Newsflash

Cât de singuri sunt lupii singuratici?

de Dr. Martin S. MARTIN - ian. 22 2015
Cât de singuri sunt lupii singuratici?
În anii ’90, Alex Curtis, unul dintre cei doi conducători ai organizaţiei americane rasiste „Rezistenţa albă ariană“,a creat termenul de lup singuratic şi a decis ca strategia grupului lor să fie cea bazată pe acţiuni individuale, cu şanse de succes mai mari, fiind greu de identificat şi prevenit. Sub această denumire sunt astăzi clasaţi acei terorişti care comit sau plănuiesc să comită acte teroriste în sprijinul unui grup, al unei mişcări sau al unei ideologii, folosind exclusiv mijloace individuale, fără sprijinul material, logistic sau financiar al grupului sau organizaţiei de la care se inspiră sau căreia îi sunt dedicate.
În cadrul terorismului intern din Statele Unite şi din alte ţări, forma de terorism de tip lupi singuratici înregistrează cea mai rapidă creştere, devenind una dintre cele mai ameninţătoare probleme de securitate.
În topul motivelor care stau la baza acţiunilor acestor indivizi antisociali sunt: islamismul radical, rasismul extremiştilor de dreapta, mişcările antiavort, naţionalismul separatist, ura faţă de autorităţi şi companii internaţionale, concepţiile antisociale şi antiguvern, autovictimizarea şi blamarea societăţii, conflictele la locul de muncă sau concedierea, tulburările mintale, dorinţa de a realiza „ceva mare“.
În ultimele luni, în Statele Unite, Canada şi în Marea Britanie s-au înregistrat acte teroriste care au avut ca ţinte poliţişti sau militari. Doi poliţişti newyorkezi au fost executaţi de Ismaaiyl Brinsley, curând după manifestările antipoliţie din oraş, care au urmat sentinţei de nevinovăţie a poliţistului din Ferguson, Missouri. În aceeaşi zi în care a ucis cei doi poliţişti, Brinsley îşi împuşcase sora în Baltimore, Maryland. S-a sinucis când l-a încolţit poliţia din New York.
În octombrie 2014, tot în New York, Zale H. Thompson, fost puşcaş marin, a atacat şi rănit cu o toporişcă doi poliţişti. La 30 decembrie 2014, Joseph Anthony Pacini din Philadelphia a încercat să omoare un agent de poliţie, folosind ca armă propriul automobil, dar a fost împuşcat de alţi poliţişti din zonă. Cu o zi înainte, Pacini pusese pe youtube un mesaj în care anunţa planul său. Un soldat canadian a fost ucis de Michael Zehaf-Bibeau, la Cimitirul naţional, la 22 octombrie 2014. La 30 septembrie 2013, la Londra, doi musulmani, Michael Adebolajo şi Michael Adebowale, l-au ucis cu lovituri de cuţit pe militarul Lee Rigby, după care au declarat că gestul lor „de a ucide un inamic“ a fost un act „care îi va plăcea lui Allah“. Atacurile împotriva celor în uniformă au făcut ca autorităţile militare şi civile să-şi sfătuiască reprezentanţii să evite purtarea însemnelor şi uniformelor de agenţi de ordine sau militari.
Lista atacurilor de tip lup singuratic e lungă şi în interiorul ei se poate identifica o creştere a celor care îşi bazează faptele pe convingerile de tip islamism radical.
Ramon Spaaij, profesor la Universitatea Victoria din Melbourne, Australia, autor de lucrări de sociologie, criminalistică, terorism şi studiul conflictelor, a publicat în 2012 monografia „Înţelegerea terorismului de tip lup singuratic: modele, motivare şi prevenire“, în care analizează evoluţia acestui fenomen social modern şi distinge cinci trăsături caracteristice: 1. „lupul singuratic“ îşi creează propria ideologie, combinând nemulţumirile personale cu segmentul mai larg al frustrărilor politice, sociale şi religioase; 2. contrar unor păreri recente, care neagă orice caracter de psihopatologie la teroriştii individuali, Spaaij găseşte că aceştia au tulburări mintale mai frecvent decât restul teroriştilor; 3. teroriştii individuali au o adaptare socială deficitară, nu au prieteni şi preferă solitudinea în viaţă şi în acţiune; 4. deşi în definiţia clasică a teroriştilor individuali, aceştia nu aparţin formal unui grup sau unei organizaţii, lupii singuratici se identifică şi au simpatii pentru anumite grupuri, de la care iau „ideologiile de justificare“ şi sentimentul că aparţin unor comunităţi cu care împărtăşesc concepţia de „vinovăţia altora“; 5. lupii singuratici, deşi izolaţi, caută confruntarea verbală şi prin fapte cu ceilalţi, folosind manifeste, texte vehiculate online, prin youtube.com sau prin reţelele de socializare, pe care le folosesc frecvent, dar păstrând anonimatul.
În faza de pregătire a acţiunilor, teroriştii individuali evită contactele cu alţii. Secretara Departamentului de Securitate al Statelor Unite, Janet Napolitano este citată spunând: „Atacurile lupilor singuratici sunt cele mai dificile pentru agenţii de contraspionaj, pentru că ei (teroriştii), prin definiţie, nu conspiră, nu folosesc telefoane şi nu comunică direct“. Din acest punct de vedere, lupii singuratici sunt mai primejdioşi decât teroriştii din reţelele organizate. Cel mai pregnant exemplu este cel al lui Timothy McVeigh, care, în anul 1995, a aruncat în aer clădirea federală din Oklahoma City. A omorât 168 de adulţi şi copii şi a rănit sute de indivizi, acţionând practic de unul singur.
Se preconizează că, în viitorul apropiat, activitatea teroriştilor motivaţi de islamismul radical va creşte şi va fi promovată de terorişti din  Orientul Mijlociu şi Africa, dar şi de terorişti interni, „radicalizaţi“ de organizaţiile şi grupările religioase musulmane de pe teritoriul SUA şi al Europei de Vest. Un grup care creează multe temeri este cel al voluntarilor occidentali (peste 2.000) care se află în Siria, integraţi în armata Statului Islamic şi a altor grupări musulmane antioccidentale. Aceşti partizani ai schimbării lumii prin mijloace religioase şi anarhiste sunt antrenaţi în mânuirea armelor şi explozivelor, ca şi în acţiuni de luptă. Odată întorşi în ţările de origine, pot deveni lupi singuratici sau lupi în haite mici, cu un mare potenţial de distrugere. Deşi, în faza de aplicare a violenţei teroriste, aceşti agenţi acţionează individual, ei nu sunt, de fapt, lupi singuratici. Cu mult timp înainte de a comite actul terorist, sunt antrenaţi, îndoctrinaţi şi pregătiţi de organizaţii bine structurate, cu strategii adesea dezvăluite în presă. Aceste organizaţii plasează teroriştii pregătiţi de ei în zonele unde plănuiesc viitoarele atacuri, le dau sarcini precise şi le semnalează momentul când trebuie să devină activi.
Lumea trăieşte încă şocul masacrului de la redacţia magazinului satiric Charlie Hebdo din Paris, urmat la câteva ore de un atac cu grenade Molotov la Bruxelles şi de explozia unei maşini în apropierea unei sinagogi. Potrivit datelor Institutului american de contraterorism, a crescut numărul ţărilor care devin ţinte ale terorismului individual, al celor care practică această formă de terorism, al variantelor de acţiune şi al atacurilor împotriva personalului militar. Dar a fost remarcată şi creşterea eficienţei formaţiunilor de securitate din Statele Unite în depistarea şi anihilarea teroriştilor individuali.
Departe de a fi cu adevărat „singuratici“, noii lupi antisociali din zilele noastre sunt în mare măsură cei care au răspuns apelurilor de „Jihad individual“ lansate de Al-Qaeda şi Statul Islamic şi instrumentate de clerici şi biserici islamice. Una dintre căile de atragere a candidaţilor din lumea vestică este oferirea de psihoterapie pentru cei care au trecut recent prin crize asociate cu pierderi individuale (divorţ, şomaj, lipsuri materiale, îmbolnăvire psihică, încarcerare). Ei sunt dirijaţi către „angajarea în cauze mai mari“ cu promisiunea că vor primi ca recompensă rezolvarea problemelor de viaţă şi spirituale.
Terorismul contemporan a mai dezvoltat o formă de atac care nu are legătură cu gloanţele şi bombele, dar poate fi extrem de distructivă. Şi în acest domeniu, mulţi acţionează individual, aşa-zişii „lupi singuratici cibernetici“, dar lumea contemporană a luat cunoştinţă de acţiunile statelor teroriste, care au fondat mari centre de spionaj şi au adunat sute de hackeri cărora le-au pus la dispoziţie echipamentul necesar pentru a-şi desfăşura acţiunile. Transporturile, telecomunicaţiile, finanţele, comerţul, băncile, industria, armata unei ţări devin posibile victime ale unor unităţi cibernetice distructive, care acţionează de la distanţă. Comasarea lupilor singuratici în unităţi de luptă nu mai este un subiect de romane poliţiste, iar tendinţa actuală pare a fi mutarea războiului terorist din Orientul Mijlociu şi Asia în teritoriile lumii vestice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe