Newsflash
Internaționale

Compania Neuralink a fost autorizată să testeze implanturi cerebrale pe oameni

de L. Budin - iun. 7 2023
Compania Neuralink a fost autorizată să testeze implanturi cerebrale pe oameni

Neuralink, una dintre companiile deţinute de miliardarul Elon Musk, a anunțat că a primit acordul autorităților sanitare americane de a testa implanturi cerebrale conectate la internet pe voluntari umani.

Este un prim pas important, care îi va permite într-o bună zi tehnologiei „să ajute mulţi oameni”, au declarat reprezentanţii companiei californiene pe contul de Twitter. Ei au precizat că „recrutările pentru testele clinice nu sunt încă deschise”, informează AFP și Agerpres.

Neuralink dezvoltă aparate conectate şi implantabile în creier pentru a comunica cu computere în mod direct, prin intermediul gândurilor.

Implanturile au scopul de a le ajuta mai întâi pe persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Apoi, Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure şi de fiabile pentru ca ele să poată fi utilizate în chirurgia electivă. Atunci, oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-şi înzestra creierul cu puterea informatică a unui computer.

Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă „la o simbioză cu inteligența artificială (AI)”.

Prototipurile cipului au mărimea unei monede şi au fost implantate în craniile unor animale.

Maimuţele-cobai au devenit astfel capabile să joace jocuri video şi „să scrie” cuvinte, urmărind cu ajutorul ochilor mişcarea unui cursor pe un ecran.

Alte companii lucrează şi ele la controlarea computerelor prin intermediul gândurilor, iar una dintre ele este Synchron, care a anunţat în iulie 2022 că a implantat prima interfaţă creier-maşină din Statele Unite, notează Agerpres.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe