Newsflash
Știri

Copiii grași și frauda din asigurări

de Alexandra NISTOROIU - nov. 20 2015
Copiii grași și frauda din asigurări
     Școlile britanice trebuie să înceteze cu trimiterea „scrisorilor pentru copiii grași“ (cum sunt cunoscute pe plan național), cred experții Societății regale britanice de sănătate publică. Este vorba de scrisorile expediate de unitățile de învățământ părinților copiilor supraponderali și obezi. Aceștia sunt pur și simplu informați de greutatea elevului și de ce ea nu corespunde standardelor. Royal Society for Public Health consideră că aceste scrisori nu ajută la combaterea obezității: părinții nu găsesc informațiile furnizate ca fiind utile și doar jumătate dintre ei înțeleg de ce copiii lor sunt cântăriți. Experții mai cred că părinții ar trebui contactați telefonic înainte de a primi o astfel de scrisoare și că ar trebui să beneficieze de forme mai relevante de sprijin: vouchere pentru mâncare sănătoasă, acces mai facil la cluburile sportive și activități extracurriculare.

     Scrisorile fac parte dintr-un program național britanic menit să evalueze nivelurile de obezitate și supraponderalitate în școlile primare. Programul cuprinde măsurarea înălțimii și greutății copiilor în primul an de școală și în clasa a șasea. Când copiii au kilograme în plus față de greutatea corespunzătoare vârstei și înălțimii, părinții lor primesc o scrisoare informativă. Din peste un milion de copii cântăriți în anul școlar 2013–2014, mai mult de o cincime erau supraponderali sau obezi, iar 10% erau de-a dreptul obezi.
     RSPH a realizat un studiu pe 678 de părinți cu copii sub 18 ani. Numai 49% din ei auziseră de programul național, doar jumătate îi înțelegeau scopul, iar doi din zece primiseră informații în cadrul programului, pe care le consideraseră utile în lupta copilului cu kilogramele în plus. Din punctul de vedere al societății științifice respective, programul ar trebui să fie integrat mai bine cu alte inițiative guvernamentale, iar dacă scrisoarea este păstrată, ar trebui să cuprindă și un set de sfaturi privind dieta și activitatea fizică.
 
      Să nu ne simțim singuri în lupta cu corupția, probleme serioase se întâmplă și la case mai mari. O agenție texană de îngrijiri la domiciliu este acuzată că ar fi comis o fraudă de 13 milioane de dolari. Agenții federali au arestat proprietarii și administratorii agenției de îngrijiri la domiciliu, care încasase milioane de dolari pentru servicii nenecesare sau inexistente. Se pare că agenția ar fi creat o întreagă rețea a mitei, la care participau atât medicii care autorizau tratamentele nenecesare, cât și pacienți complici. Toți primeau o parte din profitul astfel obținut, spun reprezentanții Departamentului american de justiție, citat de Reuters.
 
     O aplicație îți poate transforma mobilul într-o puternică mașină de cercetare în domeniul oncologic. Sună SF? Aplicația lansată în Australia de un operator mobil valorifică în cercetarea medicală puterea de procesare a unui telefon inteligent. Combinate, mai multe astfel de aparate pot crea, în teorie, o rețea care să prelucreze cantități enorme de date. Aplicația DreamLab le permite utilizatorilor să „doneze“ puterea de procesare a telefonului lor, în timpul somnului. Dacă telefonul este nefolosit, complet încărcat și conectat la o sursă de alimentare, primește o mică sarcină de secvențiere genetică, pe care trebuie să o rezolve. Când telefonul își termină treaba, datele sunt automat trimise cercetătorilor, pentru a fi integrate în proiectul mare.
 
     Utilizatorii pot alege la ce proiect vor să contribuie, fie că e despre cancer mamar, ovarian, pancreatic sau de prostată, scrie The Telegraph. Potrivit companiei care a creat aplicația, o mie de telefoane care folosesc aplicația pot crește de 30 de ori viteza cercetării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe