Newsflash
Cultură

Femeie-pionier în medicina legală

de Diana MĂRCULESCU - feb. 16 2018
Femeie-pionier în medicina legală
Maria Ropală Cicherschi a fost una dintre cele mai marcante figuri ale lumii medicale ieșene de la începutul secolului XX. Ea a fost aceea care, după ce a absolvit Facultatea de Medicină, a avut curajul să se aventureze pe tărâmurile medicinei legale, devenind ulterior prima femeie medic legist din lume. Dana Baran, autoarea cărții intitulate Maria Ropală Cicherschi, prima femeie medic legist, și publicată la Editura „Gr. T. Popa”, a UMF Iași, a povestit viața și parcursul profesional al femeii, al cărui nume constituie și titlul operei. Maria Ropală Cicherschi s-a născut la 18 decembrie 1881, la Iași, într-un veac în care emanciparea femeilor abia se schița, dar încă nu se definise, așa cum urma să se întâmple după terminarea Primului Război Mondial. La acel moment era greu de acceptat prezența unei femei în domenii exclusiv masculine.
Ea a sfidat vremurile și și-a publicat lucrarea de doctorat în iunie 1907, înainte de începerea războiului. Tema lucrării era cât se poate de originală, și anume: „Biologia și criminalitatea feminină din punct de vedere medico-legal”, concentrându-se în cercetarea ei exclusiv pe partea feminină a societății, aducând astfel o contribuție importantă în studiile de gen.
Profesorul care a susținut-o și chiar îndrumat-o a fost George Bogdan, președintele Societății de Medici și Naturaliști din Iași. Ulterior, în anul 1919, Maria Ropală Cicherschi i-a devenit acestuia asistentă la Catedra de medicină legală din Iași.
După moartea mentorului său, în anul 1930, ea a preluat conducerea laboratorului, continuându-și activitatea didactică și devenind chiar membră a Societății de Medicină Legală.
Considerată în fapt prima femeie legist din lume, Maria Ropală Cicherschi s-a sfiit să afirme acest lucru, deoarece, considera ea, poate că în America ar fi putut activa o femeie cu aceeași specializare. Din modestie, ea a preferat să limiteze caracterul inovativ al demersului ei la nivel european. În 1972 este publicat un articol în care este menționată drept prima femeie medic legist din lume, deoarece în anul în care aceasta și-a obținut titlul de Doctor nu exista nicio altă femeie cu această profesie. Maria Ropală Cicherschi și-a desfășurat activitatea ca medic legist al Tribunalului din Iași.
Într-un interviu acordat Televiziunii Române, Maria Ropală Cicherschi a spus că a avut o viață ca în filme – a fost mobilizată pe front, combătând cu succes epidemiile de tifos exantematic și febră recurentă, a călătorit mult și a avut contact cu numeroși infractori și criminali, conducând investigații de anvergură.
În anul 1973, aceasta s-a stins din viață și a fost înmormântată la cimitirul Bellu, pe piatra funerară fiind menționat: „Maria Ropală Cicherschi – prima femeie legist din Europa”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe