Newsflash

Discernământul clinic

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - oct. 31 2016
Discernământul clinic
   Pentru săptămâna aceasta, mi-am luat inima în dinți și m-am decis să atac o temă ce aparține aproape în întregime anesteziei. De fapt, s-ar putea să greșesc, pentru că monitorizarea electronică a pacientului se practică acum în mai toate specialitățile și, în același timp, peste tot predomină judecata clinică bazată pe experiență, observație și informații obținute grație simțurilor medicului. Ideea priorității clinice cântărește în mod special foarte greu în anestezie și terapie intensivă, tocmai din cauza existenței sistemelor de monitorizare electronică a pacientului, care uneori îndeamnă pe anestezist să facă abstracție de informațiile pe care le poate primi pe cale directă, fără interpunerea unei mașini.
    Gândul mă duce spre directorul clinicii ATI din spitalul universitar aparținând Universității din Toronto, unde am urmat, în urmă cu zeci de ani, o parte a specializării mele. Într-una din acele dimineți aglomerate în unitatea de terapie intensivă, cu aproape douăzeci de pacienți ventilați mecanic, ne pregăteam să introducem un cateter (celebrul cateter Swan Ganz) în artera pulmonară, când „șeful“ ne-a urmărit o clipă activitatea și ne-a întrebat care era indicația cateterizării. La răspunsul nostru că doream să măsurăm debitul cardiac, întrucât pacientul era în insuficiență cardiacă acută, experimentatul clinician a pus mâna pe unul din halucele pacientului și a declarat: probabil 4,5 litri pe minut. Douăzeci de minute mai târziu, aveam să obținem prin măsurătorile cateterului 4,7!
    Un articol clasic publicat în urmă cu mai bine de 40 de ani făcea apologia aparaturii de monitorizare în sala de operații, descriind noua realitate în mod plastic și enunțând de fapt că rezultatul înmulțirii aparatelor de monitorizare era izolarea chirurgului într-un colț al sălii, înconjurat fiind de aparatura pusă în funcțiune de mândrul anestezist. Întrebarea care se cere pusă e în ce măsură suntem în stare să decelăm pericolul ridicării în slăvi a aparaturii care ne stă la îndemână în sala de operații și în unitatea de terapie intensivă și cât curaj posedăm pentru a acționa atunci când datele electronice nu corespund cu cele obținute prin examinarea pacientului și/sau observația plăgii operatorii.
    Această dilemă e departe de a fi simplă. Teoretic, observația și experiența sunt elemente supuse subiectivității. Doi profesioniști pot recolta diferite informații în același moment despre același pacient. În același timp, datele de pe monitor sunt (sau ar trebui să fie) irefutabile și să concorde cu cele clinice. Dar experiența clinică de zeci de ani nu poate fi contestată. Așa-numitul gestalt, adică sistemul perceptual care se bazează pe date acumulate și verificate de-a lungul anilor, s-a dovedit nu o dată salvator pentru pacient. Nimic nu poate înlocui discernământul clinic, care trebuie să hotărască dacă pacientul va suporta operația sau magnitudinea intervenției chirurgicale în cazul unui pacient multitarat, precum și momentul potrivit pentru a opera. Apoi, datele obținute prin monitorizare pot induce în eroare. Artefactele domină de multe ori ecranul monitorului, prezența pacemaker-ului produce unde electrice chiar în cazul în care pacientul e în stop cardiac, iar datele oferite de oximetru indică o situație care a existat în urmă cu unul-două minute.
    Legătura aproape organică – aș zice chiar indestructibilă – dintre medicul ATI și sistemul de monitorizare a pacientului duce uneori la schimbarea comportamentului clinic și nu întotdeauna în avantajul bolnavului. Am văzut nu o dată medici care, în timpul vizitei la patul pacientului, în terapia intensivă, priveau doar ecranul de deasupra patului și nu dădeau atenție bolnavului din fața lor. Am observat de nenumărate ori în sala de operații tineri medici anesteziști așezați pe scaunul de la capul pacientului, cu fața spre aparatul de anestezie și monitor și cu spatele la actul chirurgical, de parcă ce se întâmpla în plagă nu avea nicio legătură cu activitatea anestezistului în acele momente.
    Dependența de aparatura de monitorizare devine uneori periculoasă, de exemplu atunci când medicul anestezist nu mai știe să se descurce fără datele oferite de aparatul computerizat. Cianoza și bradicardia (diagnosticată prin simpla palpare a pulsului!) reprezintă simptome extrem de grave în timpul unei tentative de intubație traheală dificilă și niciun monitor de pe lume nu înlocuiește în acele momente observația clinică.
    Nu e intenția mea să fac apologia clinicii în detrimentul tehnologiei computerizate. Din contră! Iată două exemple care arată cât de uriaș poate fi aportul unui monitor pentru soarta pacientului. În ambele cazuri e vorba de același aparat, capnograful, care înregistrează nivelul CO2 în aerul expirat. Doar acest aparat poate confirma în 100% din cazuri poziția corectă a sondei traheale. Niciun semn clinic, cum ar fi observația mișcărilor cutiei toracice sau auscultarea bilaterală, nu pot exclude în toate cazurile intubația esofagiană sau endobronșică accidentală. În timpul resuscitării stopului cardiac, primul semn de reluare a activității cordului e apariția pe ecran a curbei CO2, oferită de capnograf. Acest semn apare chiar înaintea momentului când se poate palpa din nou pulsul periferic. Exemplele acestea mă obligă să amintesc că în prezent nu se poate concepe o sală de operație fără un capnograf care să funcționeze perfect și care să stea la dispoziția anestezistului 24 de ore din 24.
    Și nu numai capnograful reprezintă o obligație de necontestat în sălile de operații. Aparatul de măsurare a gazelor sanguine e un element care nu poate fi înlocuit de niciun examen clinic. Iar ecografia transesofagiană nu poate lipsi dintr-o sală de chirurgie cardiacă. Șirul de exemple poate fi completat cu multă ușurință.
    Dar orice elogiu s-ar aduce tehnologiei moderne și oricât s-ar scrie și s-ar vorbi despre importanța monitorizării electronice, nimic nu afectează locul examenului clinic. În universitatea la care sunt afiliat, cea din Beer Șeva, circulă o anecdotă care se bazează pe faptul că la facultatea de medicină din cadrul acestei instituții universitare studentul e „îndoctrinat“ în mod pozitiv prin educația clinică care i se oferă din primul an de studiu (acest sistem de învățământ poartă numele de „spiritul Beer Șevei“). Se spune că într-o secție de terapie intensivă doi medici observă pe monitor dispariția undelor electrice cardiace. Unul dintre ei, absolvent al unei alte facultăți, pune diagnosticul de stop cardiac ireversibil și se grăbește să noteze decesul pacientului în foaia de observație. Cel de-al doilea, absolvent beerșevian, ia stetoscopul și încearcă să discearnă bătăile cordului!
    Această mică povestioară mă duce în mod inevitabil spre concluzia care, de fapt, se impune de la sine. La baza oricărei activități clinice se află procesul de educație. El începe din primul an de studiu și conține acele elemente care obligă pe student să înțeleagă că stetoscopul e instrumentul la ale cărui două capete se află câte o ființă umană. Educația medicală continuă apoi cu prezentarea și însușirea rolului pe care îl are comunicarea cu pacientul și atentul examen clinic. Și nu întâmplător, doar spre sfârșitul procesului educativ, studentul vine în contact cu aportul tehnologiei moderne la stabilirea diagnosticului și modului de tratament. În egală măsură e necesară expunerea tânărului rezident la ideea că baza practicii medicale e reprezentată de cunoașterea pacientului și a semnelor sale de boală.
    Aparent, toate aceste idei sunt simple și ușor de înțeles. Dar „momeala“ oferită de strălucitoarea aparatură care te înconjoară și pe care o găsești la tot pasul creează capcane uneori greu de înlăturat. Doar vigilența dascălului poate înlătura pericolul în care se află clinicianul, de a deveni sclavul propriilor sale instrumente.
    Nu întâmplător, citatul alăturat aparține lui Alan Merry, un distins profesor de anestezie de la antipozi, care se ocupă de ani de zile de problemele securității pacientului anesteziat. Merry a pregătit generații de medici anesteziști, iar în prezent este decanul facultății de medicină din Auckland. Nu am nicio îndoială că și el ar fi de acord cu celebra frază a unui cunoscut specialist ATI american: nu anestezia în sine creează siguranța pacientului în sala de operații, ci prezența medicului anestezist la capul bolnavului.

 

Sistemele electronice de monitorizare joacă un rol important în asigurarea unei anestezii fără complicații, dar în niciun caz nu pot înlocui discernământul și simțul clinic.“
(Alan F. Merry)


 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe