Newsflash
Știri

Consumul de medicamente anti-COVID a crescut de cel puţin şase ori în spitale

de Dorina Novac - nov. 3 2021
Consumul de medicamente anti-COVID a crescut de cel puţin şase ori în spitale

În ultimele două luni ale acestui an, consumul de medicamente anti-COVID a crescut de cel puțin șase ori la nivelul spitalelor care tratează pacienții infectați, a precizat Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a asigurat, în perioada septembrie-octombrie 2021, un număr de 126.845  de flacoane de Remdesivir.

Remdesivir

„În data de 15 octombrie 2021, Ministerul Sănătății a semnat cu firma producătoare un contact subsecvent pentru 139.200 de flacoane de Veklury (Remdesivir) care va acoperi perioada de consum până în luna decembrie 2021. Mai mult, în perioada următoare, un nou contract subsecvent de încă 100.000 de flacoane va fi semnat în urma căruia va fi acoperit și consumul din luna ianuarie 2022. Astăzi, 3 noiembrie 2021, stocul de Remdesivir este de 31.000 flacoane”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Remdesivir a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată. Medicamentul se administrează pacienților cu forme critice și severe, ventilați mecanic, sau care necesită aport de oxigen.

„În ceea ce privește Tocilizumab, Ministerul Sănătății a făcut eforturi considerabile în ultima perioadă pentru aprovizionarea cu acest medicament, având în vedere stocurile reduse la nivel mondial. În perioada septembrie –octombrie 2021, au fost repartizate către unitățile sanitare care tratează pacienți cu SARV-CoV-2 cu forme critice și severe, care necesită ventilație mecanică și oxigen un număr de 14.106 de flacoane de diferite volume”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în prezent se fac demersuri pentru încheierea unui nou constract subsecvent pentru achiziția unui număr de 1.000 de flacoane de Tocilizumab, din care 900 de flacoane de 400 mg.

De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum.

Tot în această perioadă, Ministerul Sănătății a încheiat un contract de 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, primele 7.500 de doze fiind deja repartizate în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

„La data de 1 noiembrie, un număr de 519.839 de tablete reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir se aflau în stocul unităților sanitare de pe întregul teritoriu al României. Menționăm că, începând cu data de 12 octombrie, a fost aprobată  actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu COVID-19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase pentru pacienții aflați la debutul bolii”, transmite sursa citată.

Potrivit Ministerului Sănătății, stocurile existente astăzi la nivel național acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienți pentru cel puțin 10 zile, conform necesarului și estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unitățile medicale, în funcție de necesități.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe