Newsflash

Deziluzie

de Adrian GHEORGHE - iul. 7 2016
Deziluzie
     În discursul de susținere pentru realegerea președintelui Obama rostit la convenția națională a partidului democrat în septembrie 2012, fostul președinte Bill Clinton remarca pe marginea nesfârșitelor diferențe dintre democrați și republicani, tot mai acute la acel moment, inclusiv pe fondul recesiunii și al introducerii Obamacare, că nu pune la îndoială faptul că republicanii sunt patrioți și își doresc tot ce e mai bun pentru Statele Unite. Înainte de a vota și a blama este absolut necesar, în schimb, ca publicul să înțeleagă foarte bine care sunt acele lucruri pe care republicanii le văd drept „bune“ pentru a decide responsabil și a ști ce viitor alegem. Dispozitivul retoric circumscrie și apoi pășește în vârful picioarelor de-a lungul unei fâșii înguste pe care s-ar putea intersecta cele două fronturi ideologice. Scopul e, până la urmă, acela de a limita proporțiile alienării de „ceilalți“ și a mai mușca ceva din voturile nehotărâților care chiar votează pentru argumente și nu preponderent din convingere. „S-ar putea intersecta“ pentru că e mai puțin important dacă această zonă ideologică de intersecție există cu adevărat în plan doctrinar, ce contează este ca ea să fie plauzibilă în mintea celui care alege.
     Rezultatul votului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este, din perspectiva de mai sus, întrucâtva duios. Campaniarzii „Vote Leave“ au plimbat prin țară în lung și-n lat un autobuz roșu colantat cu litere de un cot „Trimitem 350 de milioane de lire pe săptămână către UE. De ce nu i-am folosi în schimb pentru NHS-ul nostru?“. Suficient de mulți oameni au ascultat mesajul și au votat în consecință, pentru acest motiv și pentru altele în aceeași notă. Cine nu ar vrea mai mulți bani pentru sănătate atunci când ai și o idee despre cum ai putea să faci rost de ei? Medicii rezidenți au protestat luni de-a rândul pentru salarii și pentru condiții de lucru mai bune ca reacție la noul contract-cadru care îi supune tot mai multor presiuni. Analizele la nivel de sistem arată că tot mai multe spitale au dificultăți financiare în actualele condiții de austeritate controlată până în 2018, eficiența nu crește atât de repede pe cât s-ar fi dorit și indicatorii de calitate a îngrijirilor se deteriorează lent, dar sigur. Toate aceste realități au avut constant acoperire în media și augmentează impresiile pe care și le face fiecare cetățean pe baza propriilor experiențe: durează tot mai mult timp să obții o programare la un medic specialist și personalul medical e tot mai frustrat și mai neglijent. Corabia pârâie acolo unde înainte nu pârâia și ceva trebuie să se schimbe, fie că sunt imigranții, birocrații, banii sau toate deodată.
     Că promisiunea sutelor de milioane se dovedește o manipulare grosolană o confirmă declarațiile de după referendum ale figurilor politice asociate cu mesajul Leave. A fost o neînțelegere, nu e foarte clar de unde vor apărea banii ăștia, de fapt numai una dintre campaniile Leave a promis asta, sunt alte lucruri mai importante în acest moment. Toate sunt adevărate și erau previzibile pentru oricine ar fi avut urechi de auzit înainte de a vota. E de remarcat, dincolo de asta, că NHS se reconfirmă drept un cal de bătaie politic major pe scena internă britanică. Un exemplu, în definitiv, de „cum îți așterni, așa dormi“. Oamenii au sărit pentru a apăra sistemul cu votul lor la ceas de necaz. După cum scrie și pe autobuzul de campanie, NHS e al lor și așa trebuie să rămână. Merită remarcat, apoi, că votanții sunt ușor de convins de mesajul că mai mulți bani rezolvă problemele serviciilor publice. Ei, votanții britanici, sunt și îndreptățiți să creadă asta: planul de austeritate controlată a NHS a arătat în anii care au trecut că se face deja tot ce e omenește posibil pentru a livra servicii la același standard cu bani mai puțini și se simte că nu prea funcționează. O gură de aer pare mai necesară decât oricând. Tabăra Remain nu a inclus NHS în manifestul de campanie: ar fi fost lucruri de zis despre Uniune și sănătatea publică, dar nu atât de tangibil și imediat precum impactul a 350 de milioane în plus pe săptămână.
     Previzibil, ajungem la domestic, unde e nevoie de bani și nimic nu e al nostru. Totul în sistemul de sănătate pare să fie al lor, al altora: al afaceriștilor, al parlamentarilor, al funcționarilor, al membrilor de comisii. Ironic, numai Salvarea mai e a noastră, atât cât mai e. Eforturile pentru măsurarea eficienței și calității sunt de-abia la început și reperele pozitive există, dar se numără pe degete în spații neaerisite. Lideri ai profesiei medicale continuă să apere dimensiunea artistică a actului medical, una pe care indicatorii și normele nu ar putea-o cuprinde fără a afecta interesul pacientului. Metodologii precum evaluarea tehnologiilor medicale sau evaluarea nevoilor de sănătate rămân încuiate în birouri și se descuie numai pentru conferințe sau workshopuri în străinătate. Ne aflam, așadar, în cu totul alt tip de dezbatere pentru sănătate decât suntem lăsați să credem. Punctele de interes ale dezbaterii sunt similare cu cele din alte țări, însă vocabularul dezbaterii este net diferit: mai sărac în concepte și mai liric, cu emoția drept verb și argumentul drept adjectiv. Acest al nostru ne lipsește și face, până la urmă, toată diferența: nu avem încredere în nimeni (confirmat de studii precum World Values Survey) și nici nu avem un trecut pe care să ne dorim să construim. În plin Ev Mediu cvasiunanim asumat, fragmentarea puterii și a opiniei domnește și se autoîntreține: medicii îi iau la mișto pe pacienți pe rețele de socializare, pacienții îi discreditează pe medici, toți dau vina pe minister, Ministerul dă vina pe managerii de spital și așa mai departe. Cine ar avea curajul să ceară contribuții mai mari pentru sănătate în acest moment? Chiar și așa, transformarea cercului vicios în cerc virtuos pornind de la mai mulți bani e o iluzie: banii din viitor vor urma traseul apartenențelor din prezent, pe un circuit care nu are cum să fie sănătos (sic) pentru că fiecare dintre actorii înșirați de-a lungul circuitului crede că îi este superior de drept. Nu banii, ci acceptabilitatea politică și publică a unei „noi căi“ poate modifica traiectoria prezentă – de susținut ulterior, desigur, cu bani. Rămași în compania analizelor, strategiilor și planurilor, s-o găsi pe undeva vreun politician care să ne arate sau să inventeze, dacă e nevoie, zona gri pe care crește ceva pentru care merită luptat împreună. Până atunci, ne rămân în comun numai deziluziile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe