Newsflash
Internaționale

California: un comitat își testează apele reziduale contra drogurilor ilicite

de L. Budin - apr. 13 2023
California: un comitat își testează apele reziduale contra drogurilor ilicite

Un comitat californian a decis să utilizeze acelaşi program de monitorizare a apelor reziduale pentru depistarea SARS-CoV-2 pentru a identifica opioidele - o altă ameninţare pentru sănătatea publică.

Marin County, situat la nord de San Francisco, a început acest program-pilot în februarie, pentru a colecta eşantioane de ape reziduale din canalizarea publică şi pentru a le testa apoi pentru a depista prezenţa unor substanţe precum fentanil, metamfetamină, cocaină şi nicotină.

test-apa-reziduala

O metodă de prevenție

Autorităţile locale speră că datele astfel obţinute vor fi benefice pentru sprijinirea activităţii de prevenţie şi a eforturilor de intervenţie, informează Reuters și Agerpres. De exemplu, dacă există o abundenţă de opioide în eşantioanele recoltate, autorităţile californiene vor putea să accelereze distribuirea de Narcan, un antidot care inversează cu rapiditate efectele acestor droguri ilegale, mai ales dacă este administrat în primele minute după apariţia primelor simptome ale unei supradoze.

Problema supradozelor reprezintă o criză de sănătate publică. Pierdem un rezident la fiecare cinci zile în Marin County. Aşadar, noi credem că este cu adevărat important să dezvoltăm aceleaşi metode de supraveghere, acelaşi tip de informaţii pe care le-am aplicat în timpul pandemiei de COVID-19, pentru această nouă criză a supradozelor”, a declarat medicul Matt Willis, ofiţerul pentru sănătate publică din comitat.

Marin County, la fel ca multe alte zone din Statele Unite, se confruntă cu o adevărată epidemie a drogurilor, iar decesele cauzate de supradoze au crescut în mod îngrijorător.

Infrastructură deja implementată

Oficialii locali au folosit aceeaşi metodă pentru a monitoriza răspândirea SARS-CoV-2, aşadar infrastructura noului program este deja în mare parte implementată.

De două ori pe săptămână, angajaţi de la Central Marin Sanitation Agency colectează 50 ml de ape reziduale din totalul de 30,2 milioane de litri care trec în fiecare zi prin uzina de tratare a apelor uzate din San Rafael. Apele reziduale provin din gospodării, unităţi comerciale şi surse industriale, precum chiuvete de bucătărie şi baie, toalete şi duşuri.

Eşantioanele sunt expediate apoi la Biobot Analytics, un laborator din Cambridge, Massachusetts. Cercetătorii acelui laborator analizează mostrele pentru a depista eventuala prezenţă a drogurilor.

Mostre din toată țara

Reprezentanţii Biobot Analytics au refuzat să precizeze numărul comitatelor americane care testează ape reziduale în mod special pentru descoperirea unor astfel de substanţe, însă au dezvăluit că analizează mostre provenite din peste 700 de localităţi din peste 50 de state, teritorii şi provincii americane.

Unele zone îşi testează apele reziduale pentru a depista și boli infecţioase, pe lângă substanţe de mare risc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe