Newsflash

Câteva milenii mai târziu...

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - oct. 2 2015
Câteva milenii mai târziu...
     Ce gânduri străbat mintea omului din prezent când ajunge la concluzia că preceptele cele mai importante în viață au fost stabilite și dovedite cu mii de ani în urmă? Dacă ar fi după mine, două aspecte ar trebui să-l îngrijoreze pe pământeanul de astăzi. Primul, că inteligența umană nu s-a născut odată cu apariția calculatorului, a internetului sau a telefonului celular. Geniul uman a produs valori universal valabile de-a lungul secolelor, printr-o profundă cunoaștere a realității înconjurătoare și o perfectă înțelegere a spiritului uman, neinfluențate de trecerea timpului. Al doilea gând care ar trebui să ne domine din citatele alăturate este unul de umilință sau chiar rușine. Pentru că am putut face abstracție, vreme de secole, de învățătura celor care ne-au precedat și care, fără vreun instrument sofisticat, au reușit să tragă concluzii pe care, milenii mai târziu, nimeni nu le poate infirma.
     Exact așa cum un cont la bancă se stabilește în funcție de intrări și ieșiri, greutatea corporală este rezultatul balanței dintre cantitatea de calorii ingerată și cea „arsă“ prin activitatea fizică a individului. În lumea așa-zis civilizată, accesul la alimente e asigurat și, pentru majoritatea populației, e un țel relativ ușor de atins. De aceea, tendința la obezitate a ajuns un fenomen important al zilelor noastre. Paradoxal, cei care nu posedă un venit material semnificativ au o mai clară tendință la îngrășare, favorizată de alimentele ieftine, care de obicei conțin un număr mai mare de calorii. Nu e deci de mirare că, în unele țări, inclusiv în cele avansate economic (SUA, de exemplu), proporția de adulți obezi se apropie de 50%, adică fiecare al doilea adult e supraponderal. „Epidemia“ s-a extins în ultimele decenii și spre generația tânără.
     Ca tânăr medic ATI, uneori înfricoșat de imensa responsabilitate pe care mi-o luasem din punct de vedere profesional, mă rugam Cerului ca nu cumva să-mi aducă pe masa de operație un pacient sau o pacientă suferind de obezitate extremă. Cum o să-l intubez? Cum o să-i găsesc o venă? Cum o să știu ce doză de anestezic să stabilesc? Cum să ajung cu acul meu în lichidul cefalorahidian pentru o rahianestezie? Și cum o să-și mențină căile respiratorii libere atunci când va fi în faza de trezire și cu tendința clară la apnee obstructivă de somn după detubare? Tot ce învățasem și știam despre anestezia la obezi îmi întârzia somnul de noapte și se transforma în coșmar cu ochii deschiși când mă trezeam...
     De partea cealaltă a experienței personale, îmi amintesc și acum sfatul pe care l-am primit în urmă cu zeci de ani de la eminentul meu medic de familie și pe care îl urmez cu sfințenie, de a avea o activitate așa-zis sportivă de cel puțin 30–45 de minute cel puțin de cinci ori pe săptămână. Da, și noi, medicii, avem – sau ar trebui să avem – doctori care să aibă grijă de sănătatea noastră. Nu am siguranța că acest efort fizic continuu mă va duce spre o vârstă matusalemică (căci ce ne facem cu genetica moștenită din moși-strămoși sau cu bolile neoplazice, care nu se prea înspăimântă de bunele noastre intenții?), dar cel puțin pot fi liniștit că mi-am făcut datoria față de mine însumi.
     Se spune că soarta e rea cu cei în vârstă, dar un fapt e clar: odată cu avansarea în vârstă, metabolismul bazal scade, deci nevoile calorice zilnice se diminuează, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate de calorii care a menținut ani de zile greutatea corporală în limite acceptabile devine factorul primordial pentru creșterea în greutate. Această observație impune revizuirea periodică a alimentației, pentru a preveni un fenomen fiziologic practic imposibil de contracarat. Știu, e o veste proastă pentru cei de vârsta celui care semnează rândurile de față, dar, așa cum spune englezul, acestea sunt facts of life și cel care le ignoră va fi supus unor dezamăgiri foarte costisitoare.
     Procesul de ateroscleroză ar începe, se crede, cam după primul an de viață extrauterină. Trebuie să recunosc că nu am aprofundat subiectul, dar ideea nu mi se pare extravagantă. Procesul de ateroscleroză include depozitarea de colesterol și trigliceride pe peretele vascular și de aici până la obliterarea arterei totul devine o chestiune de timp. Având în vedere că alimentația individului modern include surse exogene lipidice din belșug, pericolul devine clar. Și aici intervine un fenomen acceptat de mulți cardiologi, cel al circulației coronariene colaterale. Studii aprofundate vorbesc despre capacitatea vaselor colaterale de a preveni infarctul miocardic transmural și reducerea mortalității pacienților coronarieni. Un articol din 2007 arăta că, la grupul de pacienți care au practicat timp de trei luni un program intens de activitate fizică (în comparație cu cel sedentar), s-a observat un fenomen de creștere nu numai a fluxului sanguin coronarian, ci și a circulației coronariene colaterale. Prin urmare, ceea ce grecul Platon doar intuise ca efect pozitiv al gimnasticii, se dovedește corect din punct de vedere științific.
     Și acum despre celebra expresie „Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești!“. Vârsta arterelor noastre e dată de componentele alimentației noastre zilnice. Aș trage spuza pe turta mea, declarând că așa-zisa dietă mediteraneeană e cea mai indicată din punct de vedere medical – o multitudine de studii par să confirme această ipoteză. E vorba de o alimentație conținând în primul rând fructe și legume, ulei de măsline, nuci, pește, pui, dar mai ales evitarea alimentelor conținând proporții ridicate de acizi grași saturați, scăderea la minimum a ingestiei de ceea ce se numește „carne roșie“ (vacă, porc), dar (în sfârșit, o veste bună!) și includerea zilnică a unui pahar de vin roșu.
     Departe de mine intenția de a da lecții, mai ales că aceste rânduri au menirea de fi citite de colegii de breaslă. Dorința mea e doar de a atrage atenția asupra faptului că anumite concepții, cu vârsta de mii de ani, apărute inițial ca un produs intelectual al unor genii și apoi validate de studii temeinice, nu pot fi ignorate și nici minimalizate.
     Ca parte a unei civilizații care-și trage seva din concepțiile filozofice vechi de mii de ani, ar trebui să fim mândri de faptul că mentalitatea noastră, felul nostru de a gândi și a acționa își au baza în gândirea unor genii care ne-au precedat și care ne-au lăsat o moștenire intelectuală de neprețuit. Eu unul sunt mândru.
 

„Gimnastica este partea tămăduitoare a medicinii“ (Platon)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică“ (Hipocrate)
 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe