Newsflash
OPINII

Ce aș întreba eu CSAT despre criza din sănătate

de Dr. Dragoş DAMIAN - iun. 14 2016
Ce aș întreba eu CSAT despre criza din sănătate
     Nu cred că criza dezinfectanților este o problemă de dezbătut în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. De altfel, chiar dacă opinia publică privește cu sufletul la gură filmul cu spioni de la tv, orice copil de grădiniță știe deja că sistemul sanitar este căzut pradă corupției endemice, neglijenței și nepăsării celor responsabili. Crizele de felul acesta trebuie rezolvate (de fapt, nu ar trebui să apară) de instituțiile abilitate din sistemul sanitar, prin acte normative, proceduri și control, nu prin implicarea unor structuri supra- sau parainstituționale. Crize de același fel, uneori create artificial, apar periodic: criza incubatoarelor, criza cardului de sănătate, criza hepatitei, criza vaccinurilor, criza materialelor sanitare, criza medicamentelor esențiale.
     Am bătut la multe uși ale autorităților, în ultimii cinci-șase ani, atrăgând atenția asupra declinului și riscurilor industriei locale de medicamente, indiferent de capital. Mi s-a spus că mă gândesc doar la profit (ca și când ceilalți furnizori din sistemul sanitar ar lucra pe bază de voluntariat). Sau, pur și simplu, nu am fost ascultat – în varianta cea mai bună, am fost privit cu îngăduință de responsabilii care conduceau sănătatea.
     Mă interesează, în calitate de contribuabil și de beneficiar al sistemului de sănătate (și fără a fi captiv al acestuia), ca acesta să își revină. Dar, în final, nu contează ce spune un reprezentant al industriei, ci ce se întâmplă cu pacienții în prezent, iar asta este evident. În fond, „Rețeaua citostaticelor“, a actualului ministru al sănătății, a fost înființată ca să aducă în țară medicamente esențiale, care au dispărut din cauza lipsei de coerență și viziune în guvernarea din sănătate.
     Dacă tot a intrat sănătatea pe ordinea de zi în CSAT, m-am gândit să notez o serie de întrebări pe care le-aș pune Consiliului. Sunt întrebări pe care mi le pun deseori și care, în final, converg spre o alta, de fond: dorește România să mai aibă fabrici de medicamente și materiale sanitare sau își asumă dependența de importuri? Pentru că, oricare ar fi direcția de urmat, este necesară o strategie a medicamentului, altfel pot apărea riscuri mai mari.
     Cine are interesul să închidă fabricile de medicamente și materiale sanitare din România? Știu autoritățile că, în ultimii zece ani, utilizarea medicamentelor din producție internă a scăzut de la 40 la 25%? Cine are de câștigat din închiderea Institutului „Cantacuzino“ (care a mai fost prin CSAT) și a „Sanevit“? Cine și de ce vrea să discrediteze Antibiotice Iași – producător strategic? De ce industria farmaceutică nu mai figurează pe lista domeniilor strategice de competitivitate, deși fusese introdusă de Guvernul Ponta (HG nr. 775/2105)? De ce refuză autoritățile de resort să se întâlnească și cu producătorii locali de medicamente, deși se întâlnesc în numeroase forumuri cu cei internaționali? Este pregătită România să facă față în caz de forță majoră, dat fiind gradul înalt de dependență de importuri în domeniul medicamentelor și parafarmaceuticelor? Cine blochează elaborarea unei strategii naționale a medicamentului, care exista și în perioada comunistă?
     Cine are interesul să blocheze inițiativele parlamentare cu privire la taxa clawback? Cine a introdus această taxă și de ce nu s-a dorit corectarea ei, având în vedere că a dus la dispariția a peste două mii de medicamente accesibile în ultimii cinci ani? De ce CNAS nu face publice volumele medicamentelor și sumele colectate din taxă? Se știe că taxa clawback este cauza dispariției citostaticelor și a altor medicamente esențiale, care au fost aduse în țară prin rețeaua coordonată de actualul ministru al sănătății? Cine blochează la Parlament proiectul de lege PL-x 425/2014, care reprezintă soluția pentru menținerea în uz a medicamentelor ieftine?
     Cine este în spatele campaniei împotriva medicamentelor generice, pornite în ultimele săptămâni? De ce se încearcă manipularea opiniei publice susținându-se că medicamentele generice ar fi diluate la fel ca biocidele sau că ar fi de calitate inferioară (peste 450 de menționări în presă doar în perioada 12–13 mai)? De ce, în afara ANMDM, nu au reacționat public și alte autorități când în centrul scandalului a fost adusă Antibiotice Iași? Cine și de ce este în spatele atacurilor din presă care țintesc în mod special medicamentele fabricate în România? Cine are interesul de a crea panică în rândul populației, afirmând că 800.000 de pacienți vor rămâne fără medicamente? De ce nu este făcută publică lista celor 123 de medicamente despre care se susține că ar dispărea, în așa fel încât statul să poată lua măsuri?

 

 

O versiune a acestui text a apărut pe zf.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe