Newsflash

Două lecții

de Andreea NICULAE - aug. 10 2015
Două lecții
     Bărbat, 88 de ani. La intrarea în casă, pacientul era în hol, cu pantalonii în vine (tocmai ieșise din baie). Îmbrăcat ca iarna, cu pantaloni matlasați și șapte rânduri de bluze, pulovărașe, vestuțe. Cu o barbă lungă, deasă și albă ca a lui Gandalf din „Stăpânul inelelor“. Nu m-am putut abține să nu ridic discret din sprâncene.
     – Ce-ați pățit, domnule?
     – Păi, domnișoară, cred că am fibrilație. Simt de azi-dimineață palpitații. Am mai făcut fibrilații. Mă scuzați că vă deranjez...
     „Mă scuzați că vă deranjez“ se aude foarte rar la Salvare. EKG-ul confirmă fibrilația.
     – Domnule, da, e o fibrilație. Ar trebui să mergeți la spital.
     – Domnișoară, nu merg. Nu merg pentru că își bat mereu joc de mine. Am mai fost. Și zic că sunt bătrân, cât să vreau să trăiesc? Eu încerc să am grijă de mine, să mănânc sănătos, iau cu sfințenie medicația. Cât va fi să mai trăiesc, vreau o oarecare calitate a vieții.
     Deja simt un nod în stomac. În plus, e uimitoare cursivitatea discursului și foarte în contradicție cu imaginea... de poveste a pacientului.
     – Tată, ce ai lucrat dumneata?
     – Domnișoară, eu sunt artist! Am fost violonist. Unul bun! Am făcut parte din orchestra Operetei Române și am cântat pe marile scene ale lumii.
     Vecina prezentă la examinare confirmă. O, Doamne! Mă simt vinovată pentru ridicatul ăla de sprâncene de la început. Mă reevaluez. Dar plec cu o lecție învățată. Ba chiar cu două: 1. Nu mai judeca oamenii după aparențe! și 2. Păstrează-ți demnitatea!
     Domnul a refuzat să meargă la spital pentru că era tratat prost. Pentru că se simțea umilit. Cu toate insistențele. L-am pus să promită că, dacă se va simți mai rău, va reveni cu telefon la 112.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe