Newsflash
Internaționale

Eşec al unui studiu clinic preliminar privind vaccinul nazal anti-COVID

de L. Budin - oct. 12 2022
Eşec al unui studiu clinic preliminar privind vaccinul nazal anti-COVID

Un studiu clinic preliminar care viza formula cu administrare nazală a unui vaccin anti-COVID, dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu AstraZeneca, s-a încheiat printr-un eşec.

Reprezentanţii Universităţii Oxford consideră că acesta a fost primul studiu publicat şi care a vizat un vaccin cu vector viral (adenovirus) administrat cu ajutorul unui spray nazal, se precizează un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

spray-intranazal

Cercetătorii nu au observat o reacţie a anticorpilor în mucoasele nazale decât „la o minoritate de participanţi”, au explicat cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Răspunsul imunitar sistemic la vaccinarea intranazală a fost, de asemenea, mai slab decât în urma vaccinării intramusculare, au mai arătat ei.

Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat”, a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford, care a luat parte la realizarea studiului clinic.

Ea a subliniat că un studiu din China a obţinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex, care trimite vaccinul mai profund în plămâni, şi consideră că este deci posibil ca o mare parte din vaccinul testat de universitatea britanică să fi ajuns în căile digestive din cauza tipului de spray nazal care a fost utilizat.

Studiul britanic a folosit acelaşi vector viral - un adenovirus – precum cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca - unul dintre primele seruri anti-COVID-19 lansat pe piaţă în prima parte a pandemiei.

„Administrarea vaccinurilor prin nas şi căile respiratorii este una dintre modalităţile cele mai promiţătoare pentru a se ajunge la imunitate” şi „ar putea să pună capăt într-o manieră mai eficientă infectărilor uşoare cu COVID-19 şi transmiterii virusului în comparaţie cu vaccinurile injectabile”, a declarat Adam Ritchie, unul dintre coordonatorii programului de creare de vaccinuri în cadrul Universităţii Oxford.

Mulţi părinţi ştiu că spray-urile nazale sunt deja utilizate pentru vaccinurile antigripale propuse şcolarilor din anumite ţări, inclusiv în Regatul Unit”, a adăugat el.

Studiul britanic a fost realizat pe aproximativ 30 de persoane care nu au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2.

FDA a autorizat un medicament împotriva insuficienţei cardiace

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe