Newsflash
Diverse

Ceai din plante medicinale falsificat

Ceai din plante medicinale falsificat

Frunzele unui arbust fructifer de 1,5-2 metri înălţime, „botezat” merișor canadian, au fost comercializate în România ca frunze de merișor, un subarbust-arbust de 5-30 cm înălţime.

frunzeFrunzele unui arbust fructifer de 1,5-2 metri înălţime –Amelanchier alnifolia, soiul Smokey –, introdus în cultură în ultimii ani pentru fructele sale și „botezat” cu numele de merișor canadian, au fost comercializate în România ca frunze de merișor (Vitis idaea folium), un subarbust-arbust de 5-30 cm înălţime.

Sunt frunze provenite, probabil, din tăierile de primăvară la arbustul fructifer din fermele horticole, care nu conţin arbutozidă și nici nu prezintă efectele dezinfectante pentru căile urinare, precum frunzele de merișor adevărat (Vitis idaea folium), și cum, de altfel, este menţionat pe prospectul ambalajului acestui produs. El este distribuit de o companie din România, prin magazinele sale de produse naturale din marile orașe ale ţării.

Identificarea falsificării s-a efectuat pe baza analizei macroscopice comparative a frunzelor celor două specii, adică a morfologiei caracterelor botanice ale frunzelor, diferenţele fiind evidente (Figura). În plus, produsul mai conţine și fructe imature, cu peduncul fructifer lung și subţire, caracteristic genului Amelanchier – Fam. Rosaceae, subfam. Maloideae (sin. Pomoideae).

Lipsa arbutozidei din frunzele de Amelanchier s-a constatat prin analize chimice comparative prin CSS și HPLC și în prezenţa substanţelor de referinţă. Încadrarea cazului la falsificare și nu la substituire s-a bazat pe faptul că frunzele sunt total diferite sub aspect morfologic, că cele două specii aparţin unor familii sistematice diferite, că au habitatul și habitusul diferit, că specia cultivată nu se găsește în flora României, ci provine din cultura unui arbust fructifer, astfel că acest caz se încadrează la falsificare, nu la substituire.

Menţionăm că pe ambalajul comercial este inscripţionat „Ceai de merișor”, Vaccinium vitis-idaea, că ar avea în compoziţie arbutozidă, hidrochinonă ș.a. și că ar avea efect antiseptic la nivelul aparatului reno-urinar. Produsul se încadra în termenul de garanţie și se menţionează faptul că „produsul este notificat de Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului, nr. notificării/2006 și că este un supliment alimentar”.

Am informat despre această falsificare Institutul Naţional pentru Bioresurse Alimentare, care a declanșat o anchetă, ale cărei concluzii ne-au fost comunicate și nouă și care a aplicat măsuri disciplinare la nivelul furnizorului de materii prime.

Se ridică însă următoarele aspecte și întrebări: Cum se autorizează unităţile furnizoare de materii prime, de procesare și distribuţie a plantelor medicinale?; Ce pregătire profesională au cei care se ocupă de acestea?; Cum și cine efectuează controlul acestor produse?; Ce amploare a avut această falsificare? Aceste practici aduc prejudicii fitoterapiei și încrederii în produsele naturale.

Dar cel mai grav este faptul că au fost înșelaţi cei suferinzi, afectaţi de utilizarea unui produs fără efectele scontate și fără a conţine substanţele active înscrise pe ambalaj. Mai trebuie menţionat că denumirile populare, mai ales cele inventate recent, nu pot substitui denumirile știinţifice ale speciilor vegetale, care au fost introduse de cca. 250 de ani, tocmai pentru a elimina confuziile și a defini cu precizie speciile vegetale și apartenenţa lor la familiile sistematice.

În urma sesizării noastre și a anchetei declanșate de Institutul Naţional pentru Bioresurse Alimentare, producătorul a retras de la comercializare 784 kg din cele 1.018 achiziţionate, ceea ce înseamnă că au fost
comercializate 4.680 de ambalaje a câte 50 g din produsul falsificat.



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe