Newsflash
Diverse

Donatorul voluntar de celule stem, șansa celor care au nevoie de transplant

de Dr. Alexandra GUȚĂ - sept. 28 2018
Donatorul voluntar de celule stem,  șansa celor care au nevoie de transplant
Peste 57.000 de români s-au înscris voluntar, până acum, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), a anunțat Sorina Pintea, ministrul sănătății, în cadrul conferinței de lansare a unei campanii de înscriere online în acest registru – ,,Donează o șansă la viață!”. La acest moment, RNDVCSH este conectat la o rețea internațională care însumează aproape 34 de milioane de potențial donatori, din 55 de țări.
    Înscrierea în registru nu este egală cu donarea. Există situații în care un donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată dacă nu a fost contactat în acest sens până la împlinirea vârstei de 60 de ani, vârsta maximă pentru donare. În cazul în care există o compatibilitate cu un pacient, persoana selectată va fi contactată de personalul RNDVCSH și i se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. După donare, persoana va rămâne în evidențele registrului pentru încă cinci ani, iar anual i se va face un bilanț al stării de sănătate. 
    Deși registrul național a fost înființat prin hotărâre de guvern în anul 2009, demersurile pentru recunoașterea lui de către Asociația mondială a donatorilor de măduvă au fost inițiate în perioada 2011–2013. În prezent, România oferă o șansă celor care au nevoie de transplant, colaborând bine cu alte 33 de registre, majoritatea din Europa. Verificarea compatibilității dintre cel care are nevoie de transplant și donator se face printr-un sistem online, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al RNDVCSH.
În prezent, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic (afereză), printr-un proces care durează două-trei ore. În prealabil este necesar un tratament cu factor de creștere (filgastrim) administrat prin două injecții subcutanate pe zi, timp de patru zile, pentru a stimula formarea celulelor hematopoietice. În cadrul donării de celule stem din măduva osoasă, pacientul va putea pleca acasă după 24 de ore.
În doar 25% din cazuri se pot găsi donatori compatibili printre frații și/sau surorile pacientului. În cazul celor pentru care se caută o persoană neînrudită compatibilă, șansa de a o găsi este, în medie, de unu la 200.000–500.000 de cazuri. Compatibilitatea se bazează pe profilul HLA (Antigen Uman Leucocitar), stabilit printr-un număr de 6–12 markeri genetici. Rezultatul favorabil crește odată cu numărul de markeri identici dintre donator și pacient.   
Standardele internaționale pentru registrele de donatori neînrudiți cu celule stem hematopoietice urmăresc să îmbunătățească calitatea acestor registre pentru a ajuta medicul de transplant în căutarea la nivel internațional a unui donator neînrudit pentru pacientul său. Aceste standarde stabilesc și o serie de drepturi pentru donatorii voluntari, printre care  libertatea de a se retrage în orice moment, protejarea identității lor și primirea rezultatelor screeningului privind starea de sănătate. Femeile care vor fi donatori voluntari de vârstă fertilă trebuie să efectueze un test de sarcină și să fie consiliate cu privire la evitarea unei sarcini în perioada de pregătire pentru donare (work-up). Registrul trebuie să își asume responsabilitatea și să stabilească proceduri pentru toate cheltuielile medicale ale donatorului, inclusiv examenul fizic prerecoltare, procedura de recoltare și toate cheltuielile medicale postrecoltare care au legătură directă cu donarea.
    Pentru a se putea înscrie în registru, doritorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani (cei înscriși deja pot dona până la vârsta de 60 de ani) și să nu sufere de niciuna dintre următoarele afecțiuni în formă severă: boli cardiovasculare, pulmonare, renale, afecțiuni neurochirurgicale, boli infecțioase, autoimune sau cancer, precum și alergii. Donarea se poate face într-unul din cele 18 centre din țară, din care patru se află în București. Acestea oferă și consiliere, dar și cadrul necesar pentru recoltarea a 15 ml de sânge pentru confirmarea stării de sănătate, inclusiv în ceea ce privește bolile transmisibile și pentru tiparea HLA.
    RNDVCSH este o instituție publică cu personalitate juridică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, și este responsabil de coordonarea și supravegherea activităților de recrutare, testare și donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, respectând standardele Asociației mondiale a donatorilor de măduvă. El are misiunea de a identifica donatori voluntari de celule stem compatibili neînrudiți tuturor pacienților din România care au nevoie de transplant și pentru care nu există donatori voluntari compatibili înrudiți.
De la înființarea RNDVCSH, în aprilie 2013, au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți 187 de pacienți, dintre care doar șapte au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator. Pe lista donatorilor sunt înscriși 57.011 voluntari, din care 7.003 s-au înscris în anul 2018.     

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe