Newsflash
Știri

Eveniment dedicat sănătații mintale a mamelor din România

de Florentina Ionescu - mai 6 2022
Eveniment dedicat sănătații mintale a mamelor din România

Asociația Împreună în Depresia Postnatală și partenerii săi au organizat recent primul eveniment din România dedicat sănătații mintale materne.

Depresia postnatală este o stare medicală care afectează una din opt mame la nivel mondial, iar în țara noastră situația este similară, potrivit experților. Pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală (AIDP) a organizat miercuri, 4 mai a.c., la Brașov, primul eveniment dedicat sănătății mintale materne din România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

depresie zi mondiala sanatate mintala

„Din păcate, în ciuda incidenței mari, depresia postnatală este încă un subiect nediscutat în rândul mamelor care, de teamă că vor fi judecate, aleg să ascundă ori să își nege suferința. Ori recunoașterea este primul pas spre vindecare. Cred că prin acest eveniment și de altfel prin întreaga campanie ajutăm mamele și implicit familiile lor să recunoască această afecțiune și să ceară ajutor de la specialiști, pentru a o trata. Să mergi la psihoterapeut nu este o rușine, este o necesitate și poate fi chiar o oportunitate de a te cunoaște mai bine și de a deveni astfel un părinte mai bun pentru copilul tău”, a declarat Alina Harsan, fondatoarea Asociației Împreună în Depresia Postnatală.

La eveniment au participat mai mulți specialiști, printre care:

 • doctorul Mircea Preda – medic primar obstetrică și ginecologie și managerul maternității din Brașov,
 • profesor doctor Maria Mitrică – medic primar pediatru,
 • Antoneta Galeș – trainer pentru facilitatori în sănătate mentală,
 • Irina Dumitrache - psihoterapeut integrativ
 • și Crina Coliban - specialist în alăptare și diversificare. 

Toți aceștia au abordat depresia postpartum dintr-o perspectivă de 360 de grade. În cadrul evenimentului s-a discutat despre factorii favorizanți ai acestei afecțiuni, modificările hormonale apărute în timpul sarcinii și al nașterii, presiunea adusă de noul rol de mamă și de noile responsabilități, dar și despre soluții de tratament.

Campanie de conștientizare

Evenimentul face parte dintr-o campanie mai amplă „Depresia postnatală nu e un moft, e reală” derulată împreună cu Secom, care își propune să crească gradul de conștientizare, informare și suport emoțional, pentru a preveni și trata această afecțiune.

Până acum, au fost realizate 2.500 de broșuri informative care, încă din luna martie, au început să fie oferite proaspetelor mame din maternitatea Brașov.

Campania beneficiază și de sprijinul psihoterapeutei Ana-Maria Paveluc, care oferă suport psihoemoțional telefonic, în mod gratuit, în fiecare zi de vineri între 16:00 și 18:00.

„Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Doar dacă noi, părinții, suntem sănătoși fizic și echilibrați emoțional, putem să ne susținem copiii astfel încât să își atingă potențialul maxim. La Secom, credem în rolul esențial pe care îl are educația pentru sănătate, de aceea ne bucurăm mult să susținem campania și, în timp, să ajutăm la prevenirea acestei afecțiuni,” a declarat Alina Tătaru, corporate communications manager al Secom.

În următoarele luni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală își propune să distribuie broșuri informative și să fie prezentă la cursuri de puericultură în alte două maternități din țară, pentru a fi mai aproape nu doar de mame, ci și de tați.

Se estimează că unul din zece tați ar putea să resimtă stările unei depresii postpartum, în urma lipsei somnului și a schimbărilor apărute în viața cuplului.

Proaspăta mămică și simptomele depresiei postpartum

Depresia postnatală poate apărea oricând după naștere, chiar și după un an de zile de la aceasta, și se manifestă printr-o labilitate afectivă a proaspetei mame, ale cărei simptome includ: insomnie, iritabilitate sau furie, oboseală extremă, sentimente de vinovăție, rușine sau lipsa de valoare, modificări de dispoziție, dificultate de a se atașa de copil, gânduri că își va răni copilul.

Netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult, iar uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe