Newsflash

Ce contează cu adevărat?

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 14 2016
Ce contează cu adevărat?
     Oare e permis să folosești un citat aparținând unei personalități demult dispărute doar pentru a polemiza cu miezul ei, în ciuda faptului că „oponentul“ nu mai e de mult în situația de a putea reacționa? Probabil că da, teorii întregi sunt puse sub semnul întrebării, ideile sunt disputate cu scopul de a fi infirmate, păreri emise de distinse personalități se lovesc de valuri de critică violentă și virulentă și, în mai toate cazurile, cel contrat nu se mai numără printre cei vii. Dar recunosc că, preluând citatul alăturat cu scopul de a-l contracara, mi-am asumat o misiune ingrată, de neinvidiat. Și asta nu numai pentru că Mina Minovici e situat de mai bine de un veac pe un piedestal suficient de înalt pentru a nu se afla în pericol de a fi detronat, ci și pentru că, în aparență, celebrul medic legist are perfectă dreptate: ceea ce trebuie să rămână pentru posteritate e alura morală a unei personalități publice sau științifice și nu numai contribuția sa la dezvoltarea domeniului în care a activat și a profesat o viață întreagă.
     Sunt convins că fiecare cititor ar putea aduce exemple de ambele părți ale graniței care desparte o atitudine demnă de urmat de una care se cere, pe drept, a fi condamnată. Personal, de-a lungul întregii mele cariere profesionale, în mai toate locurile unde am avut ocazia să îngrijesc pacienți, m-am întâlnit cu distinse personalități care au oferit un exemplu de viață virtuoasă, trăită în lumina unor precepte universal valabile, dar am avut și ocazia să funcționez în umbra unor foarte de succes personalități medicale, deschizători de drumuri, dar a căror comportare morală nu putea fi socotită nici pe departe un exemplu de urmat. Și atunci se pune întrebarea logică: ce a rămas de pe urma tuturor celor care, prin activitatea lor profesională, au creat școli, concepții, metode de tratament sau adevărate curente științifice, cu efect și influență până în ziua de azi?
     În majoritatea cazurilor, ceea ce se știe despre o personalitate publică se referă în primul rând la activitatea acesteia și nu la viața sa personală. De cele mai multe ori, așa-zisele amănunte despre viața intimă a unui cunoscut individ sunt de fapt zvonuri sau simple bârfe. Viața unei personalități publice devine subiect de discuții și curiozitate și, de multe ori, amănuntele date la iveală nu au nicio importanță pentru activitatea persoanei în cauză. O trecere în revistă a scandalurilor știute și/sau publicate la vremea lor despre distinși medici deschizători de drumuri ar fi o adevărată pierdere de timp.
     Amintesc, totuși, două exemple și voi consemna fapte care, sper, vor dovedi, corectitudinea afirmației mele, după care viața personală a unei cunoscute personalități nu afectează importanța moștenirii sale științifice. Departe de mine intenția de a justifica acte care se cer criticate aspru, doresc doar să exemplific teza că, de multe ori, ceea ce e important e aportul individului la progresul științei sau societății și mai puțin comportarea sa privată. Primul care îmi vine în minte e celebrul Sigmund Freud. Întemeietorul psihoanalizei și sexologiei a avut, se pare, o lungă relație extraconjugală cu cumnata sa, sora soției. Carl Jung, nu mai puțin celebru psihiatru și fost elev al lui Freud (și apoi un foarte serios oponent!), a făcut totul ca această legătură să devină publică. Nu am amănunte cu privire la reacția lui Freud în momentul în care acest intim amănunt a fost descoperit și dat publicității, dar am totala convingere că elevii săi nu au avut nimic de pierdut din acest neplăcut episod. Inutil a aminti aici imensa influență pe care a avut-o și încă o mai are moștenirea științifică lăsată de Freud posterității, cu nimic influențată de astfel de povești. Un alt exemplu, reluat de presa din ultimii ani, se referă la foarte cunoscutul neurolog britanic Oliver Sacks, decedat anul trecut. Sacks însuși nu a ascuns faptul că era homosexual și că folosise droguri în prima sa tinerețe. Dar aceste date din biografia sa (publicată cu puțin înaintea morții sale) nu afectează cu nimic importanta contribuție a acestuia în domeniul sindromului postencefalitic, reușita tratamen­tului cu levodopa și mai ales imensul succes al cărților publicate de el și dedicate publicului larg.
     Oare aceste două exemple sunt izolate în istoria medicinii? N-am idee. Sunt însă convins că amănuntele „picante“ din viața unei importante personalități medicale nu pot micșora importanța aportului profesional de-a lungul unei întregi cariere. Elevii știu foarte puțin despre viața personală a dascălilor lor și așa și trebuie să fie. Dar, fără discuție, alte încălcări ale unui comportament moral recunoscut și acceptat de societate pot produce cataclisme în relația dintre profesor și ucenicii săi și pot afecta în modul cel mai grav imaginea pe care acesta o va lăsa posterității. În special mă refer aici la plagiatul științific. Oricine urmărește presa medicală de specialitate își poate aduce aminte cu ușurință de scurte notificări ale redacției unui cunoscut jurnal medical care anunța retractarea unor articole deja publicate, din cauza descoperirii unui furt de date sau chiar falsificarea așa-ziselor rezultate publicate. Un asemenea „conducător de școală“ nu își are locul nici în prezentul și nici în viitorul meseriei sale și, din acest punct de vedere, Minovici are perfectă dreptate.
     Dar să ne întoarcem la impactul pe care-l poate avea o comportare morală neacceptată de societate asupra felului în care individul va fi amintit de posteritate, pentru că acest subiect mai are o latură ce trebuie discutată.
     Se pare că istoria e una din cele mai puțin obiective științe. Unii pretind că istoria războaielor e total inexactă pentru că e scrisă de învingători, iar alții prezintă celebra poveste din filmul „Rashomon“ (patru martori ai unei aceleași crime, fiecare având propria sa versiune) ca un perfect argument în favoarea inexactității cu care sunt prezentate date obiective. De aceea se impune obligativitatea luării cu titlul de inventar a unor detalii despre viața personală a unui individ. Mai ales în ziua de azi, când goana după știri senzaționale e mai puternică decât obligativitatea prezentării corecte a unor amănunte legate de personalități cunoscute, pericolul afectării poziției profesionale și publice pare mai evident decât oricând.
     Așa cum am amintit mai sus, în viața mea profesională am avut câteva modele pe care am dorit, cel puțin în parte, să le copiez. Motivul pentru care eu îi consider ca făcând parte din lista celor care mi-au influențat modul de gândire și acțiune profesională a fost felul în care au știut să impregneze în mentalitatea mea acele aspecte fără de care un medic nu se poate considera calificat și apt de a-și împlini misiunea: exactitate, atitudine demnă față de pacient, curiozitate științifică, aptitudinea de a funcționa în echipă, etica profesională. Nu o dată, eram – eu și colegii mei la fel de tineri – asaltați de zvonuri și povești a căror autenticitate nu aveam cum s-o dovedim, unele picante și inocente, altele cu potențial de afectare negativă a renumelui celui care ne conducea destinele profesionale în acele zile. Dar ceea ce ne-a rămas – mie, sper și colegilor mei de atunci – a fost bagajul profesional și intelectual care ne-a fost oferit cu dărnicie și dedicație.
     Mina Minovici a fost un deschizător de drumuri. A înființat Institutul Medico-Legal din București și e considerat, pe bună dreptate, fondatorul medicinii legale în această țară. A fost ales de trei ori decan al Facultății de Medicină din Capitală. A lăsat în urma sa elevi și discipoli. Nu am nicio îndoială că probitatea sa profesională a fost dublată de o atitudine morală deasupra oricărei critici. Aș dori să cred că exemplul lui a fost urmat de mulți alții. N-am cum să știu. Știu doar că fiecare din noi datorează cuiva, cel puțin parțial, calitățile sale profesionale și drumul pe care și l-a croit în meserie. Iar astăzi, când ne uităm în urma noastră, ceea ce contează e ceea ce ne-a rămas și nimic mai mult.
 

„Adevărata personalitate medicală este nu atât cea științifică, cât personalitatea morală, cea care se perpetuează peste veacuri.“
(Mina Minovici, 1857–1933)

 
 
 
 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe