Mitru. În această cameră mai putem vedea portrete, realizate de fiul Dimitrie sau de alţi pictori. De precizat că Dimitrie Sadoveanu, în anii ’50, era foarte bine cotat, mai ales în peisagistică, dar a pictat şi portrete ale familiei. Inedite, în camera familiei, sunt hainele marelui prozator: costumul, fularul, pălăria.

Radioul şi pianul

   – Ce „ascunde“ camera a treia a muzeului?
   – În ea se poate vedea primul aparat de radio din Iaşi. A fost achiziţionat de M. Sadoveanu în anul 1928, când s-a deschis Societatea Naţională de Radiodifuziune şi, astfel, primul abonat de radio din Iaşi a fost el. Aparatul, marca Siemens, funcţionează şi astăzi. Inedit este pianul la care George Enescu a compus rap­sodiile, dar şi multe alte piese. Copiii prozatorului au fost învăţaţi să cânte la pian şi, uneori, exersau şi ei. Ca­mera aceasta se numeşte „Viaţa Românească“, de­oarece aici se întâlneau numele mari din perioada respectivă – George Topîrceanu, Otilia Cazimir, fraţii Teodoreanu, dar inte­resant este faptul că veneau din toată ţara, şi îi amintim pe Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Sergiu Celibidache. Imaginaţi-vă, prin acest salon au trecut cele mai luminate minţi din perioada interbelică. Tot aici se făceau planuri, şedinţe de redacţie pentru revista „Viaţa Românească“ şi, mai târziu, pentru „Însemnări ieşene“. De punctat este faptul că, aici, Gr. T. Popa, Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu au pus la cale, în 1936, înfiinţarea revistei „Însemnări ieşene“, finanţată, în acea perioadă, de UMF Iaşi.

„Laboratorul“

   – Subtil – am păşit în următoarea cameră…
   – Îmi place să-i spun „laboratorul lui Mihail Sadoveanu“, deoarece aici putem vedea o bibliotecă a scriitorului, cu cărţile, revistele, enciclopediile pe care le achiziţionase. După ce a terminat liceul la Iaşi, a făcut un an de drept la Bucureşti, apoi a renunţat, s-a întors la Fălticeni, s-a căsătorit cu Ecaterina Bâlu, fiica preotului care l-a ţinut în gazdă cât a fost în gimnaziu la Fălticeni. Mihail Sadoveanu nu a avut studii superioare. Pe de altă parte, era un cititor înrăit şi laboratorul lui este cea mai mare dovadă. Ştia pe de rost – avea o memorie foarte bună – autorii ruşi, francezi, englezi şi vorbea limbile acestora. Totuşi, laboratorul înseamnă şi pescuit, vânătoare, şah, călătorii. Juca şah cu tot ce însemna protipendada ieşeană, dar ştiute sunt prieteniile cu George Topîrceanu şi Demostene Botez. Fiindcă veni vorba de şah, trebuie să reţinem că, în 1930, Mihail Sadoveanu înfiinţează o societate de şah, care, mai târziu, devine Federaţia Română de Şah de astăzi.

Rarităţi

   – Ultimul salon şi „tainele“ prozatorului…
   – În această ultimă sală găsim două tablouri ale pictorului Corneliu Baba – Portret al lui Mihail Sadoveanu, ulei pe carton, donaţie a Maiei şi a lui Constantin Mitru – şi Ilustraţie la opera sado­veniană. Cartea Creanga de aur, scrisă în perioada ieşeană, îl atestă ca mason activ şi putem vedea, în ultima sală a muzeului, însemnele francmasonului: colan, şorţ, stilet. De asemenea, inedit în această cameră este şi mulajul mâinii scriitorului şi nu ne rămâne decât să ne amintim versurile lui Geo Dumitrescu: „Mâna s-a oprit, albă, ca o pasăre/lovită din zbor. Mâna s-a oprit…/Sub ea, luciul me­sei aburea încă/părea o mă­nuşă caldă, vremelnică,/Din care abia-şi trăsese mâna,/nemurirea“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe