Newsflash

Cele șase generații americane contemporane

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 24 2015
Cele șase generații americane contemporane

Unul dintre efectele secundare ale prelungirii speranței de viață este și acela că mai multe generații trăiesc simultan în societățile din țările dezvoltate. În Statele Unite de astăzi, unde speranța de viață a atins 78 de ani, își împart spațiul geografic și social șase generații, care au multe trăsături, preferințe și opțiuni comune, dar și multe diferențe, unele chiar antagonice. În interiorul fiecărei generații, ca rezultat al parcurgerii împreună a unor perioade istorice specifice, se dezvoltă similitudini de indivizi și de grup care se regăsesc la mulți, dacă nu la majoritatea celor născuți în aceiași ani.

 

Generația „militară“

 

     Este cea a celor născuți între anii 1901 și 1926, copii ai foștilor luptători din Primul Război Mondial, cei care au trecut ca tineri prin marea criză economică și care au luptat în al Doilea Război Mondial. Sunt priviți și se privesc ca cei care au salvat omenirea. Activi și deciși, cu un spirit de echipă puternic, foarte interesați de moralitatea propriilor familii și a comunității, oameni ai responsabilității civice. Privesc căsătoria ca o legătură pentru o viață. Au avut lozinci ca: „nu te plânge“, „fă-o, repar-o, fă-o să lucreze, dacă nu se poate, descurcă-te fără ea“.
     Muzica lor a fost jazzul, ideologia de avangardă, mișcarea beat. Mae West a devenit simbolul erotic al tinereții lor și superstarul muzical a fost Frank Sinatra.
     Cei mai tineri dintre ei au astăzi vârste de 90 de ani. Mai este numită „Generația cea mare“, termen introdus de Tom Brokow, care i-a dedicat o foarte frumoasă carte (The Greatest Generation, Random House, 1998).
     Fac sau au făcut parte din această generație de onoare: Charles Lindbergh, John Fitzgerald Kennedy, Ronald Reagan, George Herbert Bush, John Wayne, Jack Kerouac și J. D. Salinger.

 

Cei maturi și tăcuți

 

     Sunt cei născuți între anii 1927 și 1945, care au crescut într-o atmosferă de strict conformism. Au purtat războaiele din Coreea și Vietnam. Cu ei s-au născut viața în suburbii, televiziunea, muzica pop, mișcările pentru drepturi civile, consumerismul. Disciplinați, religioși, cinstiți, căsătoriți pentru o viață, părinți responsabili și foarte implicați în sprijinul copiilor.
     Dintre ei: Clint Eastwood, Martin Luther King, Neil Simon, Teddy Kennedy, Johnny Cash, Elvis Presley.

 

Generația „exploziei de copii“

 

     Anii nașterii: între 1946 și 1964. Cea mai numeroasă generație: șaptezeci și șapte de milioane (întreaga populație a SUA este de peste 314 milioane). Sunt două subseturi: revoluționarii anilor ’60–’70 (trebuie să salvăm lumea) și carieriștii anilor ’70–’80 (YUPPIES – young urban professionals, absolvenți de colegiu, lucrând la mari corporații, cu salarii mari, locuind în sau în preajma orașelor mari).
     Este generația care a generat mișcarea hippy, explozia rock and roll-ului, a început folosirea drogurilor și a făcut divorțul aproape o normă. În timpul vieții lor a avut loc o dezvoltare fără precedent a televiziunii și show-business-ului. Optimiști, întreprinzători, toleranți, deschiși față de homosexualitate și relații „libere“. Această generație a dat mari contribuții în literatură, film, muzică. Membrii acestei generații sunt pensionați sau în curs de pensionare și mutarea unui număr așa de mare de indivizi din activitate în grupul „care primește“ va schimba radical echilibrul sistemului de pensii și asigurări asociale.
     Printre baby boomers celebri se numără: Bill Clinton, Donald Trump, Steve Jobs, Bill Gates, Steven Spielberg, George W. Bush, Philip Roth, Francis Ford Coppola, Billy Joel, Bruce Springsteen, Jack Nicholson.

 

Generația X

 

     Data nașterii: 1961–1980. I se mai spune „generația copiilor cu cheia la gât“, fiindcă aceasta a fost generația în care majoritatea femeilor au început să lucreze. Cei din generația X sunt întreprinzători, individualiști, cinici față de instituții în care părinții lor au crezut cu putere (biserica, compania, căsătoria). Ei au învățat primii știința computerelor în școală. Își schimbă cu ușurință cariera, nu au stabilitatea celor dinaintea lor pentru care succesul însemna să te pensionezi de la aceeași companie de la care ai primit prima slujbă. Se căsătoresc târziu, sunt mai confortabili cu aranjamentele de concubinaj, divorțează cu ușurință. În timpul tinereții lor a apărut spaima bolii Sida. Mulți au avut experiențe cu drogurile.
     În formarea mentalității acestei generații au intrat războiul din Vietnam, ultima parte a războiului rece, deschiderea față de diversitatea etnică și acceptarea pe scară mai largă a altor rase, preferințe sexuale și atitudini. Prudenți, preocupați de ei înșiși, neintimidați de autorități, cu un bun autocontrol, se descurcă aproape întotdeauna. Sunt niște supraviețuitori. Câteva exemple de X-ers: Charlie Sheen, Sarah Jessica Parker, Matt Damon, Jeff Bezos, Quentin Tarantino, David Fincher.
     Numele de generația X este atribuit fotografului Robert Capa și scriitorului Douglas Coupland, care au vrut să sugereze că tineretul cu care erau ei contemporani forma o mare și necunoscută generație. Ei au dat naștere curentelor heavy metal, punk și hip-hop. Fiindcă în vremea lor s-au răspândit video-urile muzicale, i se mai spune „generația MTV“.

 

Generația Y

 

     Sunt cei născuți în perioada 1981–2000, care s-au maturizat în secolul XXI. Li se mai spune „generația atacului terorist de la 11 septembrie 2001“. Au fost crescuți de părinți responsabili și devotați. Au respect pentru autoritate. Numără mai puțini folositori de droguri, indivizi înclinați spre promiscuitate, femei tinere nemăritate cu copii, indivizi care abandonează studiile înainte de terminare. Preferă informația și cititul electronic celor tipărite. Nu sunt înclinați pentru munca exagerată. Pun multe condiții care să le asigure ore mai multe cu familia și copiii, ore de relaxare si amuzament. Nu sunt atât de înclinați pentru acumularea de bunuri. Vor cât mai puține obligații. „Nu trăiești să muncești, muncești ca să poți trăi“.
     Celebrități din generația Y: Mark Zuckerberg, LeBron James, Justin Bieber și Lady Gaga. 50% din milenariști se consideră independenți politic și 30% nu au afilieri religioase. În medie, fiecare trimite peste 50 de texte sms pe zi și are minimum 250 de prieteni pe facebook. Sunt ultima generație născută în secolul XX. Numărul lor este de 76 de milioane în Statele Unite, cu puțin sub baby boomers.
 

 

Generația Z

 

     Sunt cei născuți ultimii, cei veniți pe lume după 2001. Numele generațiilor Y și Z au fost date fiindcă au urmat gene­rației X. În 2006 s-a trecut un prag, au fost mai mulți nou-născuți hispanici (49%) decât albi. Mulți din ei au etnicitate multiplă, prin combinațiile dintre albi, afroamericani, asiatici, hispanici în forme foarte diferite.
     Majoritatea au aparate electronice devreme, abandonează păpușile și jocurile cu alți copii pentru jocurile electronice. I se mai spune generația KGOY – kids growing older younger (copiii care devin bătrâni mai devreme). Începând cu vârsta de trei ani, sunt deja o „piață comercială largă“ și companiile le dau multă atenție. Foarte deciși în preferințe și cu convingeri precoce. Lumea lor va fi foarte diferită de cea prezentă. Este generația care își așteaptă creatorii să crească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe