Newsflash

Certitudini și îndoieli

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - aug. 29 2016
Certitudini și îndoieli
    Aș fi putut alege oricare din prea știutele citate ale filozofului britanic, cunoscut în întreaga lume nu numai pentru valoarea sa intelectuală, ci și (sau mai ales) pentru opiniile sale politice, antitotalitariste și antirăzboinice. Bertrand Russell a decedat la vârsta de 98 de ani, deci a avut la dispoziție ani buni pentru a-și dezvolta teoriile și pentru a lansa zecile de fraze care au făcut, la vremea lor, vâlvă și au rămas ca niște pietre de hotar după moartea sa. Am ales însă fraza alăturată pentru că, în ultimii ani, am senzația că asist la un fenomen foarte îngrijorător: soarta noastră și a profesiunii noastre pare că se află în mâna unor indivizi complet incompetenți și incapabili de a conduce destinele unuia din aspectele cele mai importante ale societății și anume sănătatea publică. Nu aș vrea să fiu rău înțeles. Nu sunt de părere că relele care se abat asupra medicinii de pretutindeni sunt rezultatul unui complot al unor indivizi care și-au propus, cu bună știință, să distrugă unul din cele mai importante deziderate ale cetățeanului de azi, și anume prelungirea vieții, și crearea de condiții de îmbunătățire a calității ei. Și nici nu pun la îndoială nivelul inteligenței celor care ne conduc și în mâinile cărora se află profesiunea noastră. De aceea simt nevoia imperioasă de a schimba unul din cuvintele frazei russelliene, punând „incapabili“ în locul „proștilor“.
    Am trăit îndeajuns pentru a ajunge la concluzia că, peste tot, în toate domeniile, se fac greșeli și că societatea e expusă în permanență erorilor comise de cei care ne conduc și care iau decizii în numele nostru și pentru noi. Fenomenul e ubicuitar și lesne de înțeles, pentru că errare humanum est și lucrurile nu s-au schimbat cu nimic în ultimele mii de ani. Un sistem de circulație publică programat greșit are consecințe grave pentru trafic, împiedică legăturile dintre diverse părți ale orașului sau ale țării și afectează economia locului. Un sistem judiciar suferind de lipsă de mână de lucru și care integrează profesioniști slab pregătiți pentru activitatea de zi cu zi poate avea o influență negativă asupra unuia sau mai multor indivizi, reducând nivelul de încredere al cetățeanului în modul în care e împărțită dreptatea. Dar erorile organizatorice în lumea medicală pot avea (și au!) grave consecințe pentru întreaga populație, afectând starea de sănătate și chiar viața în sine.
    Incompetența sălășluiește la fiecare nivel. Voi da câteva exemple, sper elocvente, privind incompetența organizatorică pe tărâm medical. O propunere aproape aprobată în Israel se referea la viitoarea interdicție a medicilor șefi de secții și unități de a avea propria lor practică particulară. Ideea care se afla în spatele acestei propuneri era de a oferi pacientului internat într-un spital public un înalt nivel de îngrijire medicală, prin cei mai buni specialiști, care să fie tot timpul la dispoziția secției și a bolnavilor aflați în îngrijirea ei. Inițiativa Ministerului de Finanțe s-a lovit imediat de o puternică opoziție din partea corpului medical israelian, care a amenințat cu demisia tuturor medicilor afectați de această decizie. Situația creată s-a clarificat imediat: rezultatul unei asemenea decizii, luată fără discuție de indivizi incompetenți și incapabili să discearnă între rău și bine, ar fi fost înrăutățirea nivelului de îngrijire în spitalele publice, care ar fi rămas fără cei mai buni specialiști în toate domeniile. Inutil de a anunța rezultatul final: decizia a fost abrogată, nu însă înainte ca ea să provoace reacții nefavorabile la adresa medicilor, deși marea majoritate a opiniei publice israeliene a înțeles magnitudinea erorii comise.
    Dar nu toate hotărârile nefaste au un happy-end similar. Sunt departe de a crede că stăpânesc toate aspectele organizării medicale în România de azi, dar călătoriile mele frecvente spre această țară și întâlnirile repetate cu confrați români au darul de a mă pune la punct cu unele amănunte pe care altminteri le-aș fi ignorat pe deplin. Mă voi referi doar la un singur aspect, care nu aparține doar specialității ATI. E vorba de gărzile neplătite prestate de medici în primii ani ai rezidențiatului. Mă voi feri să discut aici aspectul etic al acestei situații, nedrepte și jignitoare, de exploatare a muncii calificate fără remunerația de rigoare. Mă voi rezuma doar la efectul negativ pe care această situație o are pentru medicul respectiv, dar și pentru secția în care lucrează. Lipsa remunerării îl obligă pe tânărul medic, care câștigă un salariu insuficient pentru a acoperi nevoile zilnice, să caute alte surse de venit. Această necesitate presupune o activitate suplimentară, pe socoteala timpului liber și a orelor de odihnă. Rezultatul e de la sine înțeles. Tânărul medic va avea mai puțin timp pentru a-și completa cunoștințele teoretice, oboseala își va pune amprenta pe munca efectuată în secție și de aici și până la erori comise și atitudine superficială față de situația pacientului internat nu e decât un pas. Cu alte cuvinte, tendința sistemului de a economisi pe seama medicilor tineri (și, poate, de a utiliza sumele economisite în scopuri binevenite) produce un efect opus celui dorit, lovește în demnitatea medicului, coboară nivelul dorinței sale de a accepta exploatarea injurioasă și, în același timp, afectează negativ nivelul îngrijirii medicale. Cum spunea Dante? Drumul spre Rai e pavat cu cele mai bune intenții.
    Mă întorc la realitatea israeliană, pe care o cunosc îndeajuns de bine. Sistemul israelian include patru societăți de asigurare – două din ele au și o largă rețea de asistență medicală, spitale și policlinici. Individul își alege o companie de asigurare, plătește o cotizație lunară și cea mai mare parte a costului tratamentului medical e acoperită de companie. Costul unei colonoscopii în această țară, executată cu scopul depistării leziunilor precanceroase la nivelul colonului, e cam de 125 de euro. Costul îngrijirii unui neoplasm de colon, de la depistare până la vindecare, e cam de 60.000 de euro. Orice sistem de asigurare inteligent ar obliga fiecare asigurat în vârstă de peste 70 de ani să treacă un examen colonoscopic la fiecare trei-cinci ani. În felul acesta, s-ar îmbunătăți în mod radical prognosticul neoplasmului de colon și s-ar prelungi viața pacientului. Statisticienii au calculat aspectul financiar al acestei situații și, luând în considerare vârsta medie a cetățeanului israelian și numărul celor trecuți peste vârsta de 70 de ani, au ajuns la concluzia că examenul colonoscopic preventiv va produce și o semnificativă reducere a cheltuielilor totale, legate de tratamentul acestei maladii. Ei bine, în pofida acestor date, organizatorii sănătății publice israeliene nu au găsit încă de cuviință să includă colonoscopia pe lista investigațiilor la indivizii peste o anumită vârstă. Rezultatul: în fiecare zi decedează în Israel patru pacienți ca urmare a neoplasmului de colon. Și să nu mai vorbim de impactul financiar al acestei drame.
    Dar să vorbim și despre a doua parte a citatului alăturat, anume permanentul dubiu pe care trebuie să-l aibă orice individ conștient de faptul că el nu e posesorul adevărului absolut. Am scris nu o dată că nevoia de a obține răspunsuri la întrebări rămase fără soluție stă la baza cercetării științifice, fundamentale sau clinice. În spatele oricărei întrebări se află un dubiu privitor la veridicitatea datelor acumulate până în acel moment. Cu alte cuvinte, motorul cercetării e reprezentat de multiplele semne de întrebare în legătură cu actuala stare de lucruri. Numai așa se poate explica fenomenul responsabil de masivele modificări periodice în concepția noastră privitoare la etiologia, fiziopatologia și tratamentul unor maladii clasice și pentru care, în aparență, s-a găsit deja remediul universal valabil.
    Exemplul elocvent e reprezentat de schimbarea radicală privitoare la ulcerul duodenal. Nu voi intra în amănunte. Voi aminti doar faptul că, după evidențierea etiologiei bacteriene a acestei maladii extrem de răspândite pe întregul mapamond, tratamentul a luat o direcție complet diferită față de cel clasic, iar o cură de antibiotice de câteva săptămâni vindecă definitiv pacientul.
    Voi încheia cu un exemplu din propria mea specialitate. Zeci de ani am fost martorii traumei pulmonare la pacientul intubat și ventilat artificial. Acest efect negativ a fost considerat în toată această perioadă ca făcând parte integrantă din întreaga imagine a pacientului ventilat, o complicație fără posibilitate de prevenire, un rău necesar. Efectele negative ale acestei realități erau cunoscute, barotrauma explicând unele fenomene patologice ce acompaniau ventilația artificială. Acum mai bine de 15 ani, clinicieni posedând un înalt simț critic, punând la îndoială datele „clasice“, au emis ipoteza după care magnitudinea volumului curent cu care erau ventilați pacienții internați în terapia intensivă poate sta la baza mecanismului barotraumei. Mulți confrați au ridicat vocea în apărarea volumelor curente crescute, cu ideea că unul din efectele lor pozitive e reducerea nivelului dioxidului de carbon în sânge, ceea ce diminuează gradul de excitație a centrului respirator și previne împotrivirea pacientului la ventilația mașinii. Dar studiile clinice și de laborator nu au întârziat să producă rezultate. Reducerea volumului curent la pacientul ventilat a avut ca urmare scăderea drastică a proporției de barotraumă. Acum ipoteza a devenit dogmă și este aplicată în fiecare secție de terapie intensivă.
   Certitudinea e o calitate care dă profesionistului necesara siguranță de sine pentru a acționa în direcția dorită. Dar ea obligă la o permanentă preocupare pentru rezultatele obținute, care trebuie verificate în timp. În plus, certitudinea poate deveni literă de lege doar dacă răspunsurile la toate întrebările, direcționate spre toate aspectele problemei, au satisfăcut îndoiala permanentă a celui care trebuie să ia decizii. Mi se va spune că această doleanță întâmpină zilnic opoziția sistemului și a celor responsabili pentru buna lui funcționare. Dar eroul activității noastre zilnice ar trebui să fie Toma Necredinciosul, judecat la justa lui valoare și luat în considerație în cazul în care răspunsul la întrebările de rigoare nu oferă soluții viabile.

  

Una din marile probleme ale lumii este că proștii sunt foarte siguri de ei, iar cei inteligenți sunt chinuiți de îndoieli.“
(Bertrand Russell, 1872–1970)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe