Newsflash
Ars Medici

Ce fac tinerii medici de familie români?

de Dr. Raluca Dana ZOIŢANU - mai 15 2015
Ce fac tinerii medici de familie români?
   Grupul tinerilor medici de familie (GTMF) al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) a fost creat în 2011. Aşa cum scrie şi pe site-ul SNMF (www.snmf.ro/tineri), grupul îşi doreşte să fie locul de întâlnire al tinerilor medici de familie, rezidenţi sau specialişti în primii cinci ani după obţinerea specialităţii, dedicat schimbului de idei, de experienţă şi de informaţii şi proiectelor noi, cu scopul de a dezvolta şi promova medicina de familie. Un scop ambiţios, care se împleteşte perfect cu scopul SNMF, din care grupul face parte.
   De ce se adresează grupul doar rezidenţilor şi specialiştilor în primii cinci ani? De ce nu în primii zece ani sau până la o anumită vârstă, ca alte grupuri şi cluburi ale medicilor tineri? Pentru că am ales să urmăm modelul european, iniţiat de Vasco de Gama Movement (VdGM), care consideră doar primii cinci ani ca fiind cei în care tinerii medici de familie au nevoie de sprijinul grupului dedicat, nevoile lor fiind apoi mai bine acoperite de societatea profesională. Iar vârsta, în cariera medicală, am considerat-o mai puţin relevantă, deoarece până la împlinirea celor cinci ani de după examenul de specialitate sau chiar până la examenul de specialitate pot exista întreruperi.
   Înţelegând importanţa resursei umane pentru succesul şi sustenabilitatea oricărei acţiuni, una dintre speranţele mişcării europene VdGM a fost ca fiecare ţară să îşi dezvolte propria mişcare, grup, reţea sau asociaţie a tinerilor medici de familie. Iar la conferinţa europeană de medicina familiei, organizată de WONCA Europe, există adesea postere şi chiar ateliere care descriu experienţe de acest fel.
   În România a mai existat o iniţiativă aproximativ similară în 2006, când a fost înfiinţată Societatea rezidenţilor şi a tinerilor medici de familie (START MF), avându-i ca membri fondatori pe dr. Anca Lăcătuş, dr. Monica Novac şi dr. Claudia Ulieru. Monica Novac a fost reprezentanta României în VdGM între 2004 şi 2008 şi, împreună cu colegele sale, a promovat în România VdGM şi START MF. De asemenea, au organizat un curs de câteva zile în centrul ţării, cu sprijinul unor colegi formatori olandezi, de care au beneficiat 15 rezidenţi de medicina familiei. Iniţiativa nu a reuşit să capteze atenţia altor colegi entuziaşti, care să continue activitatea după retragerea fondatorilor, astfel încât, pentru câţiva ani, tinerii medici de familie români nu au avut un loc dedicat în care să colaboreze. Cu toate acestea, în asociaţiile profesionale judeţene membre ale SNMF au existat, în această perioadă, câţiva medici de familie rezidenţi sau specialişti în primii cinci ani foarte implicaţi şi chiar aleşi în consiliile directoare judeţene. De asemenea, SNMF a primit în departamente şi echipele pentru diferite proiecte colegi tineri, dornici de implicare. În cadrul Conferinţei naţionale organizate de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti în martie 2010, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, directorul conferinţei, a organizat o masă rotundă a tinerilor medici de familie. Condensarea într-un grup dedicat în cadrul societăţii a mai avut însă nevoie de câţiva ani.
   În septembrie 2011 am fost invitată de prof. dr. Viorela Enăchescu la conferinţa „Pregătirea în medicina de familie“ (organizatori UMF din Craiova, CNSMF, Vrije Universiteit Amsterdam, SNMF) pentru a vorbi despre VdGM şi experienţa mea ca rezidentă în specialitatea medicină de familie în România. Am profitat de ocazie şi mai ales de prezenţa mai multor colegi tineri în sală pentru a lansa Grupul tinerilor medici de familie al SNMF. Site-ul a avut câteva vizite, pe grupul Yahoo au început să se înscrie colegi şi, după trei ani şi jumătate, ne putem mândri cu peste 270 de membri înscrişi în grupul de pe Facebook şi prezenţa la conferinţele regionale şi naţionale de medicina familiei. Bineînţeles că drumul nu a fost uşor. Eforturile de promovare au fost şi continuă să fie intense online şi offline şi sunt reprezentate atât de afişe, fluturaşi, articole în publicaţii, cât şi de prezentări şi întâlniri la conferinţe şi cursuri. Catedrele de medicina familiei din ţară, colegiile judeţene ale medicilor şi asociaţiile judeţene ale medicilor de familie continuă să sprijine aceste eforturi.
   Din al treilea an al existenţei grupului a fost extinsă structura de organizare prin selectarea coordonatorilor regionali ai grupului. Aceştia au o serie de res­ponsabilităţi, printre care promovarea în regiune a grupului şi activităţilor sale, colaborarea cu asociaţiile şi catedrele, organizarea unor întâlniri locale şi regionale şi dezvoltarea unor proiecte care să implice tineri medici de familie. Şase din cele opt regiuni au unul sau doi coordonatori (pentru rezidenţi şi specialişti) în urma celor două selecţii din ianuarie şi mai 2014. O nouă selecţie în urma căreia sperăm să completăm reţeaua coordonatorilor va fi realizată în iunie 2015, în urma apelului lansat la 20 martie, care a avut termen limită 1 mai.
   La intrarea în al patrulea an de existenţă a GTMF al SNMF, avem mai multe lucruri în pregătire, printre care o serie de proiecte regionale şi naţionale, dar şi definitivarea şi publicarea strategiei de dezvoltare a grupului pentru următorii ani.
   Închei această scurtă relatare despre istoria şi prezentul grupului cu îndemnul dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta SNMF, o importantă susţinătoare a GTMF: „Numai împreună putem deveni puternici!“. Îl voi alătura şi pe cel al VdGM: „Luptaţi-vă pentru dorinţele voastre şi se vor îndeplini!“.

 

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe