Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  REUNIUNI  »  Congrese

Inginerie pentru medicină

Viața Medicală
Prof. dr. Radu NEGOESCU vineri, 19 decembrie 2014
Prima conferinţă naţională (ulterior cu participare internaţională) INGIMED a avut loc la 15 decembrie 2000, la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, odată cu lansarea „Cartei albe a ingineriei biomedicale în sprijinul reformei sanitare şi al integrării europene“, la iniţiativa Universităţii Aisteda şi a instituţiei gazdă. Sub acelaşi impuls, în februarie 2000 se  introdusese  profesia de inginer clinic în clasificarea ocupaţiilor din România, iar la 28 mai 2001, Federaţia Română de Inginerie Biomedicală (FRIB) a dodândit personalitate juridică, reunind şapte instituţii academice şi de cercetare (acum 19) implicate în promovarea tehnologiei biomedicale. În prima decadă a anilor 2000, FRIB a patronat conferinţe naţionale anuale INGIMED; din 2010, formatul este de masă rotundă găzduită de  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Industria Electrotehnică (INCDIE ICPE-CA), iar lucrările sunt publicate în Bulletin of Micro and Nanoelectrotechnologies, editat sub redacţia dr. ing. Mircea Ignat.
Ediţia a XV-a, din 4 decembrie 2014, a înregistrat propunerea prof. dr. Mircea Ifrim, secretarul general al Academiei de Ştiinţe Medicale, ca FRIB împreună cu ICPE-CA să-şi asume un rol major în subcomisia AŞM de dispozitive medicale, ca prim pas al demersurilor acesteia pe lângă MS de a corecta absorbţia slabă a licenţiaţilor şi masterilor de inginerie biomedicală în sistemul public de sănătate. Astfel, din cei aproximativ 200 de calificaţi anual din politehnici şi UMF-uri, abia circa 3% ajung în spitalele şi clinicile publice pentru a pune în operă şi optimiza utilizarea echipamentelor medicale indispensabile actului medical de secol XXI; contractele scumpe de service cu furnizorii privaţi (aşa-numitul outsourcing) nu fac evident faţă exploatării intensive a unor tehnologii costisitoare cu uzură morală rapidă; aparatele noi sau defecte aşteaptă nepermis de mult instalarea sau depanarea, în dauna calităţii asistenţei şi cercetării medicale şi, până la urmă, a sănătăţii şi vieţii pacienţilor români. Moralul asistenţei a fost apoi recuperat graţie ing. Christu Tardei şi a colaboratorilor de la ICPE-CA, care au prezentat rezultate îmbucurătoare în domeniul protezelor craniene cu materiale ceramice, obţinute în timp record. În aceeaşi notă, grupul de studenţi ai Facultăţii de Inginerie Medicală din Politehnica Bucureşti, condus de Theodor Rusnac, a prezentat prima etapă a dezvoltării unei proteze de mână, bazată integral pe resurse proprii de ingeniozitate, perseverenţă şi mecanică fină. Dr. ing. Mircea Ignat a împărtăşit experienţa sa de mentor pentru cercetare ştiinţifică al olimpicilor din clasele mari de la Colegiul Naţional de Informatică „T. Vianu“. Contribuţia medicală a privit calitatea sănătăţii vârstnicilor restrânşi la domiciliu ca un domeniu privilegiat de aplicaţii pentru bioinginerie (dr. Constantin Bogdan) sau variabilitatea pulsului ca scară către vis, un dat esenţial al fiinţării (prof. dr. Radu Negoescu).
Comunitatea naţională de inginerie biomedicală, ce numără câteva sute de specialişti, va beneficia de rezultatele conferinţei pe site-ul FRIB. Starea ei va rămâne însă aceeaşi: optimism alimentat de entuziasmul tineretului, dar moderat de dificultăţile statornice întâmpinate de două decade încoace, sub toate guvernele şi toţi miniştrii, de a-şi aduce talentul, calificarea şi dăruirea umană mai aproape de medicii şi pacienţii din România.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC