Newsflash
ACTUALITATE Știri

Extractul de spanac ar putea ajuta la vindecarea mai rapidă a ulcerului diabetic (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - oct. 4 2023
Extractul de spanac ar putea ajuta la vindecarea mai rapidă a ulcerului diabetic (studiu)

Vindecarea rănilor diabetice s-ar putea produce într-un timp mai scurt grație utilizării extractului de spanac, arată un nou studiu realizat pe șobolani adulți și publicat în Scientific Reports.

Potrivit studiului, extractul de spanac poate promova și pierderea în greutate, un beneficiu pentru persoanele cu diabet zaharat - adesea supraponderale.

 

„Extractul de spanac, Spinacia oleracea, ar putea ajuta la vindecarea mai rapidă a ulcerului diabetic - o problemă serioasă pentru persoanele cu diabet, cu o persistență de luni sau chiar ani. Aproximativ 15% dintre persoanele cu diabet au ulcere la nivelul extremităților inferioare care nu se vindecă, ducând adesea la amputare. Ulcerele diabetice cronice afectează aproximativ 6,3% din populația globală a lumii”, se menționează în studiu.

 

Cercetătorii au investigat eficacitatea a două tipuri de extract de spanac. Unul era pe bază de apă, iar celălalt era pe bază de alcool. Ambele au promovat vindecarea, deși extractul pe bază de alcool a avut un ușor avantaj.

Studiul a implicat 72 de șobolani adulți, împărțiți în șase grupuri, trei grupuri de șobolani cu diabet, și trei grupuri de șobolari fără diabet. S-a observat că cea mai puternică și mai rapidă recuperare a rănilor s-a produs la subiecții din ultimele două grupuri - care au primit două luni de extract de spanac, înainte și după inducerea diabetului zaharat.

„Spanacul este format din compuși fenolici, cum ar fi luteina, licopenul și acidul linolenic, care s-a dovedit că protejează celulele de deteriorarea oxidativă”, a declarat Yelena Wheeler, nutriționist. 

 

Spanacul conține și glutamina, care joacă un rol important în vindecarea rănilor. 

 

Cele mai bune rezultate ale studiului au fost pentru șobolanii care au primit extract de spanac, înainte de a avea diabet zaharat indus de cercetători printr-o injecție de 50 mg/kg de streptozotocină. Acest lucru sugerează aportul profilactic al extractului de spanac pentru persoanele cu risc de rănire și, în special, pentru persoanele cu diabet”, se mai spune în studiu. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe