Newsflash
Cultură

Concertele de Anul Nou nu se învechesc niciodată

de Anca FLOREA - ian. 15 2016
Concertele de Anul Nou nu se învechesc niciodată
     Primele zile din 2016 au adus, pentru melomani, deja tradiționalele concerte de Anul Nou, începând cu cel transmis în direct de la Viena, de 75 de ani nelipsit la Musikverein și retransmis la radio și tv în numeroase țări. Repertoriul acestui spectacol este destul de statornic, însă de această dată la pupitru s-a aflat Marris Jansons, dirijând celebra Filarmonică vieneză cu bagheta lui Johann Strauss, primită – ce surpriză! – prin colet poștal, chiar pe scenă, spre amuzamentul tuturor.
     La noi, Teatru Național a găzduit concertul susținut de Orchestra Simfonică București, sub conducerea lui Tiberiu Soare, alăturând o „Rapsodie“ enesciană și un vals din opera „Faust“ de Gounod, „Marșul nupțial“ din suita „Visul unei nopți de vară“ de Mendelssohn-Bartholdy și secvențe din baletul „Frumoasa din Pădurea adormită“ de Ceaikovski. S-au mai auzit o polcă de Fucik sau un marș de Elgar, „Dansul săbiilor“ din baletul Gayaneh de Haciaturian sau, în bis, „Marșul Radetzky“ de J. Strauss-tatăl, adică o selecție de compoziții tonice, vii, transmițând bună dispoziție. La un moment dat instrumentiștii au lansat baloane colorate, spre deliciul unui public numeros ce aplauda cu reală plăcere, chiar dacă s-a cântat cam monocolor și fără relief.
     Același dirijor Tiberiu Soare a apărut apoi, la sala Radio, la pupitrul tinerei Symphactory Orchestra, în organizarea Fundației „Calea Victoriei“, propunând piese diverse, în care soliști au fost soprana Andreea-Mădălina Barbu și tenorul George-Ionuț Vârban.
     Un alt concert de Anul Nou este cel propus de Filarmonică la 8 ianuarie, sub bagheta lui Jin Wang. În program este Strauss, cu soprana Eliza Băleanu sub reflector, o artistă mai puțin cunoscută la noi, sosită de la Viena, unde a și studiat. Va umple scena corul pregătit de Iosif-Ion Prunner, un aranjament care ne face să anticipăm că momentele simfonice vor alterna cu secvențe din operete celebre. 
     Rămânând în atmosfera orașului imperial, Orchestra Națională Radio oferă „Seara vieneză“, la 15 ianuarie, sub conducerea lui Iurie Florea. Programul promite valsuri și polci binecunoscute, chiar dacă nu este un „teritoriu“ familiar acestui dirijor, obișnuit cu partituri de operă și balet de cu totul altă factură, deci ar putea fi o surpriză.
     Depășind granițele Capitalei, aflăm că Opera din Timișoara a dedicat prima lună din an operetei. Spectatorii bănățeni se pot bucura de farmecul unor creații de referință, cu montări deosebite și cu interpreți pe măsură. După „Liliacul“, prezentat în noaptea de Revelion și aplaudat de o sală arhiplină (reluat în 18 ianuarie), iată că în 13 ianuarie se va cânta o altă lucrare de Strauss – „Voievodul țiganilor“ – iar spre sfârșitul lunii sunt programate creații de Kalman – „Sylvia“ și „Contesa Maritza“. Toate acestea alternează cu musicaluri precum „My Fair Lady“ sau „Scripcarul pe acoperiș“, cu opera pentru copii „Motanul încălțat“ ori baletul „Spărgătorul de nuci“. Deci, timișorenii primesc în acest început de an un adevărat caleidoscop pentru toate gusturile.
     La Opera Română din Cluj se pregătește noua producție „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovski, într-o impresionantă serie a premierelor din actuala stagiune. Acestora li se adaugă producții ca „Werther“ de Massenet, „Boema“ de Puccini sau „Bal mascat“ de Verdi, toate realizate în numai câteva luni.
     Acestea sunt numai câteva repere din stagiunea care se reia în acest început de an, iar oferta de mai sus este completată de programele altor opere și orchestre din Iași, Brașov, Constanța, Craiova sau București. În toate colțurile țării anul începe cu tentații muzicale greu de refuzat pentru melomani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe